Izvući pouke iz derbija 1Foto: STARSPORT

Dobili su lekciju u ponedeljak uveče, a već večeras trebalo bi da pokažu reakciju protiv glavnog favorita grupe C Evrokupa (20.00).

Crvena zvezda demonstrirala je trenutnu superiornost u odnosu na večitog rivala, a košarkaši Partizana, u razmaku od 48 sati, na istom mestu, ugostiće kolege iz Lokomotive Kuban, neporaženog tima koji ima obrise evroligaške ekipe i usmeren je samo ka tom cilju – da osvajanjem Evrokupa obezbedi učešće u najelitnijem rangu evropskog klupskog takmičenja.

Trener Muta Nikolić moraće dobro da razmotri sve okolnosti i odabere igrače sa kojima će se suprotstaviti ruskom gigantu, koji ima evroligaški budžet (oko 15 miliona evra). I pre večitog derbija dobar broj igrača bio je rovit; pritom je Samardo Samjuels fizički još uvek nespreman, dok Novica Veličković hronično ima problema sa oporavkom posle fizički zahtevnih utakmica, a pritom u subotu crno-beli idu u goste Megi. Lokomotiva ima treću najbolju odbranu u Evrokupu (72,7p), dok Partizan u liku Vilijams-Gosa poseduje jednog od najboljih strelaca navedenog takmičenja (18,5p, 6,3as). Od momenta kada ih je polovinom prošle sezone preuzeo, Saša Obradović promenio je „lični opis“ ekipe: fizički snažni, defanzivno agresivni na perimetru, adekvatnog balansa između spoljne i unutrašnje linije, košarkaši Lokomotive sigurno su favoriti za titulu u Evrokupu.

– Nismo do derbija ni pripremali utakmicu, pošto idemo redom jednu po jednu, ništa unapred. Radi se o jednoj profesionalnoj ekipi, po meni, jednoj od glavnih favorita za osvajanje Evrokupa. Imaju veliki budžet, našeg odličnog trenera, Sašu Obradovića. Biće teško, ali to je i prilika da prikupimo iskustvo, da ga klinci steknu za naredne godine – neće ni protiv Lokomotive trener Nikolić promeniti princip da veći prostor daje neiskusnijim igračima.

Napadački najviše zavise od američkog pleja DŽoa Reglanda (17,5p), koji je više egzekutor, nego asistent i njegovog zemljaka Krisa Beba, koji je letos stigao iz nemačkog Ulma i važi za odličnog šutera (14,7p). Pod košem je najmobilniji Frenk Elegar, prošlosezonski lider Jeniseja, podjednako dobar licem i leđima ka košu, dok je koristeći konekcije u Nemačkoj, Saša Obradović letos angažovao i centra Brajana Kvejla, koji je prošle sezone bio dominantan u Oldenburgu. Starosedelac, jedan od retkih koji je preživeo „čistku“, Mardi Kolins i dalje je dominantan u igri jedan na jedan i teško je i zamisliti kako će ga sačuvati statistički najlošija odbrana Evrokupa.

Raspored i tabela

5. kolo

Lijetuvos – Limož sinoć

Partizan – Lokomotiva 20.00

Bilbao – Alba 20.30

1. Lokomotiva 4-0

2. Alba 3-1

3. Limož 2-2

4. Lijetuvos 1-3

5. Bilbao 1-3

6. Partizan 1-3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari