Miroslav Đukić ne mari mnogo za svoje kritičare, čija je glavna primedba na izbor četrdesetogodišnjeg selektora mlade selekcije Srbije za šefa struke Partizana bilo njegovo tanko trenersko iskustvo. Bivši reprezentativac, sa deceniju i po dugim stažom u vrhunskoj ligi kakva je španska, čvrsto veruje da je i bez tog aduta dorastao sredini u koju je došao.

Miroslav Đukić ne mari mnogo za svoje kritičare, čija je glavna primedba na izbor četrdesetogodišnjeg selektora mlade selekcije Srbije za šefa struke Partizana bilo njegovo tanko trenersko iskustvo. Bivši reprezentativac, sa deceniju i po dugim stažom u vrhunskoj ligi kakva je španska, čvrsto veruje da je i bez tog aduta dorastao sredini u koju je došao.
– Ne delim trenere na početnike i veterane, već na one koji znaju i one koji ne znaju. Uvek će biti onih koji su za ili protiv vas. Pogotovo ako ste na privilegovanom položaju kao ja, jer je vođenje Partizana vrh našeg posla u srpskom fudbalu. Bitno je da se osećam spremnim za ono što me čeka, a rezultati će pokazati jesam li pravo rešenje. Nikada nisam živeo od priča, kod mene nema foliranja, znam svoj cilj i put kojim se stiže do njega. I ne obazirem se na tuđe komentare. Ne padam kada pričaju da sam najgori, niti se dižem u nebesa ako tvrde da sam najbolji. Sve slušam, ali radim po svome – ne da na sebe Ješićev naslednik, koji je sadašnjim poslom počeo da se bavi pre nekoliko meseci.

Zvezda pogrešan izbor

Miroslav Đukić ne misli da će imati problema s navijačima zbog nekadašnje izjave da mu je žao što nije makar jednu utakmicu odigrao za Crvenu zvezdu, za koju, kažu upućeni, oduvek navija. Jer…

– Svako greši u životu. Bitno je vratiti se na svoj put – našalio se na svoj račun trener kluba iz Humske i dodao – Ne postoji „grobar“ koji Partizanu želi više i bolje od mene.

Kakav Partizan želite? Kako će crno-beli igrati na proleće?
– Hoću ekipu koja će igrati moderan, agresivan, brz i lep fudbal. Tražiću jednostavan pas, igru sa malo dodira, mnogo trčanja i puno taktičke odgovornosti. Svaki pojedinac u svakom trenutku mora znati kako da se postavi, kuda da ide, šta da radi s loptom. S obzirom na to da 90 odsto čine mladi igrači, igraćemo na ritam, a ne na šmek. Momci moraju da shvate da su u velikom klubu, koji živi od pobeda, i da zato oni treba da budu glavni protagonisti na terenu. Moramo voditi igru, a ne čekati grešku protivnika.
Koju formaciju preferirate? Da li ste je već odredili?
– Izabraću onu za koju procenim da će je igrači najlakše prihvatiti, a onda je uporno uigravati, jer samo ponavljanjem možete postići automatizam u igri. Pored te dominantne, imaćemo i jednu rezervnu. Izbor zavisi od igračkog kadra. I tortu pravite od onoga što imate u kući, zbog koje ne morate u prodavnicu.
Da li ste zadovoljni zatečenim igračkim kadrom, da li će vam biti potrebno još pojačanja?
– Nisam još kompletirao utiske. Čini mi se da na nekim pozicijama ima previše igrača, i obrnuto. Ali o tome kada se slegnu utisci. Tada se možda i odlučimo za neko pojačanje. Već sada mi je, međutim, jasno da ima dosta prostora za napredovanje na taktičkom planu. Zbog toga sam, paralelno sa radom na fizičkoj spremi, uobičajenoj za ovu fazu priprema, uveo loptu na treninge i počeo ekipi da predstavljam svoje trenereske zamisli i planove.
Na kakvom je psihološkom nivou ekipa, ima li dovoljno samopouzdanja?
– Moj posao je da ih uverim da vrede, da počnu verovati u sebe i da više ne potpadaju pod pritiske koji dolaze sa strane. Ja ću ih trpeti umesto njih, unapred preuzimam odgovornost za buduće rezultate. Od njih tražim samo da daju svoj maksimum i ispoštuju svaki moj zadatak kada izađu na teren. Jedino će biti problem, ukoliko ih ne ubedim da je put kojim sam ih poveo pravi – puno polaže na komunikaciju sa igračima Miroslav Đukić, koji insistira na šest provera do februarskog nastavka sezone.
– U Beogradu ćemo odigrati meč sa jednim drugoligašem i prvoligašem, dok sam u Dubaiju tražio jake protivnike. Takođe i na generalnoj probi, 10. februara. Ne interesuje me skupljanje poena, moram da znam s čim raspolažem i šta smo napravili – tvrdi strateg „parnog valjka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari