Goleade na sve strane 1

Prva tura mečeva trećeg kola evropskih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine ojadila je kladionice, jer su favoriti za pobede, mimo nepisanog pravila da uvek neko od njih prokliza, u subotnjim mečevima osvojili očekivane bodove. Uverljivo i ubedljivo.

Pre svih Nemačka. „Panceri“ su izrešetali mrežu Češke, i to Tomas Miler, kojeg su ova dva gola i isto toliko komada protiv Norveške doveli na spisak deset najefikasnijih fudbalera u istoriji „Elfa“, i Toni Kros. Ako ovako nastavi napadač Bajerna će se za titulu „kralja golgetera“ u borbi za naredni Mundijal boriti sa klupskim saigračem Robertom Levandovskim. Neverovatni centarfor iz Poljske s tri gola praktično sam je upisao tri nova boda u uzbudljivom susretu i tesnom trijumfu nad žilavim Dancima (3:2), koji nisu imali snage i sreće da dođu do rezultatskog egala, posle 0:3 nakon samo 48 minuta.

Engleska nije slistila Maltu, kao što su mnogi tipovali, ali nije ni dovela u pitanje već viđenu pobedu – 2:0. Ceo posao završen je već u prvom poluvremenu, kada su Danijel Staridž i Dele Ali navukli osmeh na lice vršiocu selektorske dužnosti Geretu Sautgejtu i barem na neko vreme mu produžili posao na klupi „Gordog Albiona“. Srpski stručnjak Ljubiša Tumbaković ima (za sada) mirnoću u radu sa najboljim fudbalerima Crne Gore, a posle subotnjeg izdanja u Podgorici porasla mu je „cena“ i kod navijača iz ove bivše jugoslovenske republike. Nije nikakvo iznenađenje to što su „đetići“ profitirali na svom domaćinstvu protiv selekcije Kazahstana, ali teško da su golgeteri Tomašević, Jovetić, Vukčević, Savić i Bećiraj mogli da se nadaju da će jednosatnog minimalnog vođstva (1:0) na kraju tako „torpedovati“ goste sa istoka Starog kontinenta (5:0), koji su ne tako davno uspeli da zaustave Poljsku u istoj grupi.

U kategoriju predvidljivih ishoda spada i „petarda“ Rumunije na tlu Jermenije.  Stanču, Popa, Marin Stančiu i Čipčiu nisu dali protivniku dali da diše, a kamoli da digne glavu i slučajno se izbori makar za blažu katastrofu pred svojim razočaranim navijačima. Ko kosi, a ko vodu nosi bilo je jasno i pre početka duela Severne Irske i San Marina (4:0), ali Dejvis, Laferti (u dva navrata) i Vard nisu propustili priliku da i na delu pokažu kako su napravili veliki uspeh na nedavnom šampionatu Evrope, odnosno zašto se njihov rival i dalje računa u fudbalske liliputance. Čak ni tri kasna gola nisu pokvarila odnos snaga. Slovenija nije baš moga da sigura slavlje protiv Slovačke (1:0), ali je rezervista Roka Kronavetera doneo velika tri boda „zmajčekima“ i to 180 sekundi  pošto je ušao na teren. Škotska je iščupala bod na svom terenu (1:1) protiv Litvanije u 89. minutu, golom Mekartura, pošto je prethodno Černič doveo nekadašnju sovjetsku republiku u vođstvo. Bivši trener Crvene zvezde, hrvatski stručnjak Robert Prosinečki, sa nacionalni timom Azerbejdžana odlično je počeo kvalifikacije za Svetsko prvenstvo pošto je vezao dve pobede. Drugu mu je doneo Medvedev u 11. minutu duela sa Norveškom, od koje se ipak malo više očekivalo u Bakuu.

Teška povreda Milika

Talentovani napadač Napolija Arkadijuš Milik povredio je ligamente kolena na reprezentativnoj „dužnosti“ u dresu Poljske u pobedi nad Danskom, zbog čega ga čak četiri meseca neće biti u italijanskom timu. Sreća u nesreći je što dvadesetdvogodišnji fudbaler nije sasvim pokidao ligamente, ali to je slaba uteha za vlasnika, trenera i navijače Napolija, jer je 32 miliona evra plaćeni centarfor taman počeo da otplaćuje svoj skup transfer, sa sedam golova na devet utakmica dokazavši da je dostojna zamena za Iguaina odbeglog u Juventus. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari