Strah, radost, euforija i tuga: "Orlovi" navijačima priredili rolerkoster emocija protiv Kameruna (3:3) 1Foto: EPA-EFE/Neil Hall

Utakmica Kamerun – Srbija 3:3 (1:2) u drugom kolu G grupe bez dileme je najbolji meč do sada na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Nažalost, utakmica nije završena srećno po „orlove“ koji su u drugom poluvremenu uspeli da ispuste prednost 3:1 i dozvole „lavovima“ da sa dva gola u minut i po dođu do izjednačenja.

Teško je u jednoj rečenici opisati šta se zaista desilo na današnjoj utakmici, ali navijačima su igrači Srbije priredili rolerkoster emocija. Od straha posle vodećeg gola Kameruna, do radosti posle preokreta do poluvremena, pa euforije posle novog pogotka Mitrovića u drugom poluvremenu, pa do tuge i strepenje kada je junak meča Vinsent Abubakar dao dva gola iz dve akcije.

Srbija je meč započela u grču, pasovi su bili netačni, više se brinulo da se ne izgubi lopta i ne da Kamerunu kontra napad nego da se izgradi dobra akcija. Ipak, čak i iz takve nepovezane igre izrodila se stativa koju je pogodio Aleksandar Mitrović.

Prvi „hladan tuš“ usledio je u 29. minutu kada je Kasteleto posle kornera ostao sam na drugo stativi i rutinski loptu sproveo u mrežu srpskog tima (1:0).

„Orlovi“ su u tim trenucima delovali potpuno nokautirano i sreća, uz pomoć Vanje Milinkovića-Savića, kumovala je tome da ne prime drugi gol.

Povratak u igru usledio je u prvom minutu nadoknade prvog poluvremena, kada je Strahinja Pavlović glavom savladao golmana Kameruna Epasija (1:1).

Samo dva minuta kasnije za miran odlazak u svlačionicu pobrinuo se Sergej Milinković-Savić evrogolom sa oko 20 metara (1:2).

Drugo poluvreme počelo je još lepše, Aleksandar Mitrović je posle uigrane akcije naterao Epasija da treći put vadi loptu iz mreže (1:3).

Strah, radost, euforija i tuga: "Orlovi" navijačima priredili rolerkoster emocija protiv Kameruna (3:3) 2
foto: Starsport

Delovalo je da „orlovi“ treba da samo rutinski sačuvaju stečeni rezultat, ali kola su brže nego što se očekivalo krenula nizbrdo i od 63. do 66. minuta sve se srušilo. Izlazak Strahinje Pavlovića potpuno je poremetio „orlove“, a u odbrani je počela ne da duva promaja nego maltene uragan.

Vinsent Abubakar je sjajno pobegao odbrani „orlova“ i postigao svoj prvi gol na Mundijalu. Glavni sudija Mohamed Abdulah iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je najpre poništio gol zbog ofsajda, ali je potom usledilo dugo večanje u VAR sobi. Na kraju je donesena ispravna odluka, da ofsajda nije bilo, i napadaču Kameruna je priznat gol (3:2).

Nije prošao doslovno ni minut od kako je priznat gol, a već iz prve sledeće akcije Kamerun je izjednačio. Opet je Abubakar bio egzekutor kada je prelepim lob udarcem savladao srpskog golmana (3:3).

Teško je bilo narednih minuta gledati igrače Srbije koji nisu uspevali da sastave tri tačna pasa. Sreća je što se i Kamerun zadovoljio izjednačenjem, pa je malo usporio ritam.

Novo buđenje Srbije usledilo je u poslednjih deset minuta kada je Piksi napraviio trostruku izmenu. Međutim, bilo je (pre)kasno. Imali su i Aleksandar Mitrović i Filip Kostić dobre prilike da pošalju loptu iza gol linije „lavova“, ali golman  Kameruna Epasi je svaki put izlazio kao pobednik.

Ostaje Draganu Stojkoviću Piksiju još malo vremena da analizira zašto „orlovi“ imaju strahovite padove u igri. Nada u prolazak i dalje postoji, ali Švajcarska mora prvo da izgubi od Brazila, a potom i da „orlovi“ budu bolji od „sajdžija“ od kojih su izgubili u Rusiji pre četiri godine.

Posle Mundijala biće vremena i za analizu rada selektora Stojkovića koji kao da psihički nije ekipu pripremio za mečeve Mundijala. Danas je bez dileme viđeno mnogo i dobrih i loših stvari u igri Srbije. Sreća je što Kamerun nije uspeo da kao Brazil iskoristi svaku manu „orlova“.

Tok utakmice

97. min – Kraj meča. „Orlovi“ su ispustili pobedu protiv Kameruna.

94. min – Milenković dobija žuti karton pošto oštrim faulom zaustavlja dobar napad Kameruna.

91. min – Mitrović još jednom nije uspeo u jedan na jedan da savlada golmana Kameruna, ali sreća u nesreći je što je sudija na kraju ipak dosudio ofsajd poziciju, pa „orlovi“ nemaju za čim da žale. Šest minuta nadoknade vremena je pokazano.

88. min – Kostić još jednom glavni akter i posle sjajnog ulaza u kazneni prostor, umesto da doda Mitroviću, šutira u golmana „lavova“. Već u sledećem napadu i Mitrović je imao odličnu šansu, ali pored gola.

85. min – Još jedna dobra prilika, ali Kostić umesto u kazneni prostor da centrira, vraća loptu nikome na 20 metara od gola Kameruna.

82. min – Kostić odlično po zemlji centrira loptu u srce šesnaesterca, ali Mirović kasni. Ponestaje snage napadaču „orlova“.

78. min – Umesto Veljkovića ulazi Babić, umesto Živkovića na terenu Radonjić. Izlazi i Sergej, a umesto njega na terenu Grujić.

77. min – Sergej šutira sa 20 metara, ali preko gola.

76. min – Mitrović ne uspeva u jedan na jedan sa golmanom Kameruna da izađe kao pobednik.

75. min – Početničke greške „orlova“ u dodavanjima. Sergej Milinković-Savić sve dekoncentrisaniji.

72. min – Ujednačena igra obe ekipe. Kamerun u psihičkoj prednosti zbog izjednačenja za sada deluje samouverenije.

64. min – Kamerun kažnjava opuštenost „orlova“, Vinsent Abubakar daje jedan, pa drugi gol – 3:3. Za samo minut i po „lavovi“ su napravili potpuni preokret u igri i izjednačili rezultat. „Orlovi“ sada moraju sve ispočetka. Nonšalantna igra je surovo kažnjena.

63. min – Sergej Milinković-Savić pokušava atraktivno lobom golmana Kameruna da pošalje loptu u mrežu, ali maši.

60. min – „Orlovi“ pokušavaju da smire igru, ali Kamerun ne dozvoljava da tempo opadne. „Lavovi“ svaki put kreću u brzu akciju poput kontre, u nameri da se što pre dokopaju gola Srbije.

56. min – Selektor Dragan Stojković izvodi strelca prvog gola Strahinju Pavlovića i uvodi Stefana Mitrovića. Verovatno Piksi ne želi da rizikuje povredu, niti eventualno žuti karton koji Pavlović već nosi iz meča sa Brazilom.

53. min – Srbija vodi 3:1, sjajnu akciju Sergeja, Tadića, Kostića, završava prelepim dodavanjem Živković ka Mitroviću, a Mitrogol rutinski šalje loptu u mrežu.

50. min – „Orlovi“ igraju smireno, drže loptu u svom posedu, strpljivo grade akcije, paze da greškom ne poklone loptu protivniku.

6. min – Počelo je drugo poluvreme. Nema izmena ni u jednoj ekipi.

Tok prvog poluvremena

45+6. min – Sudija iz Emirata označava kraj prvog poluvremena. Posle straha i očaja rodila se nova nada zahvaljujući dva prelepa gola „orlova“. Na Piksiju je da smisli kako da na poluvremenu smiri ekipu i pronađe način da sačuva prednost.

47. min – Umalo i treći gol Srbije, Mitrović iz sjajne akcije izvlači samo korner za „orlove“. Posle kornera Kamerun pravi kontru, Vanja izleće van kaznenog i uz mnogo sreće otklanja opasnost.

Strah, radost, euforija i tuga: "Orlovi" navijačima priredili rolerkoster emocija protiv Kameruna (3:3) 3
Foto: Starsport

46. min – Sjajna akcija „orlova“ koju Sergej Milinković-Savić završava evrogolom, sjajnim šutem sa preko 16 metara po zemlji u donji desni ugao – 1:2

45. min – Srbija uspeva da izjednači, Strahinja Pavlović glavom posle odlične akcije šalje loptu u mrežu „lavova“ (1:1).

43. min – Sreća sačuvala gol „orlova“. Posle greške Saše Lukića na manje od 30 metara od gola, poklonjena je lopta Kamerunu. Srećom, golman Milinković-Savić spasava mrežu u situaciji jedan na jedan.

40. min – Srpski igrači previše paniče u završnici napada, kao da nemaju drugo poluvreme. „Orlovima“ nedostaje smirenost u igri koja ih krasila u kvalifikacijama.

39. min Tadić u sjajno gol šansi posle prvog organizovanog napada posle duže vremena, ali šutira preko gola.

36. min – Kamerun se osokolio posle gola i sada on diktira tempo. „Orlovi“ panično pokušavaju da se oslobode pritiska i često greše čim dođu do lopte.

Strah, radost, euforija i tuga: "Orlovi" navijačima priredili rolerkoster emocija protiv Kameruna (3:3) 4
Foto: EPA-EFE/Neil Hall

34. min – „Lavovi“ sve češće leže i čekaju pomoć na terenu, očigledno je da su odlučni u nameri da sačuvaju vođstvo do poluvremena na sve načine.

33. min – Golman Kameruna Epasi sprečava Sergeja Milinković-Savića da glavom proba da ga ugrozi sa ivice šesnaesterca.

29. min – 1:0 za Kamerun posle kornera postiže gol. Kasteleto je ostao usamljen na drugoj stativi. Sudija je čekao proveru iz VAR sobe, ali je gol na kraju ipak priznat.

27. min – „Orlovi“ propuštaju još jednu priliku da naprave ozbiljnu šansu. Kontra u kojoj je bilo pet igrača Srbije na četiri igrača Kameruna završena je tako što Tadić nije znao kome da doda loptu, pa je Pavlović na kraju trebalo da završi akciju, ali je loptu poslao u gol aut.

24. min – Defanzivac „lavova“ Nkulu dobija žuti karton zbog faula na ivici kaznenog prostora nad Živkovićem. Dobra prilika da se iz „skraćenog kornera“ napravi šansa je propuštena jer je Tadić prejako centrirao.

21. min – Kamerun je izveo svoj prvi korner, ali je odbrana Srbije otklonila opasnost. Kontra napad „orlova“ nije urodio plodom i „lavovi“ su otklonili opasnost ispred svog gola.

17. min – Mitrović promašio maltene čist gol sa samo desetak metara, posle velike greške odbrane Kameruna koja se spetljala i poklonila mu loptu.

15. min – Srbija duže drži loptu u svom posedu, ali igra prilično oprezno. Utisak je da obe reprezentacije strahuju da ne prime gol zbog bespotrebne greške.

12. min – Srpski navijači uključili politiku u sport i sa tribina skandiraju „Kosovo je srce Srbije“

11. min – Mitrović posle odlične akcije levom nogom šutira i pogađa stativu. U nastavku akcije iz daljine Kostić maši ceo gol.

10. min – Srbija ima incijativu, ali za sada još nema ozbiljnih šansi.

6. min – Prvi dobar napad „orlova“, Maksimović je sa oko 20 metara poslao upotrebljiv centaršut, a Mitrović je glavom šutirao, ali pored gola.

4. min – Za sada bez prave šanse, na terenu je na snazi početno ispitivanje snaga. Ni jedan tim za sada ne ulazi u rizične pasove i najbitnije je da se ne izgubi lopta i dozvoli kontra napad.

2. min – Napadač „orlova“ je ipak dobro i brzo se vratio na teren.

1. min – Mitrović je posle samo 20 sekundi ostao da leži na zemlji posle starta kamerunskog igrača. Napadač je jedva izašao sa terena.

Himne su odsvirane, otpevali su ih fudbaleri i stručni štabovi oba tima i utakmica može da počne. Srbija je formalno gost na ovom meču, zbog čega igra u belim dresevima.

Poznati su sastavi timova.

SRBIJA: V. Milinković-Savić – Milenković, Veljković, Pavlović – Živković, Lukić, Maksimović, Kostić – Tadić, S. Milinković-Savić – Mitrović.

KAMERUN: Epasi – Fai, Nkolo, Kasteljeto, Tolo – Angisa, Hongla – Mbuemo, Kunde, Toko Ekambi – Čupo-Moting.

Igrači su spremni za izlazak na teren.

U tim se prema očekivanjima vratio oporavljeni Filip Kostić, koji je svojim prodorima po levoj strani sigurno značiti napadu „orlova“.

Promena u odnosu na prethodni meč je što Nemanja Maksimović započinje utakmicu umesto Nemanje Gudelja. Moguće je da Piksi želi da sačuva Gudelja za Švajcarsku pošto ima žuti karton iz meča sa Brazilom.

Jutros je iz Katara stigla i vest da je golman i jedan od najefikasnijih igrača Kameruna Andre Onana isključen je iz reprezentacije uoči utakmice Svetskog prvenstva u Kataru i neće braniti protiv Srbije, otkrio je katalonskom Mundo Deportivu izvor u Fudbalskom savezu Kameruna.

Iako svi već znaju, kratko podsećanje da su „orlovi“ u prvom kolu izgubili od Brazila (0:2), dok je Kamerun poražen od Švajcarske (0:1).

Utakmica se igra na „Al Janub“ stadionu kapaciteta 40.000 gledalaca, koji je srposkom protivniku već poznat jer su upravo na njemu Kamerunci igrali meč prvog kola.

Selektor „orlova“ Dragan Stojković Piksi okrivio je povrede i loše fizičko stanje igrača za poraz u prvom kolu, objašnjavajući pad igre u drugom poluvremenu. Izjavio je i da za nas Mundijal tek počinje mečom drugog kola, kao i da će u timu sigurno biti promena.

Kamerun je sudeći po poslednjim rezultatima van forme jer na pet poslednjih mečeva nije pobedio. Osim poraza od Švajcarske (0:1) na startu Mundijala igrao nerešeno prijateljske utakmice protiv Paname (1:1) i Jamajke (1:1) i izgubio od Južne Koreje (0:1) i Uzbekistana (0:2).

Više o današnjem rivalu „orlova“ možete saznati u posebnom tekstu OVDE.

Igrači Srbije su poslednji trening odradili u dobrom raspoloženju, a ohrabruje što je lista povređenih sada svedena na nulu.

Meč će voditi sudija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamed Abdula. Iako nije do sada vodio velike mečeve na Svetskim prvenstvima, u pitanju je arbitar koji FIFA znak nosi od 2010. godine.

Još uvek nije kasno da na Fejsbuk stranici Danasa prognozirate rezultat utakmice Kamerun – Srbija i ostavite komentar kakvu igru „orlova“ očekujete.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari