Od "nemamo limit" i "imamo potencijal za mnogo veće stvari" do "objektivno nismo mogli više": Šta je sve Piksi izjavljivao pre i tokom Mundijala u Kataru 1Foto: Pedja Milosavljevic

Hronološki pogled na izjave selektora fudbalske reprezentacije Srbije Dragana Stojkovića Piksija od meča sa Portugalom, preko plasmana na Svetsko prvenstvo pa do njegovog neslavnog svršetka.

– Kakav bre eventualni prolaz, mi mora da idemo u Katar.

Na konferenciji za medije pred duel sa Portugalom koji je odlučivao da li će se naša reprezentacija plasirati na Mundijal u Kataru, selektor Dragan Stojković je izrekao ovu sada već čuvenu gore navedenu izjavu.

Tako i bi, „orlovi“ su pobedili rezultatom 2:1. Piksi nije sakrio oduševljenje i dao je do znanja da očekuje velike stvari.

– Nemamo limit, mi ćemo posle ovoga analizirati sve, a sve što smo uradili, uradili smo perfektno. Pokazali smo na kraju da smo mi bolji. Videćemo za kasnije. Imamo potencijal za mnogo veće stvari, rekao je Stojković.

Očekivanja su dodatno porasla na konferenciji za štampu održanoj nedelju dana pred početak Svetskog prvenstva u Kataru.

– Svim rivalima ćemo biti problem. Ako neko bude bolji – pružićemo ruku, tražiti šansu, ali da ćemo svima biti problem – da, rekao je selektor orlova tada.

Od "nemamo limit" i "imamo potencijal za mnogo veće stvari" do "objektivno nismo mogli više": Šta je sve Piksi izjavljivao pre i tokom Mundijala u Kataru 2
Foto: Pedja Milosavljevic

„Orlovi“ su otputovali put sunčanog Katara sa, čini se, velikim ambicijama. Prvi na meti je bio Brazil. S obzirom na krajni rezultat, izgleda da smo ipak mi bili meta „kariokama“. Imao je Piksi šta da zameri svojim igračima, što je i učinio na konferenciji za medije nakon poraza – 0:2.

– Mislim da je ključno što smo drugo poluvreme u fizičkom smislu bili, da ne kažem katastrofalni. To je za mene bilo iznenađenje. Ono gde smo najjači, a to je pas igra. Nismo je imali, rekao je Stojković.

Usledio je meč sa Kamerunom. Selektor je tada priznao da ipak iznenađenje protiv Brazila nije bilo moguće i da nismo predstavljali veliki problem višestrukom prvaku sveta.

– Mundijal je za Srbiju praktično počeo posle utakmice sa Brazilom, znamo da su Kamerun i Švajcarska ekipe koje će se, zajedno sa nama, boriti za to mesto koje vodi dalje, izjavio je Stojković pred ovaj duel.

Meč je na kraju završen 3:3 iako je Srbija vodila 3:1, stvarala šanse i imala bolju i kontrolisanu igru za razliku od Kameruna. Ofsajd zamke su tada koštale našu reprezentaciju trijumfa.

– Prednost od 3:1 na ovom nivou je velika, treba biti pametan, inteligentan i utakmicu privesti kraju, a nas su neke greške skupo koštale. Apsolutno nepotrebno izlaženje zadnje linije. To je zabranjeno u fudbalu na visokom nivou, kritikovao je Stojković orlove posle remija.

Ostao nam je duel sa Švajcarskom. Pobeda je bila imperativ jer je samo ona donosila prolaz u nokaut fazu. Na konferenciji za medije, Stojković se činio uverenim da će srpska reprezentacija uspeti da se plasira dalje.

– Smiren sam i dobro spavam. Sve je u najboljem redu i svako jutro kad se probudim, samo se pomolim da su mi igrači zdravi i da se neko nije razboleo i da ga je zaboleo mišić u toku noći., istakao je selektor Dragan Stojković.

Osvrnuo se tada i na kritike posle remija sa Kamerunom i rekao da ne vidi potporu u njima.

– Zašto je tragedija igrati remi sa Kamerunom? Jesmo mi bili svetski šampioni, evropski? Srbija zna da igra fudbal i to hoćemo da pokažemo, dodao je selektor orlova.

Duel sa Švajcarskom je pokazao da Srbija nije naučila lekcije sa Mundijala u Rusiji kada nas je isti protivnik takođe nadigrao. Možda Srbija zna da igra fudbal, ali izgleda da Švajcarska mnogo bolje barata loptom u nogama.

– Objektivno nismo mogli više, izjavio je Piksi posle odlučujućeg meča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari