Portugalu nije bilo lako sa žilavom Ganom, ali se Kristijano Ronaldo zadnji smejao 1EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Meč s jednim dosadnim i jednim uzbudljivim poluvremenom završen pobedom favorita H grupe Svetskog prvenstva – 3:2 (0:0).

Sadržaj prvog poluvremena bio je za brz zaborav, jer ni bivši evropski šampion ni jedna od najboljih afričkih selekcija nisu u napadu uradili ništa vredno pomena, a kamoli divljenja.

Očekivano, lopta je bila u nogama selekcije sa Pirineja (65 odsto vremena), ali su se nastojanja ekipe Fernanda Santoša da ugrozi Lorensa Ati-Zigija svela na dva nedovoljno opasna pokušaja Kristijana Ronalda.

Jeste favorit hteo pobedu, ali mu je falilo agresivnosti i ofanzivne raznovrsnosti, pa se igra na rivalskoj polovini svodila na nišanjenje glavom posle kornera i lovljenje grešaka momaka koje je selektirao Oto Ado.

Na drugoj strani, Crne zvezde nisu do pauze nijednom šutnule u okvir gola Dioga Koste, pošto su više bile zauzete branjenjem svoje mreže. Istini za volju, to su vredno i dovoljno organizovano radile.

U nastavku su uloge zamenjene, Gana je otresitije ka šesnaesteercu Portugalaca, a iz tog pritiska se izrodilo više ozbiljnih šansi za vođstvo. Samo što je sudija hteo da ono padne na kontra delu terena.

Mohamed Salisu uspeo je da ćušne loptu pre nego što se Kristijano Ronaldo odbio od njega i vešto pao u kaznenom prostoru, a Ismail Elfat je to video kao dovoljno pokriće za penal u 65. minutu.

Naravno, Ronaldo nije propustio zicer šansu, već je golom sa 11 metara furiozno počeo svoje peto učešće na Mundijalima. Kao da nije u sred prvenstva raskinuo ugovor sa Mančester junajtedom.

Pravda je zadovoljena u 73. minutu, kada je Andre Aju sjajno reagovao na centaršut sa leve strane i udarcem po zemlji iskoristio to što je Danilo nespretno zakačio „bubamaru“ i pomogao vezisti Al Sada.

Međutim, Portugalci su uzvratili sa dva precizna udarca u metu u dva minuta. Žoao Feliks je iskoristio strašno dodavanje Bruna Fernandesa da prebaci golmana (78) i vrati prednost za Salesao.

A, onda se, čim je ušao sa klupe, u strelce upisao i Rafael Leao (80). Činilo se u tim trenucima da Afrikancima nema spasa, ali je rezervista Osman Bukari uneo u nemir u utakmicu na „974“ stadionu.

Napadač Crvene zvezde se najbolje snašao u 89. minutu i naterao izvedenog Ronalda da besno baci flašicu sa klupe rezerve, užasnut zbog mogućnosti novog izjednačenja. Do kog, ipak, nije došlo.

Mada je završnica bila paklena i luda, a Gana imala dovoljno prilika da uzme zaslužen bod i nastavi seriju kikseva selekcija viđenih u završnici takmičenja u Kataru.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari