Vels uz Italiju, ispala Turska 1Foto: EPA-EFE/Alessandra Tarantino

Kao prva na takmičenju, Italija je i pre zadnjeg kola obezbedila mesto u osmini finala prvenstva Evrope, pa je kombinovani tim pobednika grupe A, trijumfom nad Velsom – 1:0 samo pečatirao status favorita iz senke, dok su poraženi Ostrvljani u konačnom plasmanu završili ispred Švajcarske, čiji ostanak na EURO sada zavisi od bodovnog učinka ostalih trećeplasiranoh selekcija.

Jedino je Turska, porazom od 1:3, na opšte iznenađenje, brzo završila svoju misiju i vraća se kući.

I bez osmorice startera iz prošlog kola, ekipa Roberta Manćinija je dominirala na utakmici u Rimu, potpuno neutralisavši udarni protivnički dvojac Remzi – Bejl, a maksimalan učinak u 270 minuta, od devet bodova i gol razlike 7:1, zaokružio je prvobitno neplanirani debitant na turnir Mateo Pesina u 39. minutu.

Posle uigrane akcije i centaršuta Marka Veratija iz slobodnog udarca sa desne strane, prvotimac Atalante je materijalizovao dobru igru, a crveni crveni karton u drugom delu meča, najmlađeg isključenog igrača u analima EURO – Ejtana Ampadua (20 godina, 279 dana) dodatno je olakšao posao Bonućiju i društvu.

Pa, opet, to nije skrenulo Vels sa puta, jer je polufinalista prošlog turnira opet pregurao prvu fazu.

Švajcarska je za to vreme napunila mrežu Turaka i stala u red trećeplasiranih ekipa koje konkurišu za četiri mesta u Top 16, jer nije napravila bolji odnos primljenih i dagtih pogodaka od Velšana.

Bila je to dobra rola izabranika Vladimira Petkovića, a više od ostalih pokazali su dvostruki strelac Džerdan Šaćiri (26, 68. minut), oba puta na dodavanje Stivena Zubera, te drugi Balkanac HarisŠeferović (6). Čast Turaka spasao je Džan Kaveči (62).

Grupa A


1. Italija 3 3 0 0 9
2. Vels 3 1 1 1 4
3. Švajcarska 3 1 1 1 4
4. Turska 3 0 0 3 0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari