Italija se plasirala u finale Evropskog prvenstva 1Foto: FoNet/AP

Nema ova generacija fudbalske reprezentacije Italije zvezde čija će imena, pozicije u timu i klubove izdeklamovati svaki deran širom sveta, ali ima timsku energiju, pobednički duh i petlju, zato ćemo je gledati u finalu Evropskom prvenstva, 11. jula u Londonu.

Tamo gde je večeras posle produžetaka i penala, izbacila mladu i energičnu, ali nedovoljno konkretnu Španiju. Iako je gubila, pa izjednačila u regularnom toku – 4:2 (1:1, 0:0).

Nije trebalo da prođe puno vremena da se naslute startne taktike selektora, slične u računici da je odbrana sopstvenog gola prioritet svih prioriteta. S tim da su puleni Luisa Enrikea bili agresivniji i ofanzivniji u prepoznatljivom španskom maniru „skrivanja“ lopte od protivnika.

Trčali su na sve strane, tražeći pukotine u iskusnoj i pametno posloženoj odbrani protivnika, ali večerašnjem sastavu bez klasičnog centarfora (na klupi ostavljeni i Moreno i Morata) nije polazilo za rukom da uđe u takozvane zicer šanse i pojačaju ionako veliki broj šuteva u okvir gola na ovom EURO.

Iz tolike terenske inicijative izrodila se samo jedna takva prilika, kada je Dani Olmo odlično pucao prema Đanluiđi Domarumi, a novi čuvar mreže Pari Sen Žermena prozreo pravac šuta i pravovremenom intervencijom sprečio minus u 25. minutu.

Na drugoj strani, Italijani su u svom stilu, svesno, žrtvovali estetiku i, pre svega, opredeljeni na kontriranje rivala, vrebali višak prostora za protivudar.

Što im se nije isplatilo pre pauze, pa je tim Roberta Manćinija vođstvu najbliži bio u 4. minutu, kada je Barela zatresao stativu, a sudija Brih bez dumanja svirao ofsajd.

Drugo poluvreme je donelo još više dinamike, ubrzo i pogodak. Iz lepe i tečne akcije „azura“, preko celog terena. Sve po levoj strani, dok se Federiko Kijeza nije namestio za udarac i sa 20-ak metara iskosa baš efektno pogodio dalji ugao mreže Unaija Simona (60).

Od tog momenta igralo se spuštenih gardova, jer su Italijani ganjali dupliranje razlike, a Španci njeno brisanje. Sevali su opasni pokušaji na obe strane, da bi Alvaro Morata, na asistenciju Olma, makar na kratko zapušio usta svojim kritičarima (80) i odveo duel u produžetke.

 

Prvih 15 minuta bonusa „crvena furija“ potrošila je na stezanje obruča, a „azuri“ na izbegavanje zamki. Drugo doigravanje moglo je da reši pobednika bez penala, ali nije pošto je Berardi pre gola ostao jedno pola metra iza kompletne zadnje linije Španaca (110).

Zato se moralo na penal roulkoster, u kom su se smenjivali očaj, ushićenje, briga, nada, promašaji, odbrane, lagane realizacije… Sve dok nesuđeni junak Alvaro Morata postao tragičar, jer mu je Donaruma „skinuo“ jedanaesterac, a Žoržinjo preuzeo odgovornost i sa 11 metara „zapalio“ deo tribiva Vemblija sa gledaocima kojima je Italija na srcu.

Azuri će za drugu titulu prvaka Starog kontinenta u istoriji igrati protiv boljeg iz duela Engleska – Danska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari