Španija se igrala mačke i miša sa Kostarikom, odzvanja "sedmica" Dohom 1EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Crvena furija se potpuno uživela u ulogu favorita na početku borbi u E grupi Svetskog prvenstva u Kataru – 7:0 (3:0).

Ako je uopšte bilo dileme oko pobednika meča na „Al Tumama“ stadionu u Dohi ona je rešena za samo jedno poluvreme.

Tačnije, za samo 31 minut, koliko je Špancima trebalo da podsete protivnika ko kosi a ko vodu nosi u svetskom fudbalu.

To što je selektor srednjeameričke selekcije, Luiz Fernando Suarez, izabrao defanzivnu formaciju i taktiku nije pomoglo.

Ni Kejlor Navas nije bio dovolojan za izbegavanje katastrofe, šta više golman Pari Sen Žermena je savladan iz sva tri šuta u okvir gola.

Ogromna razlika u tehničkom kvalitetu i posedu „bubamare“ izabranika Luisa Enrikea prvi put je materijalizovana već u 11. minutu.

I to preko Danija Olmoa, pošto je centarfor Lajpciga demonstrirao vrhunski prijem lopte, fintu i šut, prilikom otključavanja mreže rivala.

Prošlo je svega 600 sekundi pre nego što su Kostarikanci ponovo silom prilika morali na centar centar, ovog puta zbog udarca Marka Asensiaa.

Imao je Navas loptu na rukama, ali je napadač madridskog Reala, iz prve, savršeno iskoristio asistenciju Đordija Albe, na kraju jedne od lepih akcija.

„Trica“ je pala sa bele tačke, jer je Duarte nepotrebno sapleo Albu, pre nego što je Feran Tores pogodio jednu stranu, a golman se bacio u suprotnu (31).

Takav razvoj situacije dao je španskom selektoru luksuz da promeša „karte“ u nastavku, ali to nije čak ni okrnjilo produženu dominaciju Crvene furije.

Naprotiv, startni bodovi su zacementirani već u ranoj fazi drugog dela susreta (54). Zaslugom Toresa. koji je iskoristio brisan prostor u zadnjoj liniji Kostarike.

Fenomenalan pogodak 18-godišnjeg Pabla Martina Paez Gavore, poznatijeg kao Gavi, izmamio je još više uzdaha oduševljenja 20 minuta posle.

Alvaro Morata poslužio je klinca iz Barselone, a on majstorskim udarcem od stativu pokazao zašto ga smatraju budućnošću španskog fudbala.

U istoriju je već ušao, kao najmlađi debitant i najzeleniji strelac za Crvenu furiju na Svetskim prvenstvima. Prvu titulu je preuzeo od Seska Fabregasa.

Prethodni rekorder imao je 19 leta i 41 dan kada je dobio šansu u seniorskoj postavi na SP, dok je novopečenom 18 godina i 110 dana.

Kostarika nema ni u jednoj liniji tima fudbalere tog kalibra, pa ne čudi što je utakmicu završila bez ijednog udarca u okvir gola Unaija Simona.

Zato je njegov nesrećni kolega Navas još dva puta do kraja morao da položi „oružje“. Fantastičnu partiju nezajažljivih Španaca zaključili su Karlos Soler (90) i Morata (90+2).

I ko zna, možda bi pukla i „desetka“ da je sudija agoniju Kostarike produžio za više od sviranih osam bonus minuta, jer Španija nije htela ni umela da stane.

 

GRUPA E

Španija 3

Japan 3

Nemačka 0

Kostarika 0

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari