Dalić: Poštujemo Japan, teren će pokazati ko je bolji 1foto EPA-EFE/Abir Sultan

Selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić rekao je danas da poštuje Japan, uoči meča osmine finala Svetskog prvenstva, kao i da će teren pokazati ko je bolji.

„Najvažnije je da respektujemo protivnika, pobedili su dva svetska prvaka Nemačku i Španiju, nakon što su gubili u prvom poluvremenu. Pokazali su karakter i mentalitet. Mi nikoga ne smemo da potcenimo, znamo da će ići kao ‘samuraji’, ali nećemo se ni mi drugačije postaviti“, rekao je Dalić na konferenciji za novinare, prenela je Hina.

Fudbaleri Hrvatske i Japana igraće u ponedeljak od 16.00 na stadionu Al Džanub utakmicu osmine finala Svetskog prvenstva.

Japan je u Grupi E zauzeo prvo mesto sa pobedama nad Nemačkom i Španijom, dok je Hrvatska kao druga iz Grupe F prošla u nokaut fazu.

Dalić je dodao da igrači znaju šta donosi meč sa Japanom.

„Moramo da igramo svoju utakmicu, ne smemo potceniti nikoga, a teren će pokazati ko je bolji“, istakao je on.

Hrvatski selektor je rekao da će zdravstveno stanje Borne Sose i ostalih igrača biti poznato nakon poslednjeg treninga.

„Ako ne budu 100 odsto spremni nećemo ništa riskirati ni kalkulisati. Videćemo situaciju, potrebni su nam igrači u punoj snazi, koji su maksimalno spremni i u punom treningu“, ocenio je on.

Hrvatska je treći put izborila plasman u nokaut fazu Svetskog prvenstva. Prvi put to je učinila u Francuskoj 1998. godine, kada je osvojena bronza, a pre četiri godine u Rusiji osvojeno je srebro.

Dalić je rekao da će pokušati da dođu do zlata na ovom takmičenju, ali i da ih čeka težak posao.

„Prvenstvo je jako kvalitetno, a Hrvatska već 20 godina pruža sjajne igre. Ako ste pogledali, među 16 koji su se plasirali u osminu finala, Hrvatska ima daleko najmanje stanovnika. Mala smo zemlja, ali imamo velike snove. Pred nama je prva stepenica, a kad je prođemo gledaćemo dalje. Hrvatska je uspešna, rezultati su u rangu svetskog čuda. U kontinuitetu igramo dobro na velikim takmičenjima. Postali smo fudbalska velesila koju svi poštuju i moraju poštovati“, istakao je on.

On je rekao da je Japan u posedu lopte među najslabijim selekcijama na turniru, ali da su po presingu i tranziciji pri vrhu.

„Oni svaku svoju akciju završavaju sa pet, šest igrača. Idu do kraja i ne odustaju. Nemačka i Španija su osetile posed i dominaciju, pa su se možda opustile i bile su kažnjene. Ne smemo da se opustimo, maksimalna koncentracija mora da bude ključ“, ocenio je Dalić.

Hrvatski selektor je dodao da je na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu pružio poverenje odbrambenom igraču Jošku Gvardiolu, koji je tada bio kritikovan, a danas je jedan od najboljih igrača u reprezentaciji.

„Tada je bila takva situacija. Joško je došao iz mlade reprezentacije, dali smo mu poverenje jer je to zaslužio. Mislim da ne možeš postati igrač ako nemaš poverenje. Istrpeli smo greške, ako želiš da postaneš pravi igrač, moraš da prođeš sve to. On je opravdao naše poverenje, na njemu je da to gradi i napreduje“, rekao je on.

Dalić je dodao da se nada da veznom igraču Real Madrida Luki Modriću ovo neće biti poslednje veliko takmičenje.

„Šta god ja kažem za Luku, premalo je. Neka mu bog da zdravlja, neka potraje još. Siguran sam da mu ovo nije poslednje takmičenje za Hrvatsku. Daje nam za pravo njegova fizika, trening i rad. Luka je naš kapiten i vođa, neka potraje još“, istakao je on.

Dalić je rekao i da se nada da će pitanje pobednika biti rešeno pre produžetaka i penala, a dodao je i da očekuje više hrvatskih navijača u drugoj fazi takmičenja u Kataru.

„Mi smo svesni da je teško doći, dug je put, verovatno su svi čekali da prođemo grupu. Nama je podrška navijača jako važna, ta snaga je bitna i mi ih čekamo. Sa njima smo puno jači“, zaključio je Dalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari