Filip Petrušev za Danas: Ovom timu Zvezde treba vremena, ne treba od starta očekivati preterano kvalitetne partije 1foto:kkcrvenazvezda

Početak nimalo nije optimističan. Pojačanja dovedena tokom leta, naročito inostrana, nikoga nisu ubedila da imaju znanja i sposobnosti da nastave trofejni niz sezona u kojima je Crvena zvezda osvajala titule u regionalnom i domaćim okvirima. Filip Petrušev stigao je na Mali Kalemegdan kao nekadašnji MVP ABA lige i neko kojem je reafirmacija neophodna, nakon loše sezone u Efesu.

Svestan je daroviti 22-godišnji centar da mu je karijera u padu i to strmoglavom, ako se sagleda iz perspektive centra koji je pre dve godine bio proglašen za MVP ABA lige u dresu Mege.

U Efesu je bio puki epizodista, dok je u reprezentaciji, sa povratkom najboljih igrača, bio samo deo šireg rostera tokom priprema za učešće na nedavno završenom Evropskom prvenstvu.

Odluka da pozitivno odgovori na letošnji poziv Crvene zvezde, kluba u kojem je nastupao u mlađim kategorijama, usko je povezana sa njegovom velikom željom da se dokaže u evroligaškoj konkurenciji.

Na tom putu očekuju ga brojna iskušenja, a ona najsvežija vezana su za oporavak leđa. I dok je razgovor za Danas vođen, bilo je evidentno da Petrušev oseća bolove i kad stoji, a kamoli hoda.

– U Efesu nije bilo kao što sam očekivao. Tražio sam ekipu na nivou Evrolige, u kojoj ću imati najviše prostora da igram i da se razvijam. Takvih opcija nije bilo previše, s obzirom na to kakva je bila sezona prošle godine. Zvezda mi je pružila tu šansu; mislim da će biti sve kako treba.

Da li mislite da možete da se vratite na nivo forme kakvu ste imali u Megi pre dve godine?

– Sigurno da mogu da budem na tom nivou. Naravno, biće potrebno vremena i strpljenja, pošto nisam igrao dugo. Leto nisam proveo kao što je trebalo da bi se vratio na taj nivo. Trebaće mi vremena, videćemo koliko.

Kako je nositi se sa činjenicom da dugo niste igrali, praktično više od godinu dana? Prazna sezona u Efesu, onda vreme provedeno sa reprezentacijom bez konkretne uloge i minutaže i to pred dolazak u Zvezdu, u kojoj se od vas očekuje da se nametnete kao važna opcija u centarskoj liniji.

– Na meni je da se što pre spremim fizički i psihički, posebno fizički, što mi je trenutno najpotrebnije. Fizički nisam tamo gde bi trebalo da budem u ovom trenutku. Počeo sam dobro pripreme sa Zvezdom, ali sam, potom, malo usporio. Imao sam nekih sitnih povreda koje još uvek nisam u potpunosti sanirao.

Na poslednjim pripremnim mečevima, na Kipru niste igrali, zbog čega?

– Imao sam probleme sa leđima, malo sam zbog toga ispao iz ritma. Ne znam koliko ću dugo pauzirati, nadam se ne predugo.

Kako vam izgleda ekipa? Dosta je novih igrača, a čini se da je najveća konkurencija na centru. Vas četvorica konkurišete za ulogu i minutažu.

– Konkurencija je uvek potrebna, kako za trening, tako i za utakmicu. Ja sam i kroz pripremni period igrao malo na četiri, malo na pet. Iskreno, obe pozicije mi odgovaraju, doduše, nisam bio klasična četvorka, ali jesam obavljao određene zadatke i mislim da ću biti spreman da odgovorim na sve zadatke trenera Jovanovića. Na pet mogu više da doprinesem, to je sigurno.

Kako se uklapate sa Džejlenom Adamsom, američkim plejmejekerom, kojem će predstojeća, biti prva sezona u Evropi? Uvodni utisci nisu baš optimistični, a vi ste centar čija produktivnost u mnogome zavisi od saradnje sa plejem u piku.

– Mislim da još ne možemo da imamo pravu sliku o njegovim kvalitetima. Ne samo o njegovim igrama i sposobnostima, s obzirom na to da je puno novih igrača došlo tokom leta. Mislim da je nesebičan, da traži prava rešenja, što je jako bitno. Trebaće mu vremena da se uigra, ali će tokom sezone, kada bude pohvatao akcije i bio agresivniji, tražerći zone u kojima je dobar u šutu, sve biti kako treba.

Igre u pripremenom periodu nisu delovale obećavajuće, naprotiv. A kao potvrda slabih partija bio je rezultatski debakl od Olimpijakosa tokom generalke.

– Mi na pripremama nijednu utakmicu nismo igrali u kompletnom sastavu. Na treninzima smo još i uspevali da se uigravamo, ali za jednu ovako novu ekipu bilo je neophodno da kompletni igramo u kontinuitetu. Ne trebao očekivati da već od starta sezone naše partije budu preterano kvalitetne. Teško je i reći kada bismo mogli da dođemo do željenog nivoa uigranosti. Trudićemo se da to bude što pre.

Da li bi predstojeća, mogla da bude vaša sezona pune afirmacije, da pokažete da i u Evroligi možete da budete konkurentni?

– Pa da, mislim da može. To očekujem od sebe. Ja sam i prošle sezone pokazao na određenim utakmicama da to mogu. Na meni je da ove godine to bude konstantnije i bolje.

U razgovoru sa trenerom Jovanovićem, da li znate šta od vas konkretno očekuje, kakve informacije dobijate i u čemu bi trebalo da napredujete?

– Trenutni fokus je na odbrani. Napadački mi imamo talenat i to nije sporno, čak je i lakše uklopiti, ali defanzivno to sve treba da se zategne.

Koliko ste informisani o kvalitetima najvećih konkurenata u ABA ligi: Partizanu, Budućnosti, Cedevita Olimpiji?

– To je tih pet ekipa, otprilike, koje se bore za vrh. U Evroligi je to druga priča, tu je osamnaest ekipa u igri za titulu. Iskreno, ja volim da igram teške utakmice u kontinuitetu, što će nam Evroliga pružiti ove godine. Videćemo koliko će nam to prijati, prevashodno teške utakmice na startu sezone u oba takmičenja. Ili ćemo da tonemo ili da plivamo.

Čime biste bili zadovoljni ove sezone?

– Voleo bih da budemo što konkurentniji u Evroligi. Meni je to neki cilj i želja – jasan je i nedvosmislen Petrušev u razgovoru za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari