Ščesni odbranio penal, a Levandovski dokusurio odličnu Saudijsku Arabiju 1EPA-EFE/Friedemann Vogel

Da trijumf protiv Argentine nije bio plod srećnih okolnosti, fudbaleri Saudijske Arabije pokazali su i protiv Poljske. Sijaset prilika, naročito u drugom poluvremenu, nisu iskoristili; Ščesni je, pritom, odbranio penal i na kraju, uz Zjelinskog i Levandovskog, bio najzaslužniji za pobedu Poljske, prvu na Mundijalu u Kataru – 2:0 (1:0).

U Poljskoj su sigurno zadovoljni sa četiri osvojena boda posle dva odigrana kola na Mundijalu.

Tek četvrti trijumf u istoriji njihovih nastupa na svetskim prvenstvima ostaće zapamćen i po prvom golu Roberta Levantovskog u dresu Poljske na planetarnom šampionatu.

Prema statističkim parametrima, kapiten Poljske realizovao je tek 14. priliku u državnom dresu na svetskim prvenstvima, važnosti potvrde, teško izvojevane pobede nad Saudijskom Arabijom.

Saudijci su posle pobede nad Argentinom, sve vreme u medijskom fokusu. Javnost je sa pažnjom ispratila njihov nastup u drugom kolu kako bi se uverila da li je iznenađenje bilo plod raznih srećnih okolnosti ili pak fudbalskog znanja i taktičke zrelosti.

Puleni harizmatičnog francuskog stručnjaka Ervea Renara nisu podbacili, naprotiv. Bili su ravnopravni takmac selekciji Poljske. Čak su i u većem delu utakmice diktirali tempo, bili agresivniji i spretniji na sredini terena i samo zahvaljujući odličnom Vojšćeku Ščesnom, odnosno dekoncentraciji Al Šehira, Al Buraikana, Al Malkija i Kana nije viđena dramatična završnica.

Poljaci su došli do vođstva posle jedne akcije koju je odličnim ispucavanjem započeo golman Juventusa. Dijagonalnim pasom izbacio je Meta Keša, koji je iz prve, pasom u prostor uposlio Frankovskog.

Fudbaler francuskog Lansa želeo je da pronađe Levandovskog koji se spetljao u izglednoj situaciji, ali je brzom reakcijom prosledio povratni pas ka Zjelinskom koji je odličnu šansu pretvorio u vođstvo Poljaka.

Interesantno, bila je to prva prilika Poljske završena šutem u okvir gola na poslednja tri njihova nastupa na planetarnom šampionatu.

Saudijci nimalo nisu bili sputani vođstvom rivala. Šest minuta kasnije, opravdano im je dosuđen penal koji tehnički najobučeniji pojedinac i strelac pobednosnog gola protiv Argentine, Al Davsari nije pretvorio u izjednačenje.

Tačnije napisano, Ščesni je izvanredno pročitao njegovu nameru, a sjajan je bio i nakon odbitka na koji je naleteo Al Breik. Instiktivno se bacio u levu stranu i odbio loptu u korener.

Saudijci su sve do pred kraj drugih 45 minuta bili ti koji su kreirali šanse i na muke stavljali prekaljenog golmana Stare dame.

Al Buaikan sa dva metra nije tehnički izveo šut kojim bi matirao Poljake. Nedugo zatim i Al Malki imao je izglednu priliku sa nekih šesnaest metara.

Poljaci su se opredelili za tranziciju i u dve takve situacije mogli su da završnicu pretvore u dosadne sekvence.

Prvo je Milik sjajnim udarcem glavom pogodio prečku, a potom je šut Levandovskog završio na stativi.

Kada se činilo da bi Saudijci mogli da konkretizuju terenski inicijativu, pomenuti Al Malki napravio je neoprostivu grešku za nivo fudbala prezentovan na Mundijalu.

Kao poslednji igrač u odbrani, loše je primio loptu koja mu se odbila od noge. Levandovski je prepoznao trenutak, izbio ispred golmana Saudijaca i postavio konačnih 2:0.

Mogao je centarfor Barselone i do drugog gola na meču, ali je Al Ovais bio izvanredan u situaciji jedan na jedan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari