Francuska očekuje da joj Mbape i Benzema donesu treću titulu svetskog šampiona 1Foto: EPA-EFE/Mohammed Badra

Fudbalska reprezentacija Francuske predvođena Kilijanom Mbapeom i Karimom Benzemom pokušaće da u Kataru odbrani titulu svetskog prvaka.

Mbape je u Rusiji pre četiri godine pomogao selekciji da dođe do titule, a u isto vreme postao je i „velika zvezda“.

Ovog puta Svetsko prvenstvo bi moglo da posluži kao beg od pritiska koji ga prati u Pari Sen Žermenu, ali i šansa da zaigra na svojoj omiljenoj poziciji.

Za Benzemu to je prilika da pokaže talenat koji ga je doveo do osvajanja „Zlatne lopte“ u 34. godini.

Njihovi putevi do Katara su veoma različiti.

Kada je 19-godišnji Mbape postigao gol u finalu Svetskog prvenstva pre četiri godine, bio je najmlađi igrač od Pelea 1958. godine, koji je bio strelac u odlučujućem meču.

Benzema tada nije bio ni blizu Moskve jer je napadač Real Madrida izbačen iz reprezentacije.

Iako su zajedno igrali na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu, Benzema se tek vraćao u reprezentaciju i stvari se između njih nisu poklopile.

Ipak u kvalifikacijama za takmičenje u Kataru pokazali su koliko mogu biti efikasni u tandemu, postigavši šest golova (četiri Mbape i dva Benzema) u pobedi nad Kazahstanom (8:0), a selektor Francuske Didije Dešan to je nazvao „prelepom fudbalskom noći“.

Benzema je drugi strelac svih vremena madridskog tima, dok je ispred njega Kristijano Ronaldo sa 329 golova.

Mbape, za kojeg se očekuje da će ove sezone oboriti rekord Edinsona Kavanija u PSŽ-u od 200 golova, već ima 28 pogodaka za Francusku.

Benzema je za reprezentaciju postigao 37 golova, a na prethodnih 16 utakmica zabeležio je 10 golova.

Oni će činiti najubojitiji napad u Kataru. Pogotovo ako Mbape bude imao slobodu za kojom žudi.

„Imam mnogo više slobode (sa Francuskom). Selektor zna da postoji ‘devetka’ poput Olivijea (Žiru), koji brine o odbrani kako bih mogao da trčim okolo, da idem u prostor i tražim loptu. Sa PSŽ-om je drugačije, to se ne dešava, od mene se traži da igram kao centralni napadač“, rekao je Mbape u septembru, nakon što mu je Žiru asistirao za pobedu u Ligi nacija nad Austrijom.

Žiru, koji igra za Milan, potrebna su još dva gola da bi izjednačio reprezentativni rekord koji drži Tjeri Anri sa 51 golom.

Dešam će na raspolaganju u napadu imati i Antoana Grizmana, koji se vraća u formu u Atletiko Madridu.

Stresno vreme

Mbape se susretao i sa temama van fudbala. Nedavno je demantovao da je nesrećan u PSŽ-u i da se zalaže za prelazak u Real Madrid, koji je dva puta bio blizu da dovede francuskog napadača.

Takođe se bavio optužbama francuskog istraživačkog medija (Mediapart), koji tvrdi da je PSŽ angažovao kompaniju da kreira lažne naloge na Tviteru u cilju napada na medije koji se doživljavaju kao neprijateljski prema klubu.

Mediapart je tvrdio da je bivši vezista pariskog kluba Adrijan Rabio bio meta zajedno sa Mbapeom, nakon vesti iz 2019. godine da bi Mbape mogao da pređe u Real Madrid.

Tako bi Mbapeu nastup za nacionalnu selekciju mogao da bude olakšanje. On takođe ima i motiv da se dokaže, posle eliminacije u osmini finala Evropskog prvenstva od Švajcarske.

Benzema je na Evropskom prvenstvu imao četiri gola, Grizman jedan, dok se Mbape nije upisao u strelce i promašio je odlučujući penal protiv Švajcarske.

Alarm za uzbunu

Taj poraz Francuska bi trebalo da shvati kao znak upozorenja.

Od kada je Brazil izgubio u finalu od Francuske 1998. godine, branilac titule na Svetskom prvenstvu nije bio ni blizu da zadrži titulu.

Od narednih pet svetskih prvaka, četiri nisu uspela da dođu do nokaut faze, a tri su bila poslednja u svojoj grupi, uključujući i Francusku 2002. godine.

Za prvo mesto Francuskoj bi rival trebalo da bude Danska. U Grupi D su još Australija i Tunis.

Povrede

Dešan ima napad na kome mu zavide i dva dobra golmana u veteranima Ugu Lorisu i Majku Menjanu.

Ipak u odbrani i veznom redu ima dosta problema zbog povreda. Odbrambeni igrač Mančester junajteda Rafael Varan do reprezentativne pauze neće igrati za engleski klub zbog povrede tetive.

Pre nekoliko dana saopšteno je da u Katar neće putovati vezni igrač Pol Pogba. Fudbaler Juventusa od aprila nije odigrao zvanični meč zbog povrede kolena, a na Svetsko prvenstvo ne ide pošto je povredio butni mišić.

U Kataru neće igrati ni vezni igrač Čelsija N’Golo Kante, koji odsustvuje posle operacije tetive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari