Šarena kapitenska traka i žuti karton: Kukavičluk pred pretnjama ciničnog šefa Fife 1Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Nemačka štampa je „na volej“ dočekala odluku sedam reprezentacija da u Kataru kapiteni ipak ne nose šarenu kapitensku traku u znak protesta. To je, piše se, kukavičluk pred pretnjama ciničnog šefa Fife Đanija Infantina.

„One Love akcija je propala“, piše nedeljnik Špigel na svom portalu o nameri kapitena sedam fudbalskih reprezentacija, između ostalih i Nemačke, da na Svetskom prvenstvu u Kataru nose šarenu kapitensku traku koja bi trebalo da simboliše borbu protiv homofobije, rasizma i antisemitizma, piše Dojče vele.

„Manuel Nojer, Hari Kejn i kapiteni drugih evropskih reprezentacija poklekli su pod pritiskom Fife“, piše Špigel. „Razlog je – pretnja žutim kartonom.“

Dok pljušte kritike na račun Fife, ona odgovara članom 13.8.1. pravilnika o sportskoj opremi, gde se navodi da su kapiteni dužni da nose „zvaničnu“ traku koju pribavlja Fifa. Ta „zvanična“ traka predstavljena je tek u petak, dva dana pred početak Mundijala, a na njoj će pisati poruke poput „Fudbal ujedinjuje svet“, „Spasimo planetu“ i „Obrazovanje za sve“.

Kritičari veruju da je to urađeno samo kako bi se podrila ideja trake „One Love“. Na njoj je crvena, crna i zelena boju s panafričke zastave, te pink, žutu i plavu s panseksualne zastave.

„Doživeli smo neviđeni postupak u istoriji Svetskih prvenstava. Ovu konfrontaciju koju je izazvala Fifa nećemo voditi preko leđa Manuela Nojera“, ocenio je predsednik nemačkog fudbalskog saveza Bernd Nojendorf.

Kako prenosi portal Športšau javnog servisa ARD, nemački savez je bio spreman da, ako treba, plati i novčanu kaznu zbog trake. „Ali, ne možemo da dovedemo naše igrače u situaciju da dobiju žuti karton ili da čak budu prinuđeni da napuste teren“, dodao je Nojendorf.

Slično su objasnili i iz Engleske, Velsa, Holandije, Belgije, Švajcarske i Danske, čiji su kapiteni takođe odustali od trake „One Love“ kojom su nameravali da protestuju protiv uslova u Kataru.

„Slabašna volja za otporom“

Nemačka štampa uglavnom kritikuje sve redom – Katar i Fifu, ali i fudbalske saveze evropskih zemalja jer su se povinovali. „Kukavičluk fudbala“, naslovljen je komentar na portalu nedeljnika Cajt gde piše da je kapitenska traka ionako bila „truli kompromis“ i „najmanji mogući znak solidarnosti sa LGBTQI“.

Kelnski list Štat ancajger žali što se evropski savezi nisu pokazali prkosnijim: „Bilo je neophodno i poželjno da dođe do skandala kojim bi nacije poput Nemačke, Velike Britanije i Francuske držale ogledalo Fifi. Ali one to ne rade, nego dopuštaju da ih Fifa voza.“

„Ovim aktom poniznosti samozvane dobre nacije sasvim potvrđuju reči ciničnog predsednika Fife, Infantina, koji je Zapadu prebacio dvostruke moralne aršine. Jer, upravo je to ovde dokazano. To je takođe i kukavičluk“, dodaje list.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari