Gren slem se možda seli u Sidnej? 1Novak Đoković foto EPA-EFE/DAVE HUNT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Den Endruz, premijer Australije, direktno je poručio Novaku Đokoviću da neće moći da nastupi na narednom Australijan openu ukoliko se prethodno ne bude vakcinisao protiv korona virusa.

– Te titule te neće zaštititi. Jedina titula koja će te zaštititi je da možeš da kažeš da si primio prvu dozu i da si primio drugu dozu – obratio se premijer Australije Đokoviću putem Tviter naloga.

Bez obzir na lično obraćanje, Đoković nije jedini, među najboljim teniserima sveta i dalje ima veliki broj nevakcinisanih.

Britanski Dejli mejl objavio je da zbog toga postoji realna mogućnost o kojoj organizatori razmišljaju da turnir ne bude odigran u Melburnu (država Viktorija) koji ima striktne kovid mere, već u nekom od drugih australijskih gradova, Sidneju ili Brizbejnu.

Dolazak Novaka Đokovića je jedan od prioriteta za organizatore koji pokušavaju da pronađu način da najbolji na planeti dođu u Australiju, ali i da svi budu bezbedni pre, tokom i posle turnira.

Opšte je poznat stav Đokovića da je vakcinacija lični izbor pojedinca; sam je preležao korona virus u junu 2020. I tokom US opena, Novak je diplomatski odgovarao na sva pitanja u vezi sa vakcinacijom, ne želeći da javno otkriva da li se u međuvremenu vakcinisao.

Poslednji održani Australijan open, bio je protkan strogim merama zbog pandemije.

One su bile takve da su se igrači žalili na tretman i činjenicu da pre i tokom turnira nisu mogli da napuštaju svoje apartmane, osim kada je po rasporedu bio njihov meč. Uprkos tome što se u međuvremenu situacija u većem delu sveta barem stabilizovala, u Australiji su i dalje vrlo rigorozni.

Rok za primanje prve doze, za učesnike narednog Australijan opena, je 15. oktobar, a druge 26. novembar.

Australijska savezna država Viktorija, čiji je najveći grad Melburn, nedavno je donela zakon po kome svi zaposleni, a to uključuje i profesionalne sportiste, sve koji na neki način rade na organizaciji i održavanju profesionalnih sportskih događaja i sve članove ekipa brodkastera tih događaja moraju da budu vakcinisani.

Inače, ukoliko osvoji Indijan Vels koji Novak Đoković propušta, Danil Medvedev će od srpskog asa preuzeti prvo mesto na ATP listi.

Naime, prvog dana novembra se oduzimaju bodovi za Indijan Vels od pre dve godine (prošle se nije igralo), potom za Šangaj koji „pogađa“ Medvedeva za 1.000, a onda i Beč (90) i Sankt Peterburg (45), što znači da bi bio na 10.575 bodova.

Odnosno za 235 više od Đokovića kada mu se oduzmu Indijan Vels (23), Pariz (1.000), Šangaj (180) i Beč (90). Uprkos tome, Medvedev bi na vrhu ostao samo jednu nedelju jer se 8. novembra oduzimaju bodovi za Pariz i London iz prošle godine, odnosno 2.000 Medvedevu, a Novaku samo 400.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari