Šta je "Mafija": Društvena igra koju Orlovi igraju u slobodno vreme dok čekaju susret sa reprezentacijom Brazila 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

„Ne prolazi vreme sporo. Provodimo slobodno vreme tako što igramo ‘Mafiju’ i gledamo utakmice“, poručio je danas na konferenciji za štampu reprezentativac Srbije Nikola Milenković. Međutim, da li znate šta je to „Mafija“, kako se igra i koja video igra je postala planetarni hit, a bazirana je upravo na pomenutoj društvenoj igri?

Ime ove igre u redovima fudbalske reprezentacije ne pominje se prvi put.

„Svakog dana je igramo, posle ručka, večere, u avionu… Nas 20 učestvuje, dobra je i za atmosferu i za zanimaciju po karantinima i hotelima“, izjavio je Aleksandar Mitrović posle meča sa Azerbejdžanom u martu 2021. godine.

Strahinja Pavlović je u serijalu „Na putu za Katar“ RTS-a otkrio da su upravo on i Nemanja Gudelj jedni od boljih u ovoj igri.

Međutim, šta je to „Mafija“?

„Dobri“ protiv „loših“

Šta je "Mafija": Društvena igra koju Orlovi igraju u slobodno vreme dok čekaju susret sa reprezentacijom Brazila 2
Foto: Shutterstock/BearFotos

„Treba da se pretvaraš da si nešto što nisi… Dobri momci protiv loših“, dodao je kapiten Dušan Tadić nakon utakmice protiv Azerbejdžana uz osmeh.

U osnovi, Tadić je dao tačan okvir igre. Međutim, kako izgledaju pravila?

Očekivano za sve društvene igre, ne postoji jedinstveno pravilo za „Mafiju“. Dok „zvanična“ pravila navode da u njoj može učestvovati od šest do 17 igrača, a kao optimalni broj se uzima osam takmičara, reprezentacija Srbije pokazala je da to ne mora biti slučaj.

Osnovni likovi u igri su građani i mafijaši, a pojavljuju se još i policajac i lekar.

„Imaš bandite, advokate, detektive, medicinske sestre… Svako dobije po kartu i onda ide svađa, treba da se nađu banditi“, objasnio je ranije Mitrović deo pravila.

Učesnici izvlače papiriće, odnosno kartice sa likovima, a raspodela uloga je takva da u njoj najčešće učestvuju dva predstavnika mafije, te po jedan lekar i policajac, dok ostatak predstavljaju građani, odnosno narod.

Igru vodi narator. U slučaju da u igri učestvuje više od osam igrača, tada se mogu uvesti neki dodatni, nestandardni likovi, što zavisi od dogovora igrača.

Koncipirana je tako da na njenom početku ceo grad spava, dok se igrači raspoređuju tako da formiraju krug.

Ako narator najavi da je noć u gradu, onda svi igrači zatvaraju oči i „spavaju“.

Narator najpre poziva mafiju da se „probudi“, međusobno se upozna i pogledima ili gestovima dogovori i odabere koga će da likvidira.

Postoje verzije igre u kojima samo don može da odluči koga će mafija „ubiti“.

Nakon odabira „žrtve“, predstavnici mafije žmure, a zatim se „budi“ lekar.

On može odabrati jednu osobu za koju smatra da ju je mafija „ubila“, uključujući i sebe, te istu spasiti.

Nakon lekara, u igru se uključuje policajac, koji od naratora saznaje da li je neka konkretna osoba mafijaš.

Narator na kraju govori celom gradu da se probudi, a u slučaju da lekar nije spasao pravu osobu, taj takmičar se isključuje iz igre.

Prema pojedinim pravilima, eliminisani igrač ​​ima pravo na „zadnju reč“, a za to ima jedan minut.

Krug se zatvara time što grad izglasa jednog od prisutnih, za koga smatra da je predstavnik mafije, dok mafija treba da sakrije svoju ulogu.

Nakon rasprave i odluke „grada“, igra se nastavlja po istom principu. Pobednici su oni čiji predstavnik ostane „živ“ na kraju igrice, uz napomenu da se policajac i lekar ubrajaju u građane.

Nakon što su izbačeni iz igre, igrači moraju da kažu koja je bila njihova uloga.

Takođe, ako voditelj uhvati nekoga da gleda dok grad spava, ta osoba je izbačena iz igre.

Veliki deo igre odvija se upravo kada je grad „budan“, odnosno u raspravama ko bi mogao biti član mafije. Tada na scenu stupaju socijalne sposobnosti, manipulacije, laži i moć ubeđivanja.

Varijacija na temu: Among us

Šta je "Mafija": Društvena igra koju Orlovi igraju u slobodno vreme dok čekaju susret sa reprezentacijom Brazila 3
Foto: Shutterstock/Julio Ricco

Generacije rođene u eri daleko dostupnijih računara, „Mafija“ će svakako asocirati na kompjutersku igricu „Among us“.

I ne bi mnogo pogrešili.

„Among Us“ ili u prevodu „Među nama“ je video igra za više igrača bazirana na društvenu dedukciju, u početku objavljena 2018. godine za Android i iOS, a kasnije i za Windows iste godine.

Igrica je delimično inspirisana društvenom igrom „Mafija“, ali i naučnofantastičnim horor filmom Stvor.

Princip je u osnovi isti – dok su jedni „obični smrtnici“, drugi imaju zadatak da ih sve eliminišu i sakriju svoj trag. Jedna bitna razlika jeste što kod kompjuterske igrice ne postoji uloga voditelja, budući da je sve programirano.

Radnja igre je smeštena u sredini nalik svemiru, u jednoj od četiri mape (The Skeld, MIRA, Polus i The Airstrip).

Igrači su raspoređeni u dve uloge: većina je raspoređena u „krumejtove“ (Crewmate), odnosno članove posade, a određeni broj igrača su „impostori“ (Impostor).

Cilj posade je da identifikuje impostore i izbace ih, a uporedo i da završavaju zadatke postavljene širom mape, dok je cilj impostora da sabotiraju i ubiju sve krumejtove pre nego što završe svoje zadatke.

Igrači za koje se sumnja da su impostori mogu biti izbačeni glasanjem, koje može biti sazvano prilikom bilo kog vanrednog sastanka ili prilikom prijavljivanja pronalaženja mrtvog tela.

Krumejtovi pobeđuju ako su svi zadaci završeni ili svi impostori izbačeni; dok impostori pobeđuju ako sabotaža uspe, odnosno deo zadataka do isteka vremena ostane nerešene ili ako je jednak broj impostora i krumejtova.

Igrica je podstakla brojne diskusije o ljudskom ponašanju, budući da psihologija igra ključnu ulogu.

Kako je nastala „Mafija“?

Šta je "Mafija": Društvena igra koju Orlovi igraju u slobodno vreme dok čekaju susret sa reprezentacijom Brazila 4
Foto: Shutterstock/Vershinin89

Prema istraživačima, na svetu postoje samo dve vrste igara: takmičarske (gde je akcenata na borbi) i igre koje se baziraju na performansu (šou). „Mafija” je redak slučaj kada igra kombinuje karakteristike oba tipa – ima i maskenbal i borbu za opstanak.

Igru „Mafija“ izmislio je Dmitrij Davidov 1986. godine. U to vreme, Dmitrij je bio student na Fakultetu za psihologiju Moskovskog državnog univerziteta. U početku se ova igra igrala samo u studentskim domovima, slušaonicama i hodnicima univerziteta.

„Mafija“ je počela da dobija na popularnosti u nekim evropskim zemljama nakon što su neki studenti Moskovskog državnog univerziteta otišli ​​u inostranstvo. Kasnije je postala poznata širom sveta.

U SAD se, na primer, igra „Mafija” pojavila krajem osamdesetih godina prošlog veka.

Autor igre, koji se preselio u Sjedinjene Američke Države 1991. godine, rekao je da je njegova ideja zasnovana na kulturno-istorijskoj teoriji Lava Semjonoviča Vigotskog, studenta Moskovskog državnog univerziteta i poznatog sovjetskog psihologa iz dvadesetih godina prošlog veka.

Prototip ove igre je evropska igra „Vink murder“, koja je postala popularna sredinom 20. veka. Od igre „Mafija” se razlikuje po tome što je cilj da se pronađe samo jedan „uljez“, dok se u toku igranja „Mafije” otkriva grupa ubica.

Igra „Mafija“ postala je popularna zahvaljujući veoma popularnoj italijanskoj TV seriji „Hobotnica“.

U Kini se ova igra koristi za lečenje ljudi koji pate od zavisnosti od kockanja. Takođe se koristi u letnjim kampovima u SAD kao sredstvo za prevaspitavanje „teških“ tinejdžera. U japanskim školama igra „Mafija” se koristi za obuku budućih porotnika.

Igrica „Mafija – Osveta“ u okviru koje se igra „Scenario KGB“ i koja može da se kupi u knjižaram kod nas, donosi veoma striktna pravila i ovaj tip igre uglavnom se igra među iskusnim igračima ili na takmičenjima.

Ona su praktično nepoznata van Rusije. Smatra se da je ovu verziju igre navodno kreirao sam KGB, kao i da se ona i danas koristi za vežbanje percepcije tajnih agenata i specijalnih jedinica u okviru vojske i policije, kao i menadžera u okviru timbilding programa.

Igra „Mafija“ je uvrštena na listu 50 istorijski i kulturno najznačajnijih igara koje su se pojavile posle 1800. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari