Blinken kritikovao FIFA zbog pravila o kapitenskim trakama u Kataru 1Entoni Blinken Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

Šef američke diplomatije Entoni Blinken kritikovao je u utorak, 22. novembra, Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA), koja je zapretila igračima da će dobiti žute kartone na Svetskom prvenstvu u Kataru ako budu nosili kapitenske trake u duginim bojama.

Blinken je na konferenciji za novinare sa katarskim kolegom u Dohi rekao da je „uvek zabrinjavajuće kada vidimo bilo kakva ograničenja slobode izražavanja“.

„Posebno je tako kada se radi o izražavanju podrške različitostima i inkluziji. Mislim da niko na fudbalskom terenu ne bi trebalo da bude primoran da bira između podržavanja tih vrednosti i igranja za svoju reprezentaciju“, naveo je Blinken, prenosi RSE.

FIFA je upozorila ekipe da će njihovi igrači uoči utakmica dobiti žute kartone ako kapiteni budu nosili trake sa natpisom „Jedna ljubav“ (One Love) koje nije ona odobrila.

Sedam evropskih reprezentacija koje su nameravale da nose kapitensku traku u duginim bojama na utakmicama u Kataru navele su da su bile spremne da plate novčane kazne zbog toga, ali da ipak ne mogu da preuzmu rizik od žutih kartona za svoje igrače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari