Fudbal danas dobija novog šampiona sveta: Mesijeva Argentina ili Mbapeova Francuska 1Foto: EPA-EFE/Mohamed Messara / Ali Haider

Fudbalske reprezentacije Argentine i Francuske igraju danas (16.00) u finalu 22. Svetskog prvenstva u Kataru.

Šampion Južne Amerike boriće se za treću titulu u svom šestom finalu, dok je za „trikolore“ ovo četvrti nastup u finalu i prilika da po treći put osvoje pehar za najbolju reprezentaciju na svetu.

U poslednjoj utakmici turnira sastaju se dve fudbalske supersile, ekipe koje su, uz Brazil, po većini prognoza bile glavni favoriti. Hrvatska i Maroko su svojim plasmanom u polufinale samo doprinele da ovaj šampionat podseti kako je fudbal nekada bio sport „za sirotinju“.

U dosadašnjih 12 međusobnih duela Argentina je trijumfovala šest puta, dok je Francuska zabeležila tri pobede.

Ovo će biti njihov četvrti susret na Svetskim prvenstvima. Pre četiri godine u Rusiji Francuska je pobedila sa 4:3, ali je Argentina bila bolja u prethodna dva 1930. i 1978.

Argentina i Francuska su partijama u Kataru zaslužile da se u međusobnom duelu bore za naslov najboljeg. Prikazali su najstabilniju formu, naročito u nokaut fazi, u mečevima posle kojih nije bilo šanse za ispravljanje eventualnih kikseva.

Obe reprezentacije znaju kako se igra na velikim takmičenjima i kako se na njima osvajaju trofeji. Argentina je aktuelni šampion Južne Amerike, a poslednji put je u finalu Mundijala igrala 2014. godine. Iz te ekipe bi danas u startnoj postavi mogli da se nađu Anhel di Marija i Leo Mesi.

S druge strane Francuska je aktuelni šampion sveta i pobednik UEFA Lige nacija.

Ekipa koju predvodi selektor Lionel Skaloni je u Katar doputovala sa ciljem da predsednik FIFA Đani Infantino pehar šampiona sveta uruči njihovom kapitenu Leu Mesiju, jer je ovo poslednji Mundijal na kojem on nastupa.

Ovo je jedini veliki trofej koji Mesi nije osvojio i koji mu nedostaje kako bi otišao u fudbalsku penziju kao najbolji fudbaler svih vremena. Takođe, ovo je poslednja prilika da stekne svoj deo slave i ljubavi koju njegovi sunarodnici imaju prema Dijegu Maradoni, velikim delom i zbog osvajanja Svetskog prvenstva 1986. u Meksiku.

Posle prve utakmice u Kataru, u kojoj je Argentina izgubila od Saudijske Arabije, činilo se da Mesi neće uspešno završiti ovu misiju. Međutim, zbog činjenice da su u grupi imali nejake Meksikance i Poljake, Argentincu su se dočepali nokaut faze i usput podizali formu.

I u osmini finala su imali sreće da im protivnik bude Australija, da bi u četvrtfinalu konačno prikazali dobru partiju u duelu sa jakim protivnikom i eliminisali Holandiju. Ipak, među četiri najbolja plasirali su se tek posle penal serije i to najviše zahvaljujući golmanu Emilijanu Martinesu.

Argentina je tek u polufinalu protiv Hrvatske pokazala zbog čega je bila favorit pre početka turnira. Na toj utakmici se konačno na Mundijalu „pojavio“ i pravi Lionel Mesi.

Njegov duel sa Gvardiolom, nakon kojeg je asistirao Hulijanu Alvaresu za treći gol, podseća na ono što je Maradona radio u Meksiku 1986. godine, kada je sam nosio ekipu do šampionske titule. Čini se da samo sa takvim Mesijem Argentina može da dođe do pobede protiv Francuske.

Uz kapitena „gaučosa“ su na njegovoj misiji izgleda i neke više sile, jer je njihovog današnjeg rivala zadesio niz neverovatnih pehova. Biće veliko zadovoljstvo jednog dana pogledati vrhunski dokumentarni film o ovoj temi.

Naime, Francuska je sve do pre par dana bila veliki favorit da učini ono što nikome nije pošlo za rukom još od 1962. godine, kada je Brazil na Mundijalu u Čileu drugi put za redom osvojio Mundijal (prethodno su trijumfovali četiri godine ranije u Švedskoj).

Međutim, njihov selektor Didije Dešan imaće problema da sastavi startnu postavu zbog velikog broja povređenih i bolesnih igrača. „Trikolori“ su čak i poslednjih nekoliko dana proveli u izolaciji, pokušavajući da izbegnu širenje virusa kamiljeg gripa u ekipi.

Pre dolaska u Katar povredili su se Ngolo Kante, Pol Pogba, Vesli Fofana, Majk Mainjan, Presnel Kimpembe i Kristofer Nkunku. Samo dva dana pre početka turnira na treningu povredio se Karim Benzema. Ipak, on je ostao na spisku igrača prijavljenih za nastup na Svetskom prvenstvu, pa će danas dobiti medalju bez obzira što nije bio sa timom u proteklih mesec dana.

Nakon samo nekoliko minuta od početka prve utakmice na Mundijalu, u kojoj su pobedili Australiju, ukrštene ligamente kolena povredio je Lukas Ernandez.

Trijumfom nad Danskom obezbedili su plasman u nokaut fazu iz grupe D, pa je Dešan iskoristio meč sa Tunisom da sačuva većinu prvotimaca od eventualnih novih povreda. U prvom meču druge runde lako su savladali Poljsku i tako stigli do četvrtfinalnog duela u kojem su bili bolji od Engleske.

Nekoliko dana kasnije objavljeno je da su dvojica startera iz ovog duela, Dajo Upamekano i Adrijen Rabio oboleli od kamiljeg gripa, zbog čega nisu nastupili u polufinalu u kojem su njihovi saigrači savladali Maroko (2:0).

U četvrtak je saopšteno da su bolesni i napadač Kingsli Koman i štoperski par Rafael Varan – Ibrahima Konate, a u petak nisu trenirali i Teo Ernandez i Aurelijen Čuameni.

„Nismo zabrinuti, preduzeli smo mere predostržnosti. Čuameni je jedan dan proveo u izolaciji u svojoj sobi, ali je već priključen ekipi“, izjavio je napadač Barselone Usman Dembele, a zatim dodao:

„Pravim čajeve od đumbira i meda za bolesne saigrače i očekujem da će svi biti spremni za finale“.

Iako se ekipa nalazila u delimičnom karantinu a igrači, osim tokom treninga, vreme provodili u svojim sobama, bez međusobnog kontakta, selektor Dešan je rekao da će njegov tim biti spreman za finale.

„Pokušavamo da se prilagodimo situaciji u kojoj smo se našli, da ostanemo mirni i fokusirani. Slušamo savete lekara, međutim, trudimo se i da se što bolje pripremimo za utakmicu sa Argentinom“, izjavio je selektor Francuske.

Iako su se u petak pojavile glasine da bi finale moglo čak i da bude odloženo, pojedini čelnici FIFA su u nezvaničnim razgovorima sa novinarima rekli da su za tako nešto „šanse ravne nuli“.

Kao i u gotovo svakom finalnom meču, tako i u ovom današnjem treba očekivati tvrdu i opreznu igru oba tima. I jedni i drugi će pre svega voditi računa o svom golu, a oba selektora će svim igračima naročito skrenuti pažnju na defanzivne zadatke.

Zapravo, ne baš svima, jer će Mesi i Mbape imati slobodu da svojom fudbalskom genijalnošću reše pitanje pobednika.

Od Argeninaca treba očekivati da se i ovoga puta prilagode protivniku, pa je vrlo verovatno da će početi meč sa tri centralna beka, kako bi parirali brzini Mbapea i Dembelea i visini Žirua. Selektor Skaloni će pre svega pokušati da zatvori sve prilaze svom golu, a u napadu sve zavisi od Lea Mesija. Na njemu je da zasluži svoj odlazak u legendu.

Pitanje šta se može očekivati od Francuza ne zavisi samo od selektora Didijea Dešana, već i od kamiljeg virusa, odnosno lekara reprezentacije.

Mečevi protiv Engleske i Maroka su foto-robot kako Francuska osvaja trofeje. Iako Dešan na raspolaganju ima ekipu koja je po kvalitetu daleko ispred svih reprezentacija na svetu, sa ogromnim napadačkim potencijalom, on se pre svega oslanja na odbranu. Zato i ne treba da čudi podatak da je njegov tim u polufinalnom meču protiv Maroka imao manji posed lopte (39 odsto) od ekipe koja je bila autsajder.

S obzirom da je selektor još od 2012. godine uspešno je prošao fazu u kojoj su ga domaća fudbalska javnost i mediji kritikovali zbog toga, a u tome su mu pomogli trofeji i Kilijan Mbape.

ARGENTINA U KATARU

Grupa C
Argentina – Saudijska Arabija 1:2

Argentina – Meksiko 2:0

Poljska – Argentina 0:2

osmina finala

Argentina – Australija 2:1

četvrtfinale

Holandija – Argentina 2:2 (pen. 3:4)

polufinale

Argentina – Hrvatska 3:0

FRANCUSKA U KATARU

Grupa D

Francuska – Australija 2:0

Francuska – Danska 2:1

Tunis – Francuska 1:0

osmina finala

Francuska – Poljska 3:1

četvrtfinale

Engleska – Francuska 1:2

polufinale

Francuska – Maroko 2:0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari