Svi koji se sećaju vremena i igara ekipe kada je Dragan Džajić nosio Zvezdin dres, teško mogu da zaborave legendarnog Jovana Aćimovića. Treća Zvezdina zvezda i popularni Kule na terenu funkcionisali su kao jedan. U svakom trenutku Kule je znao gde stoji Džaja, na koju stranu će da krene – komunicirali su gotovo telepatski, pa nije bilo potrebe za mahanjem i bilo kakvom drugom vrstom signalizacije.

Svi koji se sećaju vremena i igara ekipe kada je Dragan Džajić nosio Zvezdin dres, teško mogu da zaborave legendarnog Jovana Aćimovića. Treća Zvezdina zvezda i popularni Kule na terenu funkcionisali su kao jedan. U svakom trenutku Kule je znao gde stoji Džaja, na koju stranu će da krene – komunicirali su gotovo telepatski, pa nije bilo potrebe za mahanjem i bilo kakvom drugom vrstom signalizacije. Čuvena leva polutka crveno-belih „lepila“ je lopte na Džajinu nogu, a ovaj je po običaju potom slao u mrežu. Svedoci tog sjajnog perioda jugoslovenskog fudbala kažu da su Kuletove lopte imale oči i da on nije znao šta znači predahnuti u 90 minuta borbe.

Svaki derbi posebna priča

Jovan Aćimović je Zvezdin dres nosio od 1965. do 1976. Odigrao je 519 mečeva, 39 u evropskim kupovima. Za reprezentaciju Jugoslavije upisao je 55 mečeva i postigao 3 gola. Učestvovao je na Svetskom prvenstvu 1974, Evropskom prvenstvu 1968. na kojem je osvojio srebrnu medalju i šampionatu Starog kontinenta 1976. S obzirom na ovako bogatu biografiju, Aćimoviću je bilo teško da se odluči za najdraži meč i najlepše momente u karijeri. Bilo ih je mnogo… ipak on posebno mesto daje susretima s Partizanom.

– Derbi je ipak nešto posebno. Veliko rivalstvo, ogromna želja za pobedom. Odigrao sam ih mnogo, ni sam ne znam koliko… ali derbija vam nikada dosta – istakao je Aćimović.

– Kada se setim fudbala koje se tada igrao i uporedim ga sa ovim ne mogu da pronađem mnogo sličnosti, kao da je drugi sport u pitanju. Sve se promenilo, od ofsajda do faula. Ne bih da zvučim neskromno ili potcenjivački, ali misli da je nama bilo teže nego sadašnjim igračima. Ko zna kakve bismo mi fudbalske veličine bili u današnje vreme – kaže Aćimović.
Zbog čega mislite da fudbal nije ono što je nekada bio?
– Sada se sve vrti oko novca. On je prioritet, pa tek onda igra. U moje vreme novac je takođe bio bitan, ali ne i najbitniji. Mnoge vrednosti su promenjene, ali ovo su nova vremena i ne treba ih nužno shvatiti kao zla.
Da li je novac uticao na činjenicu da današnji igrači ne uvažavaju Zvezdin dres u meri u kojoj su to činile ranije generacije?
– Fudbaleri sada gledaju da što pre pobegnu iz zemlje. Takva je situacija, pa možda ne treba biti previše kritičan prema njima. Sada je Zvezda samo odskočna daska za inostranstvo, igračima ne smeta da se u njoj zadrže samo šest meseci. Mi smo najmanje pet godina ostajali u klubu, od njega se teško rastajali, ali ponavljam bila su to mnogo drugačija vremena.
Kako se vama čini domaći fudbal u ovom trenutku, smatrate li da ima prostora za željeni napredak?
– Kao i zemlja, tako je i sport, odnosno fudbal u tranziciji. Zakon o sportu bi mogao da doprinese rešenju mnogih problema, ali isto tako pitanje je kako će taj zakon biti satkan, da li će pomoći sportu ili ne. Videćemo, naravno da se svi nadamo najboljem.
Imate i iskustvo rada s mlađim kategorijama u klubu. Zašto je omladinska škola Crvene zvezde izgubila snagu koja ju je ranije krasila?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari