Istorijska šansa za Albion 1Foto: Fonet AP

Sudeći prema imenima koje je selektor Engleske Roj Hodžson uvrstio u spisak putnika za Francusku, čini se da ova reprezentacija konačno poseduje kalibar da se popenje na krov Evrope. Znatno izmenjen sastav u odnosu na prethodne pohode deluje da može da nadmaši ranije generacije i napravi istorijski rezultat.

Englezi su favoriti za prvo mesto u grupi B u konkurenciji Rusije i dvojca ambicioznih debitanata Slovačke i Velsa.

Impresivan rezultat u kvalifikacijama renoviranih Engleza sa skorom 10-0-0 uz svega tri primljena gola i devet bodova više u odnosu na prvog pratioca uliva nadu za veliki rezultat na predstojećem Evropskom prvenstvu. Uvek su figurirali za najviši plasman na velikim takmičenjima, ali nikada nisu stigli ni do finala Starog kontinenta. Najveći uspeh ostvarili su 1968. i 1996. godine kada su osvojili bronzu, dok je u svim ostalim pokušajima četvrtfinale bilo najveći domet ostrvljana.

Svi igrači koji će dobili priliku da igraju za Englesku na Evropskom prvenstvu nastupaju u domaćem prvenstvu i utisak je da je Hodžson dao priliku najkvalitetnijima koje ova država ima. Istina, brojne kontroverze izazvao je iskusni stručnjak pozivanjem člana šampionske generacije Lestera Danija Drinkvotera. Tamošnja javnost se drznula po tom pitanju, a direktan konkurent za ovu poziciju Mark Nobl, vezista Vest Hema koji je izostao sa spiska, istakao je povodom ovog slučaja da je bolji igrač od fudbalera „lisica“ naglasivši da neće ni gledati prvenstvo zbog Hodžsonove odluke da ga ne pozove. Ipak, to je samo kap u moru koja ne bi trebalo da naruši atmosferu u timu Albiona, koji je na prethodnih deset mečeva zabeležio samo dva poraza.

Na golu Engleza biće nezamenljivi DŽo Hart iz Mančester sitija. Za poziciju centralnih defanzivaca konkurisaće talentovani štoper Evertona DŽon Stouns uz iskusne Garija Kejhila i Krisa Smolinga. Uz desnu aut liniju delovaće tamnoputi bek Liverpula Natanijel Klajn, dok će sa suprotne strane biti fudbaler Totenhema Dani Rouz. Sredinu terena čine prekaljeni trojac iz Liverpula DŽon Henderson, DŽejms Milner i Adam Lalana, vezisti Totenhema Dele Ali i Erik Dajer, brzonogi Ros Barkli iz Evertona, kao i kontroverzni DŽek Vilšir iz Arsenala.

Međutim, pogled na napad Engleza nijednog fudbalskog sladokusca ne ostavlja ravnodušnim. Najveće nade Hodžson će polagati u dvojac najisturenijih igrača DŽejmi Vardi – Hari Kejn. Tu su i krilni igrač Mančester sitija Rahim Sterling, iskusni Vejn Runi i Danijel Staridž, kao i budućnost engleskog fudbala Danijel Rašford.

Najslabije rangirana selekcija u B grupi je sastav Rusije koji zauzima 29. poziciju na FIFA rang-listi. Međutim, za razliku od debitanta Velšana i Slovaka, najveća država sveta može da se pohvali učešćem na prethodna tri završna turnira Starog kontinenta. Posebno će Rusima ostati urezano u sećanju leto 2008. kada su stigli do polufinala prvenstva Evrope. Sada imaju znatno promenjen sastav i teško je očekivati da će neko iz postojeće generacije nadmašiti Pavličenka, Aršavina i Žirkova, ali u “zbornaji” veruju u prolazak grupne faze. Većina iz poslednje linije tima na čelu sa golmanom Igorom Akinfejevim bila je deo te generacije. Kao i tada stub odbrane ruskog tima činiće braća blizanci iz CSKA Valeri i Aleksej Berezucki uz kapitena „armejaca“ Sergeja Ignaševiča potpomognuti internacionalcem iz Šalkea Romanom Nojštaderom. Srednji red je rezervisan za igrače moskovskih ekipa poput Igora Denisova iz Dinama, Glušakova iz Spartaka, Samedova iz Lokomotive, odnosno Golovina i Širokova iz CSKA. Najpoznatije ime u napadu biće Aleksandar Kokorin iz Zenita kome će društvo praviti saigrač Artem Dzjuba i Fjodor Samolov iz Krasnodara.

Potencijalno iznenađenje na ovom turniru mogla bi da bude selekcija Slovačke sudeći na osnovu učinka u kvalifikacijama i prijateljskim utakmicama u sklopu priprema za prvenstvo. Slovaci, koji su jedni od pet debitanata na ovom takmičenju, plasirali su se u Francusku kao drugi u grupi C iza prvoplasirane Španije. Izabranici Jana Kozaka ostvarili su impresivan učinak od šest vezanih trijumfa na startu kvalifikacija uz briljantne pobede nad Špancima i Ukrajincima u gostima. Poseban zamajac ovoj srednjoevropskoj državici daje i učinak u prijateljskim mečevima gde su na poslednjih sedam susreta neporaženi uz nedavnu pobedu protiv Nemaca 3:1. Glavna zvezda tima je vezista Napolija Marek Hamšik, koji je već zabeležio 83 nastupa za nacionalni tim. Slovaci mogu da se pohvale znatno iskusnim sastavom. U odbrani su dugogodišnji igrač Liverpula Martin Škrtel, Jan Đurica i Tomaš Hubočan, koji nastupaju u Rusiji, odnosno Kornel Salata iz Slovana. Velike nade polažu se i u vezistu Milana Jurija Kucku, dok je srce napada rezervisano za prekaljene internacionalce Nemeca i Šestaka. Pažnju na sebe mogla bi da skrene i nekadašnja velika nada slovačkog fudbala, krilni igrač Vladimir Vajs, koji je posle neuspele epizode u Mančester sitiju promenio mnogo klubova, a od ove godine je u Kataru.

Nedavno je posle finala Lige šampiona fudbaler Reala Geret Bejl izjavio da će se već za mesec dana popeti na tron, misleći na osvajanje Evropskog prvenstva sa Velsom. Da li kroz šalu ili pomalo u zbilji, najbolji fudbaler ove državice najavio je velike ambicije nacionalnog tima. Na osnovu odigranih kvalifikacija uz samo jedan poraz na deset mečeva i četiri otkinuta boda Belgiji od mogućih šest, Velšani imaju čemu da se nadaju. Istina, na prethodne tri prijateljske utakmice nisu slavili, ali timski duh koji poseduju može da ih odvede daleko. Osim Bejla, od poznatijih igrača tu su vezisti Aron Remzi i DŽo Alen, a ostatak tima čine igrači iz dva najviša ranga u Engleskoj.

Raspored mečeva

Grupa B

11. jun

Vels – Slovačka 18.00

Engleska – Rusija 21.00

15. jun

Rusija – Slovačka 15.00

16. jun

Engleska – Vels 15.00

20. jun

Rusija – Vels 21.00

Slovačka – Engleska 21.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari