Kako navijači na Mundijalu u Kataru dolaze do alkohola? 1Foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

U prašnjavom delu na periferiji glavnog grada Katara, stražari dežuraju u zatvorenom kompleksu oivičenom žilet-žicom, pažljivo proveravaju pasoše i dozvole pre nego što bilo koga puste unutra, to nije zatvor ni zona visoke bezbednosti koja je povezana sa Svetskim fudbalskim prvenstvom koje je u toku.

To je prodavnica pića.

Stroga ograničenja alkohola su životna činjenica u Kataru, konzervativnoj muslimanskoj naciji na Arapskom poluostrvu, koja sledi isto striktno šerijatsko tumačenje islama kao i njena susedna Saudijska Arabija.

Fudbalski navijači koji dolaze u Katar na Svetsko prvenstvo osetili su to neposredno pre takmičenja, pošto su vlasti otkazale prodaju piva na stadionima.

Navijači su se ipak snašli, tako što krigle piva pune u nekoliko desetima hotelskih barova, salona i u noćnim klubovima koje poseduju dozvole za prodaju alkohola.

U zoni za navijače Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) prodaje se pivo Badvajzer za 14 dolara.

Amerikanac Ed Bol je napravio i onlajn mapu za piće u Dohi, kako bi turisti i navijači pronašli barove.

„Pogrešna je vest koja se okolo širi da se ne može piti alkohol u Kataru. Ima takvih mesta“, rekao je Bol.

Pored barova, tu je i prodavnica pića u kojoj nemuslimanski stanovnici i posetioci mogu da kupuju alkohol pošto podnesu zahtev za dozvolu koju je izdaje vlada.

Prodavnica je smeštena pored indijske škole u ​​prašnjavom kvartu Abu Hamur u Dohi, njom upravlja Katar Distribution Co., državno preduzeće pod okriljem Katar Ervejza, koji poseduje ekskluzivna prava za distribuciju alkohola i svinjetine u zemlji.

Prodavnica, trenutno jedina koja prodaje alkoholna pića u Kataru, radi po sistemu zakazivanja, oslanjajući se na stroge propise o korona virusu koji su važili u Kataru neposredno pre Svetskog prvenstva.

Tokom nedavne posete, stražari su dva puta proverili identitete i sastanke novinara AP-a.

Žilet-žica se nalazi na vrhu visokih zidova kompleksa, što javnosti sprečava da zaviri unutra. Postoje i znaci upozorenja da svako zlostavljanje usmereno na čuvare može dovesti do oduzimanja dozvole za alkohol.

Na parkingu se nalaze gomile praznih buradi za pivo.

U prodavnici su police i štandovi opskrbljeni bocama vina koje se uglavnom kreću od 12,50 do 45 dolara. Litar vodke „Absolut“ košta 42 dolara, dok litar viskija „Džek Danijels“ 70 dolara. Pakovanje od 24 standardnih konzervi Badvajzera košta gotovo 52 dolara.

U jednom delu prodavnice nude smrznute pice sa svinjskim mesom, slaninom i feferonima, kao i konzerve svinjskog mesa i pasulja.

Širom Persijskog zaliva, alkohol je i dalje zabranjen u Iranu, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Turistima nije dozvoljeno da unose alkohol u Katar. Mnogi hoteli ne služe alkohol, i zabranjuju gostima da unose alkohol u svoje sobe.

Čak i uz ta ograničenja, Katar je 2021. prodao 23,2 miliona litara alkoholnih pića, pokazuju podaci Euromonitor internacionala.

Iako je manje od 115 miliona litara prodatih u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u istom periodu, brojke u Kataru pokazuju rast od 14,6 odsto kako je pandemija počela da jenjava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari