Sad i odmah 1Foto: N1

Sudije se previše oslanjaju na pomoć VAR-a, izbegavaju da donose mnoge odluke i to je jedan od glavnih razloga zašto se pribegava dužem zaustavnom vremenu nego na drugim takmičenjima koje pratimo.

Jedna od potvrda ove teze je i situacija koja se desila na utakmici između Velsa i Irana kada je isključen vratar evropske ekipe. I pored toga što je odluka ispravna, nije bilo skrivenih detalja koje bi VAR mogao da naknadno otkrije sudiji, te ne vidim razlog zašto se i pribeglo pomoći pri donošenju odluke. Sudije koje sude na ovom nivou moraju u ovakvim situacijama samostalno i brzo doneti odluku.

Ponoviću staru izreku, najbolja odluka je ona koja je ispravna i brzo donesena kako igra ne bi gubila na tempu.

Sa druge strane, postoje situacije u kojima se VAR nije aktivirao i kada je trebalo, i to najčešće onda kada je potrebno preinačiti odluku koju je sudija već doneo. Primer je dosuđeni kazneni udarac za Portugal kada je VAR soba ostala nema, a trebalo je preinačiti odluku. Objašnjenje da se ne treba mešati kod intenziteta kontakta i duela je licemerno i protiv fudbala. Ovakav način funkcionisanja video asistencije je model da se favorizuju određene ekipe.

Činjenica da sudije van evropskog kontinenta na početku takmičenja sude na više utakmica nego njihove kolege iz Evrope me uverava da je stav FIFA da Evropljani ulivaju više poverenja i da ih čuvaju za odlučujuće utakmice u narednim fazama. Smatram da je to ispravna strategija jer su utakmice na početku to i dokazale.

Na nama najbitnijoj utakmici do sada, sudija Fagani nije uticao na rezultat i vodio je utakmicu sa puno autoriteta.

Jedina situacija vredna pomena je rana opomena za Pavlovića koja je mogla biti izbegnuta jer se utakmica i bez toga mogla kontrolisati. Ipak, rukovodio se činjenicom da postoji očigledna namera da Pavlović napravi prekršaj, pa ne možemo reći da odluka nije opravdana. Dosta polemike je izazvala situacija u kojoj nije dosuđen prekršaj na sredini terena nad Tadićem, nakon koje je Lukić opomenut zbog prigovora, ali je to jedna benigna situacija, i pored očigledne greške o njoj ne treba puno polemisati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari