Još dve karte za Top 8 1Foto: STARSPORT

Kraj prenapornog regularnog dela Evrolige za ekipe poput Crvene zvezde značiće i veliko olakšanje nakon preživljenih frustracija u formi najmanje 23 poraza.

Crveno-beli će relaksirano pristupiti večerašnjem gostovanju berlinskoj Albi (20.00) razmišljajući o suštinskim iskušenjima u nastavku abaligaške sezone, međutim za Real, Zenit, Baskoniju i Valensiju stresno će biti samo igranje presudnih utakmica za plasman u Top 8, a posebno osluškivanje rezultata direktnih konkurenata.

Ostale su još samo dve karte za četvrtfinale, a apetiti sve četiri ekipe poprilično su veliki.

Praktično u direktnom okršaju pobednik meča Valensija-Baskonija imaće računicu po kojoj će moći da se nađe u Top 8.

Jasno je da polufinalisti Evrokupa neće držati palčeve pulenima trenera Porsanaua; ukoliko njegovi izabranici večeras izgube, mesta u Evroligi obezbediće ne samo šampion Evrokupa, već i finalista.

Utisak je da je Valensija priliku da elegantno uđe u evroligaški voz za Top 8 propustila pre dva kola kada je imala zicer protiv prežaljenog Olimpijakosa.

Katastrofalna partija i zaslužen poraz mogao bi da ima multiplikovane posledice za klub koji je sve bliži poziciji da se prema budžetu ravna sa Barselonom i Realom.

Baskonija je u boljoj poziciji i formi, međutim, kao i Valensija, na svojim digitronima neće moći ništa da ukuca sve dok ne bude saznala ishode mečeva Zenit – Makabi koji je na programu u petak, odnosno Fenerbahče – Real koji će se igrati negde u isto vreme kad i utakmica na istočnoj obali Španije.

Zenit je svakako u najboljoj situaciji; puleni Ćavija Paskvala imaće praktično zicer protiv Makabija koji je na poslednjih šest gostujućih utakmica ostvario samo jednu pobedu.

U odnosu na Baskoniju i Valensiju, ruski tim ima poraz manje, doduše i utakmicu manje i ukoliko pobedi faktički će režija prolaska u Top 8 biti po njihovom scenariju.

Zbog povreda nosilaca igre, Real se negde i očekivano našao u nezavidnoj situaciji.

Bez Rendolfa i Ljulja, sa hronično povređenim Fernandezom i brojnim igračima koji su odavno premašili zenit karijere (Rejes, Kerol, Kozer) Real se u poslednjem kolu našao u poziciji da mu je pobeda u Istanbulu imperativ.

Doduše, olakšavajuću okolnost imaće u činjenici da zbog povreda, doživljenih u prethodnom duelu sa Barselonom, Jan Veseli i Nando de Kolo neće igrati.

Zvezda je na poslednje evroligaško gostovanje otišla sa pozicije drugog najlošijeg tima (samo Himki ima lošiji skor) i nema nikakve sumnje da su rezultati jedno veliko razočaranje.

U okolnostima kada Đordi Bertomeu, prvi čovek Evrolige, razmišlja o skorijem zatvaranju najelitnijeg takmičenja, ovako loše igre i rezultati sigurno neće biti aduti Zvezde u borbi za dobijanje A licence.

Razloga je mnogo; promašenih kadrovskih rešenja, kako na klupi tako i na terenu bezbroj, ali ono što je krajnje simptomatično jeste da u Zvezdi od 2014. nisu uspeli da uspostave sistem i pronađu rešenja na poziciji sportskog direktora – jasne vizije i sposobnosti prepoznavanja talenata, stvaranja baze domaćih igrača i afirmacije stranaca bez prethodnog evroligaškog iskustva.

Zvezda je vremenom postala tržišno nezanimljiva i od transfera Marka Gudurića u Fenerbahče 2017. crveno-beli nisu ostvarili nijednu unosniju „prodaju“ koja bi posebno bila od krucijalne važnosti u vreme kada zbog odsustva publike budžet na prihodnoj strani ostaje manji za dva do tri miliona evra.

Zatvorena Evroliga od 2023?

Kadgod Đordi Bertomeu održi konferenciju za novinare čelnicima ABA lige podigne se pritisak. Nema sumnje da su im obrazi rumeni a oči crvene nakon poslednjeg obraćanja javnosti prvog čoveka Evrolige, koji je naznačio da bi od 2023. takmičenje moglo da bude zatvoreno, odnosno da u njemu učestvuju samo ekipe sa licencama, uz one koje bi prohodnost dobijale iz Evrokupa.

„Do sezone 2023/2024. želimo da imamo 16-18 klubova sa višegodišnjim licencama i vlasnicima Lige. Vreme je da sve sagledamo sa druge tačke gledišta. Ne možete u profesionalnoj ligi da se bavite samo konceptom pobede po svaku cenu. Potrebna je struktura, garancije za budućnost koje vam omogućavaju da investirate u projekat koji dovodi do investicija, kao što je Virtus. U ovom tužnom trenutku za sve (zbog korona virusa) imamo priliku da razmislimo o svemu, o dubokoj reformi…“, vizija je Bertomeua u čijim konturama teško da ijedan klub iz ABA lige može da se nada licenci do pomenute sezone 2023/24.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari