FIFA "na dlanu" 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Kada je FIFA 2010. godine dodelila organizaciju Svetskog prvenstva Kataru, svet je bio u šoku, niko nije očekivao da će domaćin najvećeg planetarnog događaja postati država koja nikada ranije nije bila učesnik Svetskog prvenstva.

Špekulacije, optužbe, hapšenja lidera FIFA i UEFA doveli su do toga da je Katar javno optuživan da je organizaciju Svetskog prvenstva dobio koruptivnim radnjama i da im navedeno takmičenje treba oduzeti.

Poučen tim dešavanjima, Katar nije dozvolio nikakvo iznenađenje. SRF (Švajcarska Radio i Televizija) izvestila je da je Katar potrošio stotine miliona dolara špijunirajući zvaničnike FIFA, kako naknadno ne bi sprečili pustinjsku zemlju da bude domaćini Svetskog prvenstva 2022. U izveštaju se navodi da se budžet za „tajnu operaciju“ u kojoj je učestvovalo najmanje 66 agenata kretao od 391 do 537 miliona dolara! Špijuni su bili aktivni na pet kontinenata. Najviši vladini krugovi u Kataru, uključujući aktuelnog šefa države, Emira Tamima bin Hamada Al Tanija, bili su uključeni u špijunske aktivnosti.

Dokumenti koje je objavio SRF pokazuju kako je pustinjska država želela da izbegne bilo kakvu promenu u rukovođenju FIFA, bilo šta što bi ugrozilo održavanje Svetskog prvenstva u Kataru. U tu svrhu angažovana je američka kompanija „Global Risk Advisors“, koju čine uglavnom bivši radnici američkih obaveštajnih službi i koju predvodi bivši špijun Centralne obaveštajne agencije (CIA) Kevin Čalker.

Cilj je bila potpuna kontrola. Global Risk Advisors je predložio strateški plan za vraćanje Katara na njegovu poziciju moći i uticaja i aktivno odvraćanje od potencijalnih napada. Krajnji cilj je bio da se dođe u posed svake informacije kako bi eventualni napadi mogli da se spreče.

Istraživanja pokazuju da su žrtve bile prepuštene na milost i nemilost špijunima. Nalozi elektronske pošte, kompjuteri, telefoni, čak i krugovi prijatelja i porodice – „ratnici iz senke Katara“ prodrli su svuda. Cilj nije bio samo prikupljanje informacija. Istraživanja sugerišu da je u poslednjih 10 godina u politici FIFA postojala „nevidljiva ruka“ koja je pokušavala da povuče konce. Špijuni su se infiltrirali u najviše telo u svetu fudbala, dostupno samo za 24 najviša fudbalska zvaničnika, Izvršni komitet FIFA.

Fudbal je izgubio dušu, postao je meta svetske politike i viših interesa. Fudbal je postao „oruđe“ u rukama moćnika i velikih sila. Svetskim prvenstvom u Kataru započeta je etapa novog svetskog poretka.

*Autor je predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari