Nekada Partizanov begunac, a danas noćna mora Nemačke: Ko je japanski Jaguar, koji je presudio "pancerima"? 1EPA-EFE/Ronald Wittek

Ljubitelji fudbala u Srbiji odlično pamte Takumu Asana, iz vremena dok je u crno-belom dresu špartao uz aut linije od Subotice do Surdulice.

Strelac pobedonosnog gola za Japan u večerašnjem duelu sa favorizovanom i prepotentnom Nemačkom (2:1) igrao je za Partizan od 2019. do 2021. godine.

I za to vreme je oduševljavao šprinterskom brzinom i driblingom, zbog koga mu je jedan navijač Horošime svojevremeno nadenuo nadimak Jaguar.

Njegovi tadašnji treneri Savo Milošević i Aleksandar Stanojević imali su smo reči hvale za, govorila su obojica, čak preteranu vrednoću i disciplinovanost Japanca.

Saigrači iz Humske 1 su se o bivšem članu Arsenala, bez debija za prvi tim engleskog kluba, izjašnjavali kao o distanciranom kolegi, čiji loš engleski nije dozvoljavao dublju konverzaciju.

Uvek nasmejan, ali nezainteresovan za zbližavanje sa „domorocima“, beogradske dane je provodio u društvu ličnog kuvara, zaduženog za specijalitete japanske kuhinje.

Nikada nije krio oduševljenje Srbijom, a čak je jednom prilikom izjavio i da bi rado igrao za našu zemlju, ako bi postojali uslovi za to, mada je uvek bio u vidokrugu selektora svoje zemlje.

Nekadašnjeg fudbalera Hanovera i Štutgarta, nije bilo moguće videti u noćnom provodu pa ni u dnevnom kafenisanju po srpskoj prestonici, ali je oduševljavao prolaznike i komšije manirima i skromnim stavom.

Najbolji strelac Partizana u sezoni 2020/2021. ostao je upamćen i po načinu na koji je napustio taj deo Topčiderskog brda, u sred sezone, svojevoljno i bez ičijeg znanja. Nezadovoljan kašnjenjem ugovorenih rata i kamata, ali i neispunjavanjem obećanja ljudi koji jedno pričaju a drugo rade.

Uprava je zbog toga osula drvlje i kamenje na Asana, dok ju je on tužio Međunarodnoj fudbalskoj federaciji i dobio slučaj, jer su brojke i propisi bili na njegovoj strani.

Međutim, još nije naplatio značajnu sumu novca, po osnovu zaostalih primanja, kamate i sudskih troškova, pošto je bivši klub naknadno pokrenuo spor pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani.

U međuvremenu je obukao dres Bohuma, gde je dobrom igrama zaslužio poziv na Svetsko prvenstvo u Kataru. I već na prvom nastupu, kao zlatni džoker sa klupe, pokazao zašto su ga Grobari toliko voleli.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari