Ima pomaka, razgovori u toku 1Foto: STARSPORT ( arhivska fotografiaj)

Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije, obratio se javnosti u ponedeljak, ali nije osetio potrebu da odgovori na pitanja postavljena od strane KK Crvena zvezda u okviru saopštenja plasiranog 29. oktobra.

Crveno-beli su naveli niz optužbi: od nemanja legaliteta čelnih ljudi Saveza, koji su navodno svojevoljno mandat oročen do 21.02.2019. produžili za još 22 meseca, zatim falsifikovanja završnog finansijskog izveštaja za 2018, imenovanja stranog državljanina u UO KSS, što je protivno Statutu, probijanja godišnjeg budžeta za više desetina miliona dinara…

Danilović je potvrdio da će kao i 2016. KSS pokušati da dobije organizaciju kvalifikacijskog turnira za plasman na Olimpijske igre u Tokiju, što će državu koštati par miliona evra, kao i da još uvek nije odlučio ko će naslediti Aleksandra Đorđevića na mestu selektora muške „A“ reprezentacije.

Košarkaški savez Srbije u okviru predviđenog roka, podneo je kandidaturu za dobijanje organizacije kvalifikacijskog turnira za plasman na Olimpijske igre u Tokiju (u obe konkurencije); s obzirom na to da je 2016. već bio organizator, a da slične ideje imaju recimo Hrvatska, Litvanija, Grčka… Danilović i njegovi saradnici moraće da pokažu zavidan nivo diplomatičnosti kako bi nadmašili konkurenciju i dobili organizaciju u muškoj konkurenciji.

– Nadamo se, ako dobijemo organizacije tih turnira, da ćemo biti spremni jer imamo ogromno iskustvo. Time bismo donekle olakšali mogućnost da se naše dve selekcije plasiraju na Olimpijske igre – predočio je Predrag Danilović.

FIBA će 15. novembra objaviti kome je dodelila organizaciju za koju je potrebno minimum 2.100.000 evra. Kvalifikacije će se, bilo ko da je domaćin, održati od 23. do 28. juna naredne godine. Dotad bi sa dnevnog reda trebalo da bude skinuto još važnije pitanje: ko će umesto Aleksandra Đorđevića biti novi selektor Srbije (u konkurenciji su bili Saša Obradović i Igor Kokoškov).

– Imam imena, bilo je pomaka, razgovori su u toku, međutim zbog osetljivosti teme ne bismo spekulisali, pošto smo svi treneri u Srbiji i svi najbolje sve znamo. Biće vam javljeno onog momenta kada se to definitivno bude iskristalisalo. Bilo bi neozbiljno da bilo šta pričamo pre toga – stava je Danilović.

Dame počinju kvalifikacije

Reprezentativke Srbije pod vođstvom Marine Maljković igraju 14. novembra prvu kvalifikacionu utakmicu za Evropsko prvenstvo, protiv Turske. Tri dana kasnije, u nedelju 17. novembra, gostuju Albaniji. Na početku novog ciklusa, Maljkovićeva je rekla da sa sjajnom generacijom košarkašica ima posebnu vezu i da će ta veza trajati zauvek. „Zbog toga ću svu energiju i znanje usmeriti ka tome da kruna njihovih karijera bude u Tokiju“, rekla je ona. Inače, Maljkovićeva je u subotu doputovala iz Šangaja, gde radi kao trener, samo da bi saopštila spisak kandidatkinja za predstojeće mečeve kvalifikacija. Danas se vraća u Kinu, a već za deset dana ponovo će doputovati u Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari