Od siromaštva do zvezde Mundijala: Ko je Rišarlison, fudbaler Brazila koji je Srbiji dao dva gola? 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Reprezentacija Srbije porazom je započela avanturu na Mundijalu u Kataru, a bolji od „Orlova“ bili su Brazilci rezultatom 2:0.

Strelac golova bio je Rišarlison, a pogotovo je bio spektakularan drugi koji je više ličio na neke od mnogobrojnih koji se u vreme dokolice mogu videti na čuvenoj Kopakabani negoli na većinu na najvećoj svetskoj smotri fudbala.

Sam Brazilac je nakon susreta prokomentarisao remek delo iz 73. minuta.

„Ne znam da li su u Srbiji pratili, ali sam postigao sličan gol na u Italiji, tokom priprema za Mundijal. Ono što uradiš na treningu i jeste suština da ponoviš na utakmici. Imao sam priliku da zahvatim volej i postigao sam prelep gol“, istakao je on.

Rišarlison de Andrade rođen je 10. maja 1997. godine u malom gradiću Nova Venecija koji jedva da ima i 50. 000 žitelja i koji je kao i savezna država u kojoj se nalazi – Espirito Santo, poznat po siromaštvu.

Zato ni ne čudi što njegova životna priča nije nimalo laka.

„Moj život je mogao da se završi nekoliko puta zato što sam bio na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Onog dana kada mi je tip uperio pištolj u glavu misleći da sam diler, uplašio sam se mnogo, a tog straha se i dan danas sećam. Ipak, preživeo sam i nastavio trnovitim putem dalje“, ispričao je jednom prilikom ovaj fudbaler.

On je morao kao dete da nadniči kako bi njegova porodica mogla da preživi.

„Kao mali sam prodavao slatkiše i sladolede na ulici i radio u polju. Svi su u porodici radili da bi mi pomogli da ostvarim svoj san i postanem fudbaler. Ne mogu rečima da opišem koliko me je klubova u Brazilu odbilo kao klinca. Moj poslednji pokušaj je bio u Mineiru. Imao sam novac samo za kartu u jednom pravcu, za poslednju probu koju sam imao sa timom iz Belo Horizontea. Da nisam uspeo, ne bih imao novac da se vratim kući u Espirito Santo, 600 kilometara odatle. Srećom, uspeo sam. Uprkos teškom detinjstvu podigao sam glavu i pokušao još jednom sve iznova, iako sam pre te probe pomišljao da odustanem od fudbala“, dodao je on.

Ipak, proba je uspešno prošla i prvi klub za koji je zaigrao kao profesionalac bio je Ameriko Mineiro, odakle je posle godinu dana prešao u Fluminense. U brazilskom gigantu se zadržao dve sezone u kojima je postigao 19 golova, a nakon toga se preselio na Ostrvo. Tamo je igrao u Votfordu i Evertonu, a danas je član Totenhema.

Za reprezentaciju Brazila debitovao je 2018. godine. Osvojio je turnir Kopa Amerika 2019. i Letnje olimpijske igre 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari