Srbija je pre četiri godine oštećena za penal protiv Švajcarske: Da li "orlovi" i večeras treba da strepe kakvo će imati suđenje? (VIDEO) 1Foto: EPA/ PETER POWEL

Nemački arbitar Feliks Brih slovio je među najbolje na svetu, ali je karijeru završio sa jednom mrljom zbog meča koji je vodio na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

On je okončao svoju karijeru 2021. godine, ali će ga navijači Srbije posebno pamtiti zbog tadašnjeg meča između Srbije i Švajcarske kada nije dosudio penal nad Aleksandrom Mitrovićem, iako su ga dva protivnička igrača vukla za dres u kaznenom protoru u vazdušnom duelu.

Tada čak ni sudije iz VAR nisu reagovale (ili Brih nije želeo da ih posluša), pa je Srbija oštećena za penal, što je „orlove“ koštalo prolaska u nokaut fazu.

Srbija je tada povela već u petom minutu golom Aleksandra Mitrovića, ali je u drugom poluvremenu usledio brodolom kada su Džaka i Šaćiri preokrenuli rezultat.

Igrači, stručni štab i rukovodioci Fudbalskog saveza Srbije (FSS) su posle utakmice bili besni na Briha.

Mladen Krstajić, tadašnji selektor, na konferenciji za medije rekao je da je Brih sramno delio pravdu.

„Poslao bih ja njega u Hag. Ne bih mu dao ni jedan karton. Da mu sude! Kao što je on nama sudio“, kazao je Krstajić.

Slaviša Kokeza, tadašnji predsednik FSS u to vreme, tvrdio je da je Srbija „brutalno pokradena“.

Zbog ovakvih izjava, disciplinski organi FIFA kaznili su Kokezu i Krstajića sa po 5.000 švajcarskih franaka. FSS je posle meča uložio i zvaničnu žalbu na suđenje, ali od toga nije bilo ništa, mada Brihu kasnije nisu dodeljene da vodi najvažnije utakmice.

Svetska fudbalska federacija je posle utakmice u Kalinjingradu odlučila da Brih više ne deli pravdu na Mundijalu u Rusiji, a meč Srbija – Švajcarska mu je praktično bio poslednji veliki koji je vodio, iako se penzionisao tek tri godine kasnije.

FIFA je za večerašnji meč imenovala da sudi Fernanda Rapalinija, najboljeg južnoameričkog arbitra. Ostaje da se vidi da li će bolje obaviti posao od svog kolege Briha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari