Alen Smajlagić: Genijalna radilica Stef Kari 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

U Golden Stejtu je odmah po dolasku dobio nadimak Smajli i zaista, ne samo zbog sličnosti sa prezimenom, Alen Smajlagić i na treninzima Partizana odiše jednom vedrinom, iskrenošću i opuštenošću.

Iako je mogao, nakon saznanja da Voriorsi sa njim neće produžiti saradnju, da sačeka eventualnu ponudu nekog drugog NBA kluba, nije želeo da pokvari već usmeno postignut dogovor sa Željkom Obradovićem, već se momentalno uputio ka Beogradu.

Više puta je tokom razgovora, 21-godišnji momak iz Koteža ponovio da mogućnost da uči od najboljeg evropskog trenera nije želeo da propusti i da je spreman da pokriva obe centarske pozicije ukoliko to od njega popularni Žoc bude tražio.

Prostora da se nametne sigurno će imati; visine 208 centimetara i nakupljenog iskustva tokom trogodišnjeg rada sa takvim vedetama poput Stefa Karija, Kleja Tompsona ili Drejmonda Grina javnosti će biti naročito zanimljiva njegova sposobnost implementacije naučenog u dresovima Golden Stejta i Santa Kruza.

– Odmah sam odlučio da to bude Partizan jer sam jednostavno znao da je Željko tu kao trener od kojeg mogu mnogo da naučim. Golden Stejt je tražio da odložimo mogućnost potpisivanja ugovora do novembra, međutim ja nisam želeo toliko da čekam. Ako već nemam priliku da ostanem, razmišljao sam, onda moram da iskorisitm šansu da sarađujem sa najboljim evropskim trenerom. Čim sam se čuo sa Željkom, odmah smo se dogovorili, samo sam čekao taj momenat zvaničnog potpisivanja – pojasnio je Smajlagić nedavni razvoj situacije prilikom dolaska u Partizan.

Suprotno mnogim mladim igračima, nevoljnih da se vrate u Srbiju, automatski je prihvatio poziv, iako ranije nije igrao ni za jedan poznatiji domaći klub.

– Bio sam oduševljen saznanjem da ću moći da dođem u Partizan, svestan da će mi to sigurno pomoći da napredujem u narednih par godina. Postojala je opcija da dođem još dok je trener Muta Nikolić bio u klubu ali se svašta nešto izdešavalo tako da do saradnje nije došlo – istakao je reprezentativac Srbije u mlađim kategorijama.

Smajlagić je do 2019. bio samo jedan od trojice igrača koji su birani na draftovima Razvojne lige i NBA.

Sa svega 19 godina potpisao je ugovor sa Golden Stejtom i bio u prilici da dve sezone trenira i radi sa vedetama formata Stefa Karija, Kleja Tompsona, Drejmonda Grina…

– Stvarno ništa ne bih menjao. Mene su u Voriorsima prihvatili kao brata, ali sudbina je bila takva da ne ostanemo zajedno. Golden Stejt ću najviše pamtiti po Stefu Kariju i svim tim velikanima. Kada vidite koliko Stef Kari trenira niko ga ne bi nazvao genijalcem. On dolazi u sedam ujutro, par sati pre treninga, priprema se, šutira… Uopšte me onda i ne čudi što je najbolji šuter na svetu. Morao sam da se trkam sa njim, treneri su najviše sa njim i radili jer je najbolji šuter na svetu. Mi ciljano dođemo ranije, a on, u želji da bude prvi na treningu, opet stigne pre nas. Ako je trening počinjao u 10, on bi već u osam bio u sali. Jednom kad sam došao pre njega samo mi je rekao. „Rana ptica prva uzima crva“. To me je zaista oduševilo – podsetio je Smajlagić javnost kolko zapravo najveći asovi treniraju i usavršavaju se.

Drejmond Grin je nedavno sa reprezentacijom SAD osvojio olimpijsko zlato.

Neko je ko je iz drugog plana došao na veliku scenu i kao raritetni centar sa 198 centimetara postao model petice za brzu igru na otvorenom terenu.

Uz Karija i Tompsona apsolutni je lider Voriorsa već godinama.

– Grin mi je ostavio utisak jednog izvanrednog lidera. On nije ni skorer niti je u tome dominantan, ali obavlja sve neke sitne stvari tako bitne za tim. Čovek koji je u stanju da ima tripl-dabl bez dvocifrenog broja poena. I na treninzima je apsolutni lider, kao i van parketa. Voli da priča, deli savete…Van terena je mnogo mirniji, staloženiji u odnosu na teren na kome stalno nešto priča – navodi popularni Smajli koji je za Golden Stejt odigrao 29 utakmica u proseku beležeći tri poena za 7,7 minuta.

– Imao sam osećaj da ću ostati, u jednom trenutku mi je to zaista tako i delovalo, ali je bilo veoma teško da se kao najmlađi boriš za mesto sa starijima i daleko iskusnijima. Ja sam sa 18 godina biran na draftu Razvojne lige, a sa 19 na NBA draftu što je ipak velika razlika i u iskustvu, snazi, samoj rutini. Takođe, dva puta sam se povređivao u vrlo bitnim periodima – istakao je Smajlagić navodeći da mu neće biti teško da se prilagodi evropskom stilu.

– Neće mi biti teško da se prilagodim na evropski stil igre. Trener nam tako deli savete i objašnjava situacije da nam svaku uprosti da uopšte ne primećujem neku razliku između Amerike i Evrope. Cilj mi je da se vratim u NBA kroz par godina, u zavisnosti od toga koliko ću trofeja osvojiti sa Partizanom – otkrio je Smajlagić koji mu je krajnji cilj.

U Voriorsima znaju i za naše običaje

Od Nemanje Nedovića, Ognjena Kuzmića, pa sve do Alena Smajlagića i Nemanje Bjelice, kao i Dejana Milojevića u stručnom štabu, u Golden Stejtu su poslednjih godina imali čitav niz srpskih igrača: “ U Golden Stejtu zaista imaju visoko mišljenje o srpskim igračima. Čak ima i par igrača koji znaju određene srpske reči, znate i sami na koje mislim i to uglavnom ovi veterani: Stef Kari, Drejmond Grin… Znaju sve o nama, o našim običajima tako da je lako navići se“, svedok je bio i sam Smajlagić koliko su lep utisak ostavili srpski igrači u redovima šestostrukog NBA šampiona.Bjelica će se lako uklopitiAlen Smajlagić je otišao, ali je zato nedavno Nemanja Bjelica produžo „dinastiju“ srpskih igrača u Golden Stejtu. Istovremeno, i stručni štab Stiva Kera biće kvalitetniji za znanje i iskustvo Dejana Milojevića: “ Mislim da će se Bjelica lako snaći i odlično uklopiti. Njegov stil igre se uklapa u sistem Golden Stejta. Poseduje odličan šut sa distance, iskusan je i timski igrač. Oni svi idu na šut, a on je hvala Bogu u tome odličan. Uklopiće se savršeno“, razmišljanja je popularni Smajli.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari