Ko je junak pobede Maroka nad Španijom Jasin Bono: Momak koji je zbog vrtoglavice postao golman umesto napadač 1Foto: EPA-EFE/Jose Manuel Vidal

Golman Maroka Jasin Bono postao je heroj nacije posle ulaska njegove reprezentacije u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Kataru.

Maroko je u osmini finala savladao Španiju posle penala (0:0 posle produžetaka, 3:0 u penal seriji) i tako priredio najveće iznenađenje u ovoj fazi takmičenja.

Osim sjajnih odbrana tokom meča, marokanski golman je publiku oduševio svojom tehnikom zbunjivanja napadača prilikom penala. On je naime pre šuta svojim, teško je naći pravu reč, cik-cak pomeranjem na gol liniji uslovno rečeno hipnotisao fudbalere Španije. Sarabija je pogodio stativu, a Soleru i Buskecu je praktično sa lakoćom zaustavio šuteve.

Za njega se tvrdi da osim protivničkih „hipnotiše“ i svoje igrače pošto svojom harizmom i načinom branjenja uliva dodatno samopouzdanje celoj ekipi. Zbog toga već tri godine čuva gol španske Sevilje kojoj je svojim odbranama doneo trofeje Lige Evrope i Superkupa Evrope (2020).

Karijeru je započeo 2010. godine u marokanskoj Vidad Kazablanci. Ubrzo sledi ponuda Atletiko Madrida gde ne uspeva da se prve sezone izbori za prvi tim. Selidbu u „B“ tim Atletika, koji je nastupao u nižim ligama, prihvata bez pogovora u nadi da će vremenom ipak biti prepoznat njegov kvalitet. Povratak u „A“ selekciju usledio je 2014. godine, ali pošto ga trener Dijego Pablo Simeone nije planirao za prvu opciju odlazi u Saragosu u kojoj za dve sezone beleži 35 nastupa.

Prve sezone ni u Sevilji ne biva prepoznat kao materijal za prvog čuvara mreže, te beleži samo šest nastupa. Međutim, već od 2020. postaje prvi i nezamenjivi čuvar mreže velikana sa Iberijskog poluostrva.

Jasin Bone je kao dete iz diplomatske porodice rođen 1991. godine u Montrealu (Kanada). U otadžbinu se vratio sa 10 godina, sa koliko je i prvi put otišao na trening u nadi da će postati napadač kao nekadašnji kapiten Maroka Mustafa Hađi.

Trener odlučuje da ga ipak stavi među stative zbog benignog problema sa srednjim uhom koje mu povremeno izaziva vrtoglavice.

Upravo su česte vrtoglavice glavni razlog zbog koga su treneri često sumnjali u njegove sposobnosti i plašili se da li će moći da besprekorno obavi svoj zadatak na terenu. Na istu se požalio i neposredno pred meč sa Španijom, za koji se zbog toga paralelno zagrevao i drugi golman Munir Mohamedi. Međutim, nepsoredno pred izlazak na teren je tvrdio da je ipak dobro, a selektor Valid Regragui odlučio je da mu ukaže poverenje, koje mu se na terenu višestruko isplatilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari