Mundijal može da podigne i da spusti cenu fudbalera: Menadžerski pogled Zorana Stojadinovića na velika takmičenja 1.foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Poznati fudbalski agent odlično poznaje kupoprodajne mehanizme na tržištu igrača i trenera.

Velika takmičenja su jedinstvena prilika da se na gomili vide sve najbolje reprezentacije određenog kontinenta ili celog sveta i skoro svi najbolji pojedinci u tom trenutku, jer se dešava da neke zvezde krahiraju sa svojim nacionalnim timovima u kvalfikacijama.

Čemu se osim običnih ljubitelja ove vrste loptanja, željnih zabave, raduju i Savezi (zbog premija UEFA, FIFA…), klubovi (kao potencijalni prodavci i kupci igrača), sponzori (radi promocije i zarade od reklama)… Menadžeri, takođe, kao spona između momaka u kopačkama i njihovih poslodavaca.

„Puno toga se uzima u obzir i obračunava prilikom određivanja cene igrača i trenera. Počev od učinka i utiska u kvalifikacijam, pa i dela sveta u kom su odrađene, pa do samih nastupa na Svetskom prvenstvu, u ovom slučaju. Nije isto kada se ode i ne ode na Mundijal, ni kada se na njemu daleko dogura ili ispadne posle grupne faze“, objašnjava za za Danas jedan od naših najpriznatijih fudbalskih menadžera Zoran Stojadinović, sa poslom razgranatim po Zapadnoj Evropi.

Prema njegovim rečima, reprezentativci bolje plasiranih nacionalnih timova su mamac i magnet za klubove. Naravno, ne u istoj meri.

„Učešće na Mundijalima ima svoju cenovnu težinu , ali ona ne može biti jedinstvena. Nije isto kada si večita rezerva, redovni starter, ključni igrač utakmice, strelac odlučujuh golova, jedan od boljih golmana na turniru… Sve se to notira i meri prilikom formiranja, davanja i razmatranja ponude. Recimo, ako je nekome prethodna cena bila 5.000.000 evra, pa je zablistao na prvenstvu cifra može da skoči i na 8.000.000“.

Objašnjenje je jednostavno, logično i razumljivo čak i onima čija interesovanja i profesije nemaju dodatnih tačaka sa ovom vrstom trgovine.

„Polufinalisti ili finalisti najvećeg takmičenja na svetu su interesantniji navijačima i sponzorima od ostalih, neki od njih i potencijalne klupske „zlatne koke“. Pod uslovom da se sa svojim perfomansama i stilom uklapaju u fizionomiju određenog tima. Ipak je to polazna osnova svake kupovine. Nisu fudbaleri baš pokretni reklamni panoi, pa da možeš svuda da ih postaviš“.

Čest je slučaj da kupci, prodavci, ali i sami igrači sa svojim menadžerima kalkulišu pred velika takmičenja. Odnosno, povlačenje ključnih poteza ostavljaju za period nakon šampionata.

„Mundijal – pošto ovaj razgovor ovodimo u vreme jednog – moža da poveća, kao što već rekoh, ali i da smanji obeštećenje i(li) visinu ugovora. Osetljive su to stvari i kalkulacije, bez zagarantovanih ishoda, pa zato svaka strana promišlja šta joj je najbolje činiti. I u kom trenutku“.

Mundijal u Kataru jedinstven je po tome što je prvi put organizovan u zimsko doba godine, malo pre početka jednog od dva prelazna roka, između polusezona u većini nacionalnih  i međunarodnih liga.

„Kada su u pitanju forma i fizička spremnost igrača nema idealnijeg trenutka od ovog. Niti su u fazi hvatanja ritma posle priprema niti su preumorni od velikog broja utakmica. I za fudbalsko tržište je ovo odličan tajming, malo pre zimskog prelaznog roka. Međutim, kako se u to doba godine obično prave sitnije dopunske kupovine i ugovaraju pozajmice teško je očekivati tranfere iz kategorije senzacionalnih.

Nije da se nisu dešavali, ali to su ređi slučajevi“, zaključuje priču nekadašnji sportski direktor Crvene zvezde, čiju pažnju osim mečeva reprezentacije Srbije drže nastupi Aregentine, Francuske i Brazila, jer u najjačoj trojci vidi osvajača Zlatne boginje 18. decembra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

generalno utiče po selekcijama i nacijama zavisi gde si kvalifikova o postiga na svetsko podiže i spušta

nu našem slučaju na prime plasiramo i doguramo pto dalje klubovi kupu i ubog felefala i spontora kupili polufinalistu, finalistu, nego ispao odma

individualno nagtađ
uje,,,, za neki bveliki cenu i klub, pravilo da li je igrač…. x

ostanu bez angaćžaman nije redak slujač može i da ne dođe trasnefa da se razočaraju nije to pre mundijal
nema veze, čak je i dobro pred prelazni rok suoper je čak i teorija ranije raniji trenere da nije u formi preumoran, doao igrački u ravo vrme, u pravo vreme

uvek ovo je idelano vreme da zmundija

ne štp senzacionalno januar generalno u probleu da li je borba za opstanal retko za titulu i tu se upničmo putamice retko vrlo….

klubovi koji sopadaju iz lige, četiri pet godina relazivno skuk neće doći klub nardnih sve uzajamno povezano

iz velikih u male pozajmicu da bi se razograli ovi izvedu spasu od isadanja…. jure u lgu pamiiona za velike

nši neko odigra fenomenalno ne pijavi neko veliki dajte da vidimo ako ne sada zab jun…. svi smešteni situtirani….

fpokusurao brazil argenitinu ni frabcusku favoriti i nape, ovo drgo…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari