Hrvatska i Nemačka još uvek strepe 1Foto: Beta/AP Photo/Darko Bandic

Belgiji, Rusiji i Italiji na žrebu za EURO priključila se i Poljska koja je pobedom nad Severnom Makedonijom – 2:0 osigurala prvo mesto u Grupi G.

Vicešampion i nekadašnji šampion sveta, Hrvatska i Nemačka, moraće da sačekaju novembarske utakmice da bi potvrdili svoj plasman.

Poljska je morala da se dosta namuči i istanji živce svojih simpatizera dok nije uspela da slomi otpor Severne Makedonjije. Navijače u Varšavi obradovao je Frankovski golom u 74. minutu, a potom je i Milik u 80. pogodio za miran finiš. Ovom pobedom Poljaci su istovremeno ugasili nadu koju su potajno gajili Severnomakedonci jer bi u slučaju da su napravili iznenađenje bili na korak od EP.

Austrija je na gostovanju u Sloveniji uspela da uzme sva tri boda – 1:0, a sada joj za plasman još samo treba da 16. novembra pred svojim navijačima savlada Severnu Makedoniju i tako se pridruži Poljskoj na najvećoj evropskoj fudbalskoj smotri.

Hrvatska drži čelnu poziciju Grupe E, ali se još uvek nije kvalifikovala na EURO pošto je propustila prvu „meč loptu“. „Vatreni“ su remijem protiv Velsa – 1:1, kome čak ništa ni ne znače bodovi jer nema šanse za dalji plasman, zakomplikovali sebi život i sada je neophodno da u poslednjem meču u novembru ne izgube od Slovačke na svom terenu. Hrvati su u gostima poveli golom Vlašića već u devetom minutu, ali je Bejl u 43. doneo izjednačenje, što se na kraju ispostavilo kao konačan rezultat. Iako su sve prilike da su Hrvatska (14 bodova) i Mađarska (12) jednom nogom zakoračili ka EP, teoretski Slovačka (10), koja ima utakmicu manje, može sve to da pokvari.

Nemačka je Grupi C ostvarila rutinsku pobedu na gostovanju u Estoniji – 3:0, ali će joj za plasman na EURO biti potrebna i pobeda protiv Severne Irske na svom terenu u poslednjem kolu. Pobedu je ostvarila i Holandija u Belorusiji – 2:1 koja samo zbog boljeg međusobnog skora drži prvo mesto. Ova grupa će inače takođe biti neizvesna do poslednjeg trenutka jer prva i druga Holandija i Nemačka imaju po 15 bodova, dok Severna Irska ima 12, ali je odigrala jedan meč manje.

Belgija u Grupi I nije dozvolila iznenađnje, te je u Kazahstanu slavila sa 2:0 golovima Batušaja i Menijera. Belgijanci su inače prva reprezentacija koja je obezbedila plasman na EP, a trenutno su i po statistici u ovim kvalifikacijama najbolji sa osam pobeda uz 30 postignutih i samo jedan primljen pogodak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari