Današnji meč protiv reprezentacije Finske razrešiće sve dileme po pitanju plasmana naše selekcije na EP u Austriji i Švajcarskoj. Ukoliko večeras ne savladaju Fince, „orlovi“ će se gotovo sigurno oprostiti od učešća na EP, dok bi novi trijumf nad timom koji predvodi Roj Hodžson sačuvao nadu pred nastavak kvalifikacionih borbi u grupi A.

Današnji meč protiv reprezentacije Finske razrešiće sve dileme po pitanju plasmana naše selekcije na EP u Austriji i Švajcarskoj. Ukoliko večeras ne savladaju Fince, „orlovi“ će se gotovo sigurno oprostiti od učešća na EP, dok bi novi trijumf nad timom koji predvodi Roj Hodžson sačuvao nadu pred nastavak kvalifikacionih borbi u grupi A. U prvom kvalifikacionom duelu ove dve selekcije, u Helsinkiju, pobedu je ostvario naš tim tim – 2:0. Selektor Havijer Klemente i kapiten Dejan Stanković veruju u kvalitet naše selekcije i uveravaju da Srbija i večeras može do tri boda.
– Poraz u Belgiji učinio je da danas jednostavno moramo da trijumfujemo. Ovaj meč ima presudan značaj za nas, ali ja svakako očekujem našu pobedu – jasan je popularni „mali Napoleon“, a istog mišljenja je i kapiten Stanković.
– Ne strahujemo pred večerašnji duel. Kvalitet imamo, a ako odigramo kao u Helsinkiju, mislim da nećemo imati problema da savladamo Fince – smatra prvotimac Intera.

MIHAJLOVIĆ: Nisam Klementeov naslednik

Pomoćni trener milanskog Intera Siniša Mihajlović demantovao je navode nekih medija, po kojima će u slučaju neuspešnog završetka kvalifikacija za EURO 2008 naslediti Havijera Klementea na mestu selektora reprezentacije Srbije.

– Ne znam odakle se pojavila ta informacija, ni sam kim nisam pričao o mom eventualnom dolasku na poziciju selektora. Sada ima mnogo važnijih stvari o kojima treba pričati, pošto srpsku reprezentaciju čekaju dve veoma bitne utakmice u kvalifikacijama za EP – rekao je Mihajlović na svečanosti povodom uručivanja pro-licenci za trenere.

– Ne bi ipak valjalo da ja nasledim Klementea, pošto je on bolji trener, velikog iskustva, koji je predvodio velike ekipe. Reprezentacija bi u tom slučaju sišla sa konja na magarca – naveo je Mihajlović.

Računajući večerašnji meč, našoj reprezentaciji do kraja kvalifikacija predstoji još šest utakmica. Neke kalkulacije ukazuju na zaključak da bi skor od pet pobeda značio i siguran plasman Srbije na EP. U meču sa Belgijom, Havijer Klemente nije mogao da računa na usluge svog kapitena, koji će večeras odigrati svoj 70. meč u dresu sa državnim grbom. Hronologija rezultata naše selekcije govori da je Stanković poslednji poraz u nekom kvalifikacionom duelu doživeo još u aprilu 2001. u meču sa Rusima (0:1). To je svakako i razlog više za optimizam pred novi duel sa Fincima.
– Mislim da je to ipak puka slučajnost. Nema garancija da bi nešto bilo drugačije da sam ja igrao u nekim od tih utakmica koje smo izgubili. U Belgiji smo dali dva gola, a nismo uspeli da osvojim bar jedan bod. Sad sam tu da pomognem, a računica je jasna – moramo da pobedimo u gotovo svim utakmicama do kraja kvalifikacija. Ja verujem da to možemo i da ostvarimo – naglašava Stanković, koji će u utorak, 11. septembra, proslaviti svoj 29. rođendan.
Selektor Klemente se uspešno oporavlja od nezgode koju je doživeo pri padu sa bicikla minule nedelje. Baskijski stručnjak večeras, nažalost, ponovo neće na raspolaganju imati najjače snage – nedostajaće standardni par štopera koji čine Vidić i Krstajić.
– Svaki tim ima svoje probleme. Vidić i Krstajić su izuzetno važni za nas, ali su povrede i kazne sastavni deo fudbala. Imam puno poverenja u one koji mogu da ih zamene i verujem da će dobro odraditi svoj deo posla – ističe Klemente.
U duelu sa Belgijom, Klemente je poprilično iznenadio domaću fudbalsku javnost počevši meč sa dva napadača. Takvu izrazito ofanzivnu formaciju Srbije, Belgijanci su znali da kazne i rano dođu do dva gola prednosti. Večeras će naš tim ponovo zaigrati u standardnoj varijanti, sa samo jednim izrazitim navalnim igračem, što potvrđuju i reči selektora Klementea.
– Nemam mnogo dilema, imam samo nekoliko mogućnosti koje još uvek razmatram. U Belgiji smo počeli preagresivno i to se nije isplatilo. Ja inače mislim da ovaj sastav Srbije najviše može da pruži u formaciji sa samo jednim isturenim napadačem, a moja jedina dilema je vezana za Nikolu Žigića, jer mislim da on još uvek nije spreman da zaigra od samog početka. To bi bilo rizično za njega samog, jer bi mogao da obnovi povredu – kaže Klemente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari