Poznavalac fudbala koji govori ono što drugi ne smeju o "orlovima": Ko je Rade Bogdanović, stručni konsultant RTS-a? 1Foto: screenshoot RTS

„Od sjaja do očaja, kako ja to volim da kažem – đavolja fudbalska nacija.

Ne krivim danas igrače ni za šta, oni nemaju fizičku spremu, a kada to nemaš onda nemaš ni koncentraciju, a samim tim ni disciplinu. Moram ovo da kažem, mada sam razmišljao celo vreme, ali to tako vidim. Odigrali smo danas utakmicu bez selektora na klupi. Nikad nisam video da neko vodi lošije utakmicu na velikom takmičenju od Dragana Stojkovića danas. Ekipa vam se vratila iz minusa i povela sa 3:1 i da pustite njih petoricu na visoki presing, da 10 minuta ne znate ko gde udara, to mi je neshvatljivo. Kao trener morate da kažete ‘imam 3:1, fizička sprema mi nije dobra, kukao sam na te stvari, hajde da se povučem malo…’. Moj ljubimac, mali Pavlović se povredio i njegovim izlaskom je nastupio potop. Te izmene što je pravio… Niko neće ući u glavu šta je čovek hteo“, rekao je Rade Bogdanović nakon utakmice u kojoj su najbolji fudbaleri Srbije izgubili prednost protiv Kameruna (3:3).

I odmah zatalasao javnost, nenaviklu na realistične i oštre komentare, pogotovo izgovorene za mikrofonom na Javnom servisu.

Komentari su išli od „Bravo, majstore, svaka ti je na mestu“ do „Vidi ga ovaj, našao da pametuje jednom Piksiju“.

Iako se radi o čoveku koji kada ima razloga da hvali on to radi „za sve pare“ i obrnuto, kada ima pokrića za kritiku „seče sabljom“, ne štedeći ni one koje poštuje kao što je Stojković. I to kao neko ko ne pripada klanovima i nikome ništa nije dužan, što je retkost u fudbalskom mulju Srbije.

Baš zbog toga je odavno rado viđen gost brojnih televizija u ulozi stručnog konsultanta, jer za razliku od mase „politički korektnih“, jezikom britkim kao najoštrije sečivo razobličava sve mane srpskog, ali i svetskog fudbala. Poznat je i po dobrom i otvorenom odnosu prema medijima, pa se češto mogu pronaći njegovi intervjui u štampanim i elektronskim medijima, sa retkom širinom u rezonovanju.

Tokom ovog Mundijala angažovan je na RTS kao stručni konsultant, zajedno sa novinarom Miodragom Vjetrovićem, a sa Javnim servisom je i potpisao ugovor koji ga obavezuje da do 18. decembra bude isključivo njima na raspolaganju. Nekada i po ceo dan, stručno secirajući silne utakmice.

Bogdanović je bivši jugoslovenski i srpski fudbaler. Igrao je na poziciji napadača. Karijeru je počeo u sarajevskom Željezničaru da bi 1992. godine, nakon početka građanskog rata u Bosni i Hercegovini, napustio klub. Nakon toga igra u Južnoj Koreji i Japanu, pa se vraća u evropski fudbal i nastupa za španski Atletiko Madrid, holandsku Bredu, nemačke klubove Verder Bremen i Arminiju Bilefeld da bi poslednji angažman imao u Al Vahdi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Za seniorsku reprezentaciju SR Jugoslavije je odigrao tri utakmice, postigavši pritom dva gola.

Rade Bogdanović i njegova supruga Aleksandra imaju troje dece, s kojom žive u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari