Grizman kaznio greške 1Foto: Fonet

Reprezentacija Francuske prvi je finalista ovogodišnjeg prvenstva Evrope u fudbalu. Domaćin turnira je znalački iskoristio greške rivala i pogocima dvostrukog strelca Grizmana zakazao duel sa Portugalom u nedelju uveče.

Na krilima ubedljivog trijumfa protiv simpatičnih Islanđana u četvrtfinalu, uz podršku domaće publike koja im je pre 18 godina bila jedan od saveznika na putu osvajanja Mundijala, činilo se da će Francuzi pružiti mnogo bolju partiju protiv čvrstih Nemaca, koji u dosadašnjem toku šampionata nisu izgledali toliko ubedljivo kao što je bio slučaj pre dva leta u Brazilu.

Osim u početnih desetak minuta utakmice kada su zapretili uspavanim svetskim prvacima preko Antoana Grizmana, Dešanovi izabranici su veći deo prvog poluvremena bili u podređenom položaju. Fudbaler Vest Hema Dimitri Paje, kome je igranje na „Velodromu“ dobro poznata stvar s obzirom na godine provedene u Marseju, više je bio u defanzivi nego što je stvara probleme nemačkoj odbrani, Žiru je jedini beg ka golu Nojera upropastio dozvolivši Hevedesu da mu ukliza. Međutim, bez obzira na ogromanu razliku u posedu lopte u korist Nemaca i znatno veći broj preciznih dodavanja koji su Levovi igrači imali u prvom delu igre, jedan nesmotren potez Švajnštajgera, koji je do tada više nego solidno zamenio suspendovanog Kediru, omogućio je da lošiji tim ode sa prednošću na odmor.

Igrao se poslednji minut prvog poluvremena kada je posle kornera iskusni vezista Mančester junajteda zahvatio rukom loptu u kaznenom prostoru svog tima i sudija Ricoli je pokazao na jedanaesterac. Daleko najbolji pojedinac u francuskom timu, ofanzivac madridskog Atletika Antoan Grizman rutinski je savladao Nojera sa „bele tačke“ i znatno olakšao „trikolorima“ posao u nastavku.
Nemci su u svemu nadigrali rivala u prvom delu igre. Bez Humelsa, Kedire i prve „devetke“ Gomeza, „panceri“ su u potpunosti kontrolisali igru. Vezista Liverpula Emre Čan koji je po prvi put na ovom šampionatu u startnoj postavi odigrao je kao da ima gomilu utakmica u nogama.

Igrač turskog porekla je zajedno sa mlađanim Kimihom i lucidnim Ozilom pravio velike probleme Evri i Pajeu. Najozbiljniju priliku je imao u 14. minutu kada je udarcem sa 18 metara ozbiljno namučio Lorisa. Međutim, osim Čanovog pokušaja i nekoliko neubedljivih udaraca Milera, Nemci nisu stvorili iole ozbiljniju priliku kako bi materijalizivali terensku nadmoć i konstantan pritisak na polovini domaćina. Sa druge strane, „trikolori“ su jedine udarce imali preko Pajea i Pogbe iz slobodnog udarca, ali je Nojer suviše lako izlazio na kraj sa njima.

U drugom delu meča sve do poslednjih dvadesetak minuta nije viđen ni jedan udarac ka golu na obe strane. Nemci su nastavili sa terenskom inicijativom, ali završnica je bila najveći problem aktulenog svetskog prvaka što će se pokazati kao glavni razlog što se u nedelju neće boriti protiv Portugala za evropskog prvaka. U odsustvu Marija Gomeza Tomas Miler nikako nije pronalazio put do Lorisove mreže, a tome je mnogo doprineo više nego pouzdani štoper Arsenala Loran Košćelni koji je sinoć besprekorno odradio posao. Francuzi su u nastavku strpljivo čekali šansu i dočekali je u 72. minutu. Mladi defanzivac Bajerna Džošua Kimih koji je do tada bio jedan od boljih igrača u timu „pancera“ izgubio je loptu u svom kaznenom prostoru. Pogba je nadmudrio Mustafija, Nojer pogrešno procenio let lopte, a Grizman se našao na pravom mestu i iz prve posla loptu u mrežu.

Do kraju su Nemci pretili preko spomenutog Kimiha koji je u 72. i 92. minutu stvorio dve najozbiljnije šanse za svoj tim, odnosno Drakslera i Hevedesa čiji pokušaji nisu išli u okvir gola. Sa druge strane, dvostruki strelac Grizman imao je šansu da pred kraj upiše het-trik, ali je njegov udarac bez većih problema ukrotio Nojer.

 ‘]

Vojvodina deklasirala Bokelj

Fudbaleri Vojvodine ubedljivo su savladali crnogorski Bokelj 5:0 u revanš meču prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Ekipa Nenada Lalatovića je stvorila osetniju prednost već nakon prvih 45 minuta igre zahvaljujući pogocima dvostrukog strelca Malbašića i 9. i 42. minutu. Znatno rasterećeniji u nastavku, Novosađani su igrali za publiku i još tri puta pogodili mrežu nedoraslog rivala. Dejan Meleg je utrostučio prednost u 60. minutu, da bi sa dva pogotka bivši fudbaler Partizana Nikola Trujić u 63. i 87. minutu postavio konačan rezultat.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari