Koliko novca Srbija dobija ako pobedi Švajcarsku i plasira se u osminu finala na Mundijalu? 1EPA-EFE/Rolex dela Pena

Ako selekcija Srbije pobedi Švajcarsku, obezbediće plasman u nokaut fazu Svetskog prvenstva u Kataru.

Na ovom Mundijalu, FIFA iz svog fonda izdvaja ukupno 440 miliona dolara, što je najviša cifra u istoriji svetskih prvenstava, odnosno 40 miliona više nego 2018. godine.

Plasmanom na Svetsko prvenstvo naša reprezentacija zaradila je devet miliona dolara, koju će, bez obzira na rezultat, poneti kući. Ipak, nije poznato koliko novca će biti podeljeno igračima, a koliko dobija selektor.

Pobeda nad Švajcarskom donela bi dodatna četiri miliona, koliko iznosi nagrada za plasman u osminu finala.

U slučaju da večeras trijumfujemo, osim što će reprezentacija ući u osminu finala, dobiće i zagarantovanih 13 miliona dolara od nagradnog fonda FIFA.

Takođe, četvrtfinale bi donelo ukupno 17 miliona dolara, dok bi polufinale značilo priliv od 25 miliona dolara u kasu saveza.

Kada je reč o preraspodeli osvojenih sredstava, nema univerzalnog pravila. Svaka reprezentacija odlučuje koliki procenat dobitka ide igračima.

Na primer, Nemačka je rekla da će dodeliti oko 400.000 dolara svakom igraču ako nacija pobedi na Svetskom prvenstvu 2018. godine, uz manje bonuse samo za plasman u polufinale ili četvrtfinale. Španija je, u međuvremenu, obećala isplatu od oko 930.000 dolara svojim igračima ako pobede na turniru 2018.

Novčana nagrada deli se mimo plata koje igrači dobijaju od svoje reprezentacije. Francuska zvezda Kilijan Mbape navodno je zarađivao oko 22.300 dolara po meču na Svetskom prvenstvu 2018. To je bio dodatak od otprilike 350.000 dolara bonusa koji je dobio za pobedu na turniru.

Mbape je potom sve svoje pobede na Svetskom prvenstvu donirao dobrotvornoj organizaciji Premiers de Cordee, koja nudi besplatne sportske aktivnosti za decu sa invaliditetom i hospitalizovanu decu u Francuskoj.

Pored gore navedenih nagrada, svaka reprezentacija je od FIFA-e pre turnira dobila 1,5 miliona dolara za pokrivanje „troškova priprema“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari