Šta nas čeka u četvrtfinalu Mundijala u Kataru: Tri prava derbija i Maroko 1Foto: EPA-EFE/Quique Garcia

Maroko je jedino iznenađenje od očekivanih četvrtfinalista na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022.

Marokanci su oduševili svet svojom hrabrom igrom protiv Španije, a naročito golman Jusu Bune koji je u penal seriji odbranio dva jedanaesterca, a prvog izvođača Sarabiju „hipnotisao“ da promaši svojim takozvanim cik-cak kretanjem po gol liniji.

Stručne analize navode da je odbrana Marokanaca bila odlično postavljena, da nema sumnje da je igra „crvene furije“ bila do tančina analizirana i pronađeni načini kako da joj se parira, odnosno kakav blok jedino može biti efiksan.

S druge strane, nema dileme da je uprkos dobro postavljenoj odbrani bilo sijaset grešaka igrača Maroka, koji su ili iskakali iz linije ili zaboravljali na igrača koga treba da prate ili slabo čuvali prostor koji im je zadat „na poverenje“… Međutim, sve te greške oni su nadoknađivali ogromnom željom i zalaganjem na terenu. Pokrivali su jedni druge kada pogreše, davali poslednje atome snage da bi sustigli rivala, jednostavno rečeno pokazali više želje od Španaca da prođu dalje.

Pitanje koje sada najviše golica ljubitelje fudbala bez dileme je da li Maroko ima snage za novo čudo, i to protiv Portugala koji je Švajcarsku u osmini finala razbio u paramparčad (6:1) ili ukratko rečeno pokazao „orlovima“ kako treba da se igra protiv „sajdžija“.

Radoznalost o snazi Marokanaca kao da je bacila u drugi plan i derbi četvrtfinala između Francuske i Engleske. Obe ekipe pokazale su fudbalsku silinu vrednu Boginje, a „gordom albionu“ se čak u prvi tim vraća i Rahim Sterling koji je bio odustan jer je morao da se vrati u otadžbinu zbog lopova koji su mu obili stan u kome mu se u tom trenutku nalazila porodica.

Ni prvi dan četvrtfinala (petak) neće biti ništa slabiji po atraktivnosti. Pitanje dana je da li Hrvatska može da se i Brazilu „izmigolji“ i ponovi prolazak među četiri najbolje ekipe kao u Rusiji pre četiri godine. Brazil je do sada pokazao najbolju igru na Mundijalu, ali Luka Modrić i družina biće mu najteži rival od početka turnira u Kataru. Biće to najbolji test za Rišarlisona i ekipu da li imaju u sebi ono što je potrebno za povratak pehara u Brazil, na koji čekaju još od 2002. godine.

Veliki test imaće i Argentina i Holandija. „Lale“ praktično nemaju zvezde u timu, ako se izuzmu defanizvci De Liht i Van Dajk. Selektor Luj van Gal po tvrdnji fudbalskog analitičara Radeta Bogdanovića piše svoj doktorski rad na ovom Mundijalu i prvi put bez veliki zvezda poput Robena, Snajdera, Van Nistelroja ili još dalje Gulita i Van Bastena ima igru koja je vredna najviših dometa. Holandska odbrana pokazal se kao neosvojiv bedem.

S druge strane, Mesi i ekipa grcaju od starta Mundijala. Kao da se još nisu potpuno oporavili od početnog šoka i poraza od Saudisjke Arabije. Argentinci pojedinačno imaju kvalitet, ali timski još uvek nisu pokazali da su ekipa vredna Boginje. Holandija će im svakako biti najteži rival od početka turnira i prava mera vrednosti ove generacije.

Parovi četvrtfinala

Petak
Hrvatska – Brazil (16.00)
Holandija – Argentina (18.00)

Subota
Maroko – Portugal (16.00)
Engleska – Francuska (20.00)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari