Fudbalski heroj Maroka iz 1986. veruje u novi podvig protiv Portugala 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Nekadašnji marokanski fudbaler Abderazak Hajri, koji je na Svetskom prvenstvu u Meksiku 1986. svojim golovima poslao Maroko u drugu fazu takmičenja a Portugal kući, izjavio je da veruje u novi podvig na Mundijalu, u Kataru.

„Maroko je u stanju da napravi iznenadjenje“, predvidja bivši marokanski reprezentativac, glavni „arhitekta“ u istorijskoj pobedi protiv Portugala od 3:1, pre 36 godina.

„Misija neće biti laka, ali verujem u nju“, rekao je 60-godišnji Hajri u telefonskom intervjuu za Frans pres.

Tog 11. juna 1986. je postao heroj nakon što je postigao dva gola protiv Portugala u poslednjoj utakmici grupne faze.

Bio je to istorijski trijumf koji je omogućio Maroku da postane prvi afrički i prvi arapski tim koji se plasirao u osminu finala Svetskog prvenstva. Ako ekipa Valida Regragija pobedi sutra Portugal, postaće prvi afrički tim koji će se plasirati u polufinale Svetskog prvenstva.Prisećajući se meča iz Meksika, Hajri je naveo da je posle dva remija protiv Poljske i Engleske, pritisak bio na vrhuncu.

„Portugal je bio ‘strašan’, ali nosili smo nade jednog naroda, kontinenta i celog arapskog sveta. Psihički nije bilo lako, ali smo želeli da damo sve od sebe“, rekao je on.

Hajri je prvi gol postigao u 19. minutu, duplirao je vodjstvo Maroka samo osam minuta kasnije, pre nego što je Abdelkrim Meri, u 62. minutu, pogodio za 3:0. Čast Portugalaca spasio je u 80. minutu Dijamantino Miranda.

„Kada sam postigao dva gola, moja radost je bila neopisiva. Uspeli smo da pobedimo igrače koje smo gledali na televiziji. Kada pričam o tome, preplave me emocije. Sećanja su netaknuta, kao da je juče bilo“, rekao je Hajri.

„Niko nije verovao u nas, ali mi smo to uradili“, ponosno ističe Hajri i toliko godina kasnije.

Maroko, koji je tada predvodio Brazilac Žoze Farija, potom je izgubio od Nemačke pogotkom Lotara Mateusa iz slobodnog udarca, u 88. minutu.

Uprkos porazu, „lavovi“ su sa takmičenja izašli uzdignute glave.

„Osvojili smo ljubav javnosti i pre svega utrli put za veću zastupljenost afričkih nacija na Svetskom prvenstvu“, naveo je Hajri.

Na sledećem Svetskom prvenstvu u Italiji, Kamerun je ušao u istoriju kao prvi afrički tim koji se plasirao u četvrtfinale, pre nego što je to ponovio Senegal 2002. godine.

Na Mundijalu 2010, Gana nije uspela da udje u polufinale u epskoj i kontroverznoj utakmici protiv Urugvaja.

„U fudbalu ništa nije nemoguće, to je magija ovog sporta. Danas to dokazuje selekcija Maroka“, rekao je Hajri.

„Naravno, ovaj marokanski tim je drugačiji od našeg, jer je fudbal mnogo napredovao za 36 godina, ali njegova konstanta je odlučnost i želja da što bolje reprezentuje svoju zemlju. I igrači to rade sjajno“, dodao je on.

Podvig protiv Portugala pre 36 godina, koji i dalje živi kao legenda marokanskog fudbala, danas pominju navijači koji sanjaju o još jednoj pobedi u subotu, nakon što su u utorak u osmini finala videli kako njihov tim izbacuje Španiju na penale.

Hajri upravo navijače vidi kao poslednji, odlučujući faktor u Kataru.

„Igranje u arapskoj zemlji sa stalnim prisustvom marokanskih navijača je blagoslov. Nadam se da će otići što dalje“, zaključio je Hajri.

Utakmica četvrtfinala Svetskog prvenstva izmedju Maroka i Portugala igra se sutra od 16.00.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari