Još osam mesta u opticaju 1Foto: EPA-EFE/ PETER POWELL

Pre poslednjih 90 minuta grupne faze fudbalske Lige šampiona poznata je tačno polovina učesnika osmine finala elitnog takmičenja, dok ćemo ostalih osam dobiti 10. i 11. decembra.

Dve grupe su u tom smislu izgubile na atraktivnosti, jer su dale (po) dva tima za eliminacione borbe na proleće, dok preostali kvartet krije jedino imena budućih članova Lige Evrope.

Bajern (B) je na najdominantniji način prošao u Top 16, jer u pet mečeva nije prepustio nijedan jedini bod svojim takmacima, naterao ih je da 21 put vade loptu iz mreže i svega četiri put im dozvolio istu stvar. Dakle, može s rukama na leđima u preostali duel sa Totenhemom, ali teško da će golgeterska aždaja Robert Levandovski i društvo olako shvatiti priliku da nanesu „pevcima“ približno težak poraz kao kada su im bili gosti u Londonu (2:7).

Engleski klub je takođe ostao u trci za „ušati pehar“, a njegovi navijači od Žozea Murinja očekuju da ode korak dalje od smenjenog Maurisija Poketina, pod čijom komandom se stiglo do finala prošlogodišnje LŠ. Crvena zvezda i Olimpijakos su svetlosnu godinu daleko od takvog proboja na evropskoj sceni, pogotovo srpski prvak za kojeg je i drugi uzastopni ulazak u elitu istinsko čudo, ali beogradski crveno-beli i njihova atinska sabraća po bojama zato mogu da se izmeste u LE.

Našem timu je za to dovoljan remi sa grčnim velikanom, a ovom je neophodan ceo „plen“.

Pari Sen Žermen nije bio nedodirljiv, ali jeste dominantan u svojoj grupi (A), jer mu se omakao samo nerešen rezultat u revanšu sa Realom, inače osramoćenog na startu takmičenja, kada su Mbape i ostali s tri „komada“ ispratili „kraljeviće“ iz Pariza (3:0).

S druge strane, najčešći klupski prvak Evrope na čak tri utakmice nije napravio ono što se očekivalo od povratnika na trenersku klupu Zinedina Zidana i njegovih izabranika, a „šestica“ protiv Galatasaraja samo je naslutila šta bi Madriđani mogli više u već osiguranom nastavku LŠ.

Pomenuti turski tim i Briž su izvisili u toj jakoj konkurenciji, međutim imaju još sat i po za prekomandu u LE.

Tamo gde će sigurno završiti neko iz trojke C grupe: Šahtjor, zagrebački Dinamo ili Atalanta. U isto vreme neko od njih bi mogao da se pridruži Mančester sitiju u 16 najboljih LŠ. Osim u utakmicama „na ravne časti“ sa Šahtjorom i Atalantom, „građani“ su uradili ono što je bilo predviđeno, mada će Žozep Gvardiola morati puno toga da popravi u igri aktuelnog šampiona Engleske da bi ovaj potrajao u bogataškom „ratu“ za primat na Starom kontinentu. NJegovi takmaci iz Ukrajine, Hrvatske i Italije imaju prečih briga, s tim što je prvi u nešto boljoj poziciji. Em beži tandemu na tabeli, em ide na „fenjeraša“ Atalantu, mada ne bi bila nikakva senzacija da baš sastav iz Bergama u foto-finišu upeca „kapitalca“ i stane uz MS.

I grupa D je lansirala samo jednog člana Top 16. Koga drugog nego Juventus, jer se i pre starta ovog izdanja takmičenja znalo da „večiti“ šampion Italije i njegov superstar Kristijano Ronaldo neće imati dostojnu konkurenciju u drugoplasiranom Atletiku, odnosno pratiocima „jorgandžija“ Bajeru iz Leverkuzena i moskovskoj Lokomotivi.

Torinskim crno-belima jedina greška u koracima potkrala se u remiju sa Madriđanima, koji u zadnjem kolu imaju nešto lagodniju situaciju od ostalih, jer će bodove za drugi krug tražiti protiv najslabije – ruske ekipe.

Barselona nije briljirala u grupi F, ali je i tako ranjiva (s dva remija) pobegla pratnji na bezbednu distancu, pa genijalni Lionel Mesi sa kompanjonima nastavlja borbu za trofej, čiji se povratak u srce Katalonije čeka još od 2015. godine.

Tamo gde u novoj godini nećemo više gledati preslabu Slaviju iz Praga, a možda hoćemo trenutno bodovno izjednačene Inter ili Borusiju iz Dortmunda. Prvi tim ima težeg rivala (Špance), ali daleko od toga da Nemci smeju unapred da uračunaju trijumf protiv Čeha, kada su ovi uspeli da „zaskoče“ Barselonu na njenom terenu (0:0).

U grupi G sličan odnos snaga. Samo je Lajpcig u društvu odabranih, dok Zenit i Lion imaju istu poziciju pred ključni krug grupne runde, tj. moraju postići više u preostalih sat i po. S tim što Rusi mogu da računaju na bolji međusobni skor sa Francuzima, ako to bude tas na vagi. Benfika, pak, vreba iz prikrajka 3. mesto.

Zato je u grupama E i H sve otvoreno. U prvoj samo zalutali Genk ne može dalje od začelja tabele, dok će vodeći Liverpul, za stepenik niže rangirani Napoli i još slabije pozicionirani Salcburg završiti u eliminacijama ili drugom, utešnom UEFA takmičenju.

Logično bi bilo da branilac titule sa Ostrva ostane makar neporažen na gostovanju u Austriji i produži tamo gde je već viđen. Gde je realno očekivati i Napolitance, s obzirom da su za nekoliko klasa bolji od svog rivala iz Belgije.

Lil se od početka ništa nije pitao u društvu Ajaksa, Čelsija i Valensije, pa samo od tako poređanog trilinga zavisi ko će gde u 2020. godini. U zadnje kolo tim iz Holandije ulazi kao najuspešniji, ali s lošijim međusobnim skorom od kluba iz Engleske, a ovaj je pak u minusu kada su u pitanju njegovi dueli sa ekipom iz Španije… Što sluti pravu fudbalsku feštu 10. decembra u Amsterdamu i Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari