Iz Arene se vidi medalja 1Foto: FoNet FIBA

Ništa nisu obećavale pre početka; nisu se razmetale hiperbolama i uobičajenim poštapalicama, svesne i samog kvaliteta Grupe D na Evropskom prvenstvu.

U nadmetanjima sa Belorusijom, Rusijom i Belgijom nisu rezonovale dalje od svake naredne utakmice, a svaka je bila teža od prethodne, i tek nakon trojke Jelene Bruks sa centra uz svuk sirene za kraj meča i pobede nad Belgijankama emotivnom erupcijom napravile su najbolju ilustraciju ostvarenog uspeha. Košarkašice Srbije sa tri pobede i perfektnim skorom direktno su prošle u četvrtfinale Eurobasketa i iz aktuelne perspektive i načina nakoji su već sada napravile izuzetan rezultat, u Beogradskoj areni bi mogle da proizvedu čudo, možda čak i nalik onome iz 2015. kada su bukvalno iz nebuha postale prvakinje Evrope.

Rano je još uvek baviti se takvim prognozama. Ako se pogleda timska statistika, teško je laički objasniti i prevesti način na koji su izabranice Marine Maljković direktno izborile mesto među osam najboljih. Po ukupnom broju poena, pa i prosečnom (202, 67,3) košarkašice Srbije su na tek šestom mestu. Ako se pogledaju procenti uspešnosti za dva i tri još su slabije plasirane, kao i na osnovu timskih asistencija. Jedino su prema parametru – skokovi u samom vrhu, tačnije na drugom mestu, odmah iza Rusije. Upravo taj statistički segmenat najbolje pokazuje nivo borbenosti, pogotovo ako se uzme u obzir podatak da je sa 50 ofanzivnih skokova Srbija odmah iza Belorusije na čitavom Eurobasketu (52).

– Arena je moj i san svih devojaka. Arena mi je dva minuta od kuće. Prosto je neverovatno svima nama. Definitivno živimo svoj neki san. Naravno jedva čekamo da to doživimo, ali sve mora da pođe od nas. Moj tim mora da bude pravi, da moj tim povede navijače, a onda će i Arena biti senzacionalna kao i Zrenjanin. Ništa to ne znači bez naše kvalitetne igre. Ako smo prave, borbene, fanatične onda ta Arena dobija svoj pun smisao – jasna je selektorka Maljković, apsolutno svesna dometa njenih izabranica sa kojima sarađuje dugi niz godina.

Još od okupljanja reprezentacija je imala problema sa rovitima, nedovoljno spremnim igračicama, kao i onima koje nisu imale kvalitetne klupske sezone. Jelena Bruks, uz Petrovićevu i Anu Dabović, naša najbolja igračica, porodila se u martu i prosto impozantno deluje njena neverovatna volja, kao i spremnost da se u tako kratkom vremenskom periodu oporavi i stavi na raspolaganje timu. NJen sin je sve vreme sa njom i uprkos promeni dnevnog ritma i faktički nespavanja, Brkusova je dala neverovatan doprinos rezultatima u grupi. I sama je trojkom uz zvuk sirene „začinila“ trijumf nad Belgijankama vredan direktnog prolaska u četvrtfinale. Borbenost, fizička spremnost većine igračica, kao i međusobno razumevanje u odbrani doveli su do toga da Srpkinje trijumfalno završe sva tri meča koja su rešavana faktički na jedan ili dva poseda.

– Nismo izašle na teren spremne za utakmicu, ali naša igra u poslednjih nekoliko minuta i energija koju smo pokazali je dobila meč. Publika nam je pomogla na kraju, a mi smo pokazali u tih nekoliko minuta da možemo da igramo protiv bilo koga ako smo fokusirani na našu igru. Srećne smo što smo izborile direktan plasman u četvrtfinale i već se spremamo za sledeći meč – poručila je Bruksova.

PAROVI BARAŽA

(1) Švedska – Letonija

(2) Velika Britanija – Crna Gora

(3) Belgija – Slovenija 18.00

(4) Italija ć Rusija 20.30

ČETVRTFINALE (četvrtak)

Srbija – pobednik para 1

Španija – pobednik para 4

Mađarska – pobednik para 2

Francuska – pobednik para 3

Milica Dabović: Sujetna Marina

Milica Dabović je na Instagramu ohrabrila devojke da i u nastavku EP odigraju „hrabro i borbeno kao do sada“, ali je tema posta bilo njeno neigranje za Srbiju. Starija sestra članice aktuelnog sastava Ane Dabović posle osvajanja bronze na Olimpijskim igrama u Riju 2016. više nije igrala košarku, delimično i zbog toga što je u decembru 2017. postala majka. “ Jeste oprostila sam se, ali oprostila se i Dajana Butulija u Beogradu u Hali sportova, pa eto je… Ista Dajana protiv koje nemam ništa, za koju je Marina govorila svašta, ali udala je sestru za Marininog brata i uvek bila dobar i poslušan taster… Musovićka (Miljana, udata Bojović – prim.aut) se porodila pre tri meseca i eto je na spisku, kao da je sa planete Kripton, ostale neću imenovati da im ne pravim probleme ali prema Marini – jedna je bila luda, druga je bila zlo, treća je bila da pravi društvo „drugarici“, četvrta je bila tu da bude dvorska luda… a ja sam ispala budala. Volim svoju zemlju, porodicu, prijatelje, svoj narod i znajte žao mi je što nisam na terenu, a pitala sam, molila sam da po ko zna koji put ostavim srce za sve vas. To je odluka jedne osobe, njene sujete, njenih kompleksa“, poručila je 37-godišnja Milica Dabović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari