"Juniorski šampion Rolan Garosa, kog "sanjaju" pojedinci iz Top 10": Ko je Tomi Pol, polufinalni rival Đokovića? 1EPA-EFE/JAMES ROSS

Amerikanac ima 25 godina, na Australijen open došao je kao 35. reket sveta, a prvi plasman u polufinale nekog grend slema doneće mu konačno ulazak u Top 20 tenisera na svetu.

Tomas Džon Robert Pol dolazi iz Nju Džerzija, u mlađim kategorijama je konstantno bio u svetskom vrhu, ali pobednik jednog juniorskog Rolan Garosa nije se još proslavio u seniorskim vodama. Ima samo jednu ATP titulu, sa turnira u Stokholmu 2021, ali je u međuvremenu „zapržio“ pojedincima iz Top 10.

Mnogo se očekivalo od njega kada je 2017. godine savladao tada 10. igrača sveta Luku Puja, da bi posle perioda stagnacije prošle sezone skinuo čak četiri takva „skalpa“. Istina, Mateo Beretini mu je u Akapulku predao meč, da bi potom šokirao Aleksa Zvereva u Indijan Velsu, u Montrealu izbacio, u to vreme, četvrtog igrača sveta Karlosa Alkaraza, pa došao glave i osvajaču 22 GS Rafaelu Nadalu.

Može da se ponosi i slavljem protiv nekada lidera ATP liste, Endija Mareja, na pomenutom takmičenju u švedskoj prestonici, dok je u drugom duelu sa Nadalom i Danilom Medvedevim imao šta da nauči i iskusi kako je to kada kolegama elitne klase ide sve od ruke.

Oni su pak imali priliku da se upoznaju sa njegovim stilom igre, zasnovanom na dosta trčanja. Pol spada u brže tenisere, kojima ta vrlina omogućava više vremena za nameštanje posle udarca protivnika, kojima najbolje uzvraća forhendom, ukoliko je u prilici da na taj način udari lopticu.

Slovi i za nekoga dobro reaguje kod skraćenih loptica i ćešće praktikuje izlazak na mrežu, a i pored američke škole tenisa koja se zasniva na snalaženju na betonu, njegov stil igre je prilično dobar za šljaku. mada na njoj i dalje ne uspeva da pokaže koliko zaista može i želi.

To što u Melburnu, ovog januara, nije savladao nijednu „zver“ ne znači da nije vredan poštovanja i maksimalnog zalaganja Novaka Đokovića. To kako su protiv Pola prošli Jan Lenard Štruf, Antonio Davidovič Fokina, Dženson Bruksbi, Roberto Bautista Agut i na kraju Ben Šelton sjajan je putokaz osvajaču 21. grend slema i još 71 ATP titule i njegovim saradnicima.

Pred prvi susret srpskog asa sa američkim predstavnikom, 27. januara, koji bi trebalo da počne u 09.30 po srednjeevropskom vremenu.

„Video sam, ga u svlačionici nakon što sam završio meč. Nismo puno pričali, samo mi je čestitao. Nikada nismo igrali meč jedan protiv drugog, ali smo svojevremeno zajedno vežbali. Očigledno je komforan ovde i prija mu Australija. Biće to veoma izazovan meč. Ali i ja pružam neke svoje najbolje partije ovde“, izjavio je trenutno 35. reket sveta pre suočavanja sa čovekom kog je oštro kritikovao zbog nehotičnog ali nedozvoljenog i kažnjivog udaranja lopticom lnijskog sudije na US openu, sa kog je Novak diskvalifikovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari