"Nismo velesila, realno je bilo da sve rešava meč sa Švajcarskom" : Milivoje Ćirković apeluje na javnost da ne stavlja fudbalerima "mač pod grlo" 1EPA PHOTO DPA/PETER KNEFFEL

Za nekadašnjeg defanzivca Partizana iluzorno je bilo očekivati da Orlovi pobede Barzil na startu Svetskog prvenstva.

Navijači i mediji, pa i ljudi iz tabora naše reprezentacije, toliko su pumpali optimizam pred duel sa petostrukim osvajačem Zlatne boginje da je raspoloženje posle tih 0:2 spaslo kao izduvani balon. Iako je po svim fudbalskim parametrima bilo logičnije da bodovi odu Nejmaru i društvu,

„Budimo realni, da je pre poslednjeg meča kvalifikacija, pa čak i pre njihovog početka, ponuđeno da u zadnjem kolu grupne faze odlučujemo o svom plasmanu u osminu finala Svetskog prvenstva svako objektivan bi to prihvatio. Treba stvari nazvati pravim imenom, jesmo talentovani ali nismo velesila.

Realno je bilo da sve rešava meč sa Švajcarskom. Pobeda protiv Portugala u Lisabonu podigla je lestvicu očekivanja, ali zaboravljamo da je ovo isti onaj tim što je zbog jednog neiskorišćenog penala ostao bez učešća na Evropskom prvenstvu, Tada nas nije pogledala sreća, u borbi za Mundijal jeste“, kaže Milivoje Ćirković za Danas, pa nastavlja.

„U tom smislu je bilo van pameti očekivati da se pobedi jedan Brazil. Kamerun smo imali u rukama, ali desilo se šta se desilo. Igrači su pomislili da mogu dati i četvrti, peti gol… i onda dve za malo neuspele ofsajd zamke sve sruše. Pa, opet, čak i da je dobijen taj duel morali bismo ozbiljno sa Švajcarcima. Jedino što bi nam bi potreban bod, a ne sva tri.

Bilo bi dobro da im javnost i mediji ne stavljaju „mač pod grlo“ pred 90 minuta odluke. I sami su svesni šta mogu da dobiju ili izgube u petak. U slučaju lošijeg scenarija ne treba frontalno krenuti na njih, nijedan sportski rezultat ne znači smak sveta“.

Strelac čuvenog gola protiv Njukasla, za ulazak „parnog valjka“ u Ligu šampiona 2003. godine, smatra da je dobro što će 2. decembra na drugoj strani terena u Dohi biti Švajcarci, a ne neka druga selekcija.

„Pratio sam ih u Kataru i pre toga u kvalifikacijama. Mislim da smo tu negde, što bi se reklo egal sa njima. Važno je da momci znaju da drže stvar u svojim rukama, da su svesni svojih kvaliteta i da budu mirni u glavama. Od pripreme za meč do zadnjeg sekunda utakmice. Velika želja mora biti pravilno kanalisana.

Moraju da idu na sve ili ništa, ali ne smeju da srljaju. Imamo, objektivno, velike šanse za prolaz, ali treba znati iskoristiti ih. Baš kao i slabosti protivnika, inače vrlo organizovanog, čvrstog i veštog u igranju na rezultat. Retko daju golove, ali ih još ređe primaju. Ne može biti slučajno da osvoje kvalifikacionu grupu, ispred jedne Italije“.

Kako se približava biti ili ne biti utakmica tako se u obe zemlje množe natpisi o incidentu sa Mundijala 2018. godine, kada su igrači albanskog porekla u švajcarskoj ekipi, pokazivanjem dvoglavog orla, kao aluzija na Veliku Albaniju, provocirali Dušana Tadića, Sergeja Milinkovića-Savića, Aleksandra Mitrovića…. u izgubljenom susretu grupne faze (1:2) u Kaljingradu.

„Ne treba zaboraviti šta se desilo u Rusiji, ali ne treba se ni opterećivati nečim što je iza nas. Ovo su novo prvenstvo, novi meč i nova prilika da se napravi velika stvar. Samo se fokusirati na fudbal i svoju igru“, poručuje Ćirković.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari