S eliminacijom Francuske, Rumunije i Austrije završena je i „špijunska“ misija selektora najboljih fudbalera Srbije Miroslava Đukića, koji je proteklih 15-ak dana, sa pomoćnicima Stanojevićem i Jankovićem, na licu mesta snimao vrline i mane naših protivnika u predstojećim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2010.

S eliminacijom Francuske, Rumunije i Austrije završena je i „špijunska“ misija selektora najboljih fudbalera Srbije Miroslava Đukića, koji je proteklih 15-ak dana, sa pomoćnicima Stanojevićem i Jankovićem, na licu mesta snimao vrline i mane naših protivnika u predstojećim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2010. godine. Mladi stručnjak ostaje pri ranije izrečenom stavu da je pred „orlovima“ dug i (pre)težak let do Južne Afrike, ali i tvrdnji da, uz određene korekcije, možemo do Mondijala.
– Francuska je najveće razočarenje Evropskog prvenstva. Na sve tri utakmice videlo se da imaju veliki individualni kvalitet, ali ni u jednom trenutku nisu bili ekipa. Imaju dva bloka, jedan koji čine šestorica igrača i čiji je posao samo da brane svoj gol, i drugi, sastavljen od četiri čoveka, zaduženih za napad. Bez međusobne saradnje i homogenosti, pa se sve svodi na individualne poteze.
Koliko bi našoj selekciji mogla da koristi izvesna smena selektora Francuske i podmlađivanje njene ekipe?
– Moji saradnici i ja ne bavimo se na taj način rivalima. Kadrovski rezovi u jednoj ekipi uvek mogu da donesu i pluseve i minuseve njenim protivnicima. S jedne strane, mogli smo da zateknemo uspavanu i prezasićenu grupu igrača u našem prvom, septembarskom duelu u kvalifikacijama. Podmlađen tim, pak, znači novu energiju i jaku želju za dokazivanjem, ali i traži vreme za uigravanje. Zato smo sami sebi najvažniji. Od naše pripreme, stava i stila zavisi šta ćemo napraviti u tom i drugim mečevima.
Kako bi glasila vaša završna impresija o Rumuniji?
– Rumuni su sušta suprotnost Francuskoj. Sem napadača Mutua i veziste Kivua nemaju većih zvezda u timu, ali su zato jaki kao tim. Igra im je čvrsta, agresivna i disciplinovana, ali i varirajuća. Pokazali su dva lica. Jedno u kvalifikacijama, kada su delovali vrlo ofanzivno, a drugo na šampionatu, gde su se predstavili u skroz defanzivnom izdanju. Da li zbog velikog kvaliteta protivnika u grupi i preteranog respekta prema njima ili nečeg drugog, tek protiv Holandije, Francuske i Italije stalno su imali desetoricu igrača iza lopte, zbog čega je trpela igra u napadu.
Ostajete pri stavu da je Austrija ozbiljan tim, koji treba respektovati?
– Kada govorimo o disciplinovanosti i agresivnosti, onda je Austrija u prednosti nad Francuskom i Rumunijom. Protiv Hrvatske, Poljske i Nemačke su dominirali, imali inicijativu i šanse, ali ih nisu koristili, jer imaju veliki problem sa realizacijom. Možda zbog preterane želje, možda zbog rezultatskog pritiska, nisu pogađali čak ni u situacijama jedan na jedan, kojih su protiv Poljaka, recimo, imali tri već u prvih 20 minuta. Ko ih ne bude ozbiljno shvatio imaće problema da ih pobedi. Pogotovo pred njihovom publikom.
Posle svega viđenog da li s više optimizma ili pesimizma čekate početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo?
– Ista meta, isto odstojanje. Nisam veći ni optimista, ni pesimista. Video sam ono što sam očekivao i ostao u uverenju da Srbija sama mora naći put do Mondijala.
Koliko su srpski fudbal i njena reprezentacija blizu ili daleko od evropskog?
– Težimo takmičarskom fudbalu. Moramo individualni kvalitet podrediti kolektivu i učiniti da svaki pojedinac, s punom snagom i koncetracijom, svih 90 minuta radi za ekipu. Ako to ne učinimo onda nemamo šta da tražimo u borbi za SP, u kojoj su Francuska i Rumunija i dalje favoriti.
Kako mislite da postignete da i naši igrači „ginu“ u državnom dresu, kao što to čine Turci, Hrvati i ostali?
– Za sada nemam šta da zamerim mojim igračima na tom planu. Ni na jednoj od tri utakmice na nedavnoj mini turneji nije bilo problema sa voljom i pristupom. Ali, tako bi trebalo da bude na svakom meču u budućnosti. Bez obzira na njegovu važnost i rejting rivala.
Ko će osvojiti 13. EURO?
– Voleo bih da to budu Holandija ili Španija, jer su pokazale najviše do sada i igraju najlepši fudbal. Reprezentacije Portugala i Hrvatske takođe mogu do evropskog fudbalskog prestola. Sačekajmo, međutim, početak nokaut faze. Turnir ulazi u rundu u kojoj će pobednika odlučivati detalji, nečija inspiracija ili jedna individualna greška – predviđa strateg „orlova“, koji će u sledeću radnu posetu Beogradu doći 10. jula, radi spremanja „terena“ za početak priprema za Olimpijske igre u Pekingu, na kojima će Srbija prolaz u polufinale tražiti u jakoj konkurenciji Argentine, Obale Slonovače i Australije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari