Repriza Rusije ili potpuni obrt: Šta mogu fudbaleri Srbije protiv Brazila i Švajcarske u Grupi G Mundijala u Kataru 1foto: Starsport

Od završetka žreba za Svetsko prvenstvo u Kataru bilo je potpuno jasno da je grupa G ubedljivo najjača sa najmanje izglednim šansama za prognoze koja bi druga ekipa, osim Brazila, mogla da se kvalifikuju za osminu finala.

I dok je Brazil prvi favorit dotle se Srbija, Švajcarska i Kamerun ravnopravno bore za drugo mesto.

Srbija je predvođena selektorom Draganom Stojkovićem Piksijem završila kvalifikacije za Svetsko prvenstvo ispred Portugala, dok je Švajcarska u svojoj grupi to učinila ispred Italije.

Kamerun je u plej-ofu za odlazaka na Mundijal izbacio Alžir, dok je Brazil uz Argentinu bio glavni favorit da se plasira na šampionat iz Južne Amerike.

Ono što brine sve navijače Srbije jesu povrede glavnih napadača uoči početka prvenstva budući da Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović dugo nisu bili „u pogonu“ u Fulamu odnosno Juventusu.

Zato će se u meču protiv Brazila 24. novembra od 20 časova po srednje-evropskom vremenu u prvoj postavi najverovatnije naći Luka Jović, iza koga će delovati Dušan Tadić i Sergej Milinković-Savić, a po bokovima Nemanja Radonjić i Filip Kostić.

I upravo će najviše zavisiti od tog kvinteta na ovom Mundijalu uz naravno neprikosnovene Mitrovića i Vlahovića koji bi trebali da budu spremni za mečeve protiv Kameruna i Švajcarske.

U odbrani će biti neprikosnoveni Nikola Milenković, Strahinja Pavlović i Stefan Mitrović, dok će prva izmena biti Miloš Veljković, a ispred njih Nemanja Gudelj i Saša Lukić, dok će sa klupe vrebati priliku Marko Grujić i Nemanja Maksimović.

Na golu će biti Predrag Rajković ili Vanja Milinković-Savić.

Brazil je satkan od fudbalskih zvezda, a na golu će imati čuvara mreže Liverpula Alisona, dok će mu rezerva biti prvi golman Mančester Sitija Ederson.

U odbrani sigurna mesta u najboljoj postavi imaju Markinjos, Eder Militao, Aleks Sandro i Danilo, dok će u veznom redu delovani Lukas Paketa, Kazemiro i Bruno Gimaraeš.

Što se tiče izbora u napadu selektor Tite biće na slatkim mukama, a imaće izbor kakav bi svaki selektor poželeo na svetu: Nejmar, Vinisijus, Rodrigo, Antoni, Rišarlison, Gabrijel Žezus, Pedro, Gabrijel Martineli.

Verovatno će navalnu liniju tima činiti neko iz kvinteta Nejmar, Vinisijus, Rodrigo, Rišarlison, Gabrijel Žezus, dok će dvojica od njih koji mečeve budu započinjali na klupi biti prvi izbor za Titea za izmene.

Švajcarska je selekcija koja nema izrazite zvezde u svom timu, ali ima izuzetno uigran sastav čiju snagu je Srbija spoznala na prethodnom Mundijalu u Rusiji pre četiri godine kada je izgubila sa 2:1.

Na golu će stajati neprikosnoveni Jan Zomer, dok će glavnu snagu tima činiti vezni red kojim komanduju Granit Džaka, Remo Frojler, Denis Zakarija, Mikel Ebišer i Džerdan Šaćiri.

U napadu će prvi izbor selektoru Muratu Jakinu biti Haris Seferović i Brel Embolo, dok će sa klupe šansu tražiti Noa Okafor i Kristijan Fasnaht.

Najmanje poznata reprezentacija u grupi G je selekcija Kameruna i afričkom timu će prvi meč u grupi protiv Švajcarske biti sudbonosni kada govorimo o njihovim šanama za plasman u osminu finala.

Ukoliko izgube od „Sajdžija“ vrlo verovatno da završavaju sa svojim snom o prolasku u nokaut fazu, dok ukoliko trijumfuju nad Šaćirijem i drugovima jednom nogom otvaraju vrata osmine finala, a onda izabranike Murata Jakina stavljaju pred nemoguću misiju u poslednja dva kola grupne faze takmičenja.

Na golu će stajati sjajni Andre Onana, dok će odbranu „držati“ Nikolas Nkulu.

Od veznog reda zavisiće uspeh na ovom Mundijalu, a u njemu mesto startera imaju Olivije Nčam, Martin Hongla, Pjer Kunde i Andre Zambo Angisa, dok će napad predvoditi as Bajerna Erik Čupo Moting zajedno sa Moumijem Ngamaleom, Žan Pjer Nsameum, Vensanom Abubakarom, Karl Toko Ekambijem i Brajanom Mbuemom.

Jasno je da za sve njih neće biti mesta u prvoj postavi, ali nije nemoguće da selektor Rigober Song u svakoj utakmici u grupi da šansu drugom napadačkom paru i tako pokuša na nadmudri kolege na klupama Brazila, Švajcarske i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari