katarfoto EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Od proglašenja Katara za zemlju domaćina 2010. godine, kontroverze oko ovogodišnjeg Svetskog fudbalskog prvenstva su se nizale jedna za drugom, pojačavajući se kako se približava početak turnira zakazan za 20. novembar.

Svetsko prvenstvo u Kataru izazvalo je mnogo bure od kada je Katar pre 12 godina u Cirihu, tačno 2. decembra 2010. godine, izabran kao domaćin Mundijala.

Tadašnji predsednik SAD Barak Obama ocenio je kao lošu odluku FIFA, koja je u četvrtom krugu glasanja dala prednost Kataru u odnosu na Sjedinjene Američke Države.

Nemačka vlada je 3. decembra izrazila svoje čuđenje. „Izbor koji je Fifa napravila možemo kvalifikovati kao delimično iznenađujući“, rekao je portparol vlade Štefen Zajbert.

Nastuprot tome, brazilski predsednik Lula čestitao je Fifi na njenoj „mudrosti“.

U to vreme, postojao je samo jedan od osam stadiona planiranih za Svetsko prvenstvo, a dolazak više od milion navijača pokrenuo je pitanje smeštajnih kapaciteta, posebno u hotelima, ove male zemlje.

U avgustu 2012, Istražno veće Etičkog komiteta Fifa je pokrenulo istragu o dodeli Svetskog prvenstva 2018. Rusiji i 2022. Kataru, koji je vodio bivši američki tužilac Majkl Garsija.

Predsednik sudskog veća Etičkog komiteta Fifa Hans-Joahim Ekert primećuje u Garsijinom izveštaju određeno „sumnjivo ponašanje“, ali da to nikako ne dovodi u pitanje proces dodele Mundijala. Garsija osuđuje „pogrešnu i nepotpunu“ prezentaciju svoje istrage i najavljuje da će se žaliti.

Izveštaj Garsije je 27. juna 2017. godine objavila Fifa nakon što je procurio u štampi. On primećuje niz potencijalno sumnjivih finansijskih transakcija, ali nema dovoljno dokaza da se Kataru oduzme organizacija Svetskog prvenstva.

U Francuskoj, pravosuđe od 2019. istražuje „aktivnu i pasivnu korupciju“ na ručku održanom 23. novembra 2010. godine na kojem su bili tadašnji predsednik Nikola Sarkozi, dvojica visokih katarskih lidera i tadašnji šef Uefe Mišel Platini, koji je „dao“ četiri evropska glasa Kataru.

Zajednička istraga Francuske televizije i Radio Frans otkrila je 13. oktobra notu diplomatskih izvora Jelisejske palate, prema kojoj je na tom ručku pored prvenstva trebalo da se razgovara i o temama „borbenih aviona“ i „globalne protiv-raketne odbrane“.

Bivši generalni sekretar Jelisejske palate Klod Gean potvrdio je da se sa Katarom razgovaralo o prodaji aviona Rafal, a taj ugovor je sklopljen 2015. godine i nema veze sa Svetskim prvenstvom.

Tadašnji generalni sekretar Fifa Žerom Valke je 8. januara 2014. godine izjavio da Svetsko prvenstvo neće biti održano u junu i julu, već „najkasnije između 15. novembra i 15. januara“.

Ovo je bila potvrda opcije koju je već izneo tadašnji predsednik Fifa Sep Blater, suočen sa „problemima vezanim za vrućinu“ pošto sredinom leta u Kataru temperature mogu porasti i do 50 stepeni Celzijusa.

Izvršni komitet Fife odlučuje 25. septembra 2015. godine da će takmičenje biti održano od 21. novembra do 18. decembra 2022. Nedavno je, na kraju, turnir pomeren za jedan dan unapred, kako bi reprezentacija Katara svojom utakmicom otvorila Svetsko prvenstvo.

Svetsko fudbalsko prvenstvo će se prvi put organizovati na kraju kalendarske godine, čime se prekidaju evropska klupska prvenstva, što je izazvalo jezu među fudbalskim zvezdama.

Mnogo je kritika na račun Katara i kada je reč o ljudskim pravima, posebno o tretmanu radnika migranata.

Ukupan broj od 6.500 mrtvih koje je objavio britanski list Gardijan početkom 2021. je pod znakom pitanja. Ova brojka odgovara svim smrtnim slučajevima zabeleženim u populaciji koja dolazi iz južne Azije između 2010. i 2020. godine.

Zvanično, bila su tri smrtna slučaja tokom izgradnje stadiona za Svetsko prvenstvo.

U izveštaju Međunarodne organizacije rada, koja ima kancelariju u Dohi, zaključeno je da je 50 radnika umrlo u nesrećama na radnom mestu 2020. godine, a da je još 500 teško povređeno. Međutim, ta organizacija konstatuje nedostatke u sistemu istrage i registracije smrtnih slučajeva i ukazuje da bi taj broj mogao biti veći.

Pod pritiskom nevladinih organizacija, sponzora i nekoliko saveza koji traže kompenzacioni fond, Fifa je 17. oktobra poručila da „vodi dijalog“ o „inicijativama“ u korist radnika na gradilištima Svetskog prvenstva.

Prijem pripadnika LGBTQ+ zajednice će takođe biti pod lupom u ovoj konzervativnoj muslimanskoj državi u kojoj zakon kriminalizuje seksualne odnose osoba istog pola. Organizatori obećavaju da će dočekati „sve“ posetioce bez diskriminacije.

Što se tiče zaštite životne sredine postoje razlike u proceni.

Organizatori tvrde da će blizina osam stadiona, u krugu od 75 kilometara, smanjiti vazdušni saobraćaj u korist metroa i električnih autobusa.

Kritičari s druge strane smatraju da ipak postoji povećana opasnost od emisije štetnih gasova jer će avionom dolaziti navijači iz susednih zemalja, kako bi se ograničio pritisak na ponudu hotela u Kataru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari