Švajcarski sat 1Fudbal Super League season 2015-2016 Sindikat Profesionalnih Fudbalera "Nezaviosnost"-Godinje Nagrade Mirko Poledica Predsednik SIndikata 'Nezavisnost' Beograd, 05.16.2016. foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

Stariji ljubitelji fudbala se dobro sećaju kada je Piksi na Svetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, u drugom kolu grupne faze takmičenja iskoristio veliku grešku Andreasa Kepkea i zatresao mrežu Nemaca, za činilo se tada nedostižnih 2-0 za Jugoslaviju.

Usledilo je Piksijevo čuveno gledanje na sat, a na satu je bio 52. minut utakmice.

Dvadeset četiri godine kasnije na Svetskom prvenstvu u Kataru, u drugom kolu grupne faze takmičenja, Aleksandar Mitrović je iskoristio sjajnu asistenciju Andrije Živkovića i zatresao mrežu Kamerunaca, za činilo se tada nedostižnih 3-1 za Srbiju. Mitrović nije pogledao na sat, iako je na satu ponovo bio taj malerozni 52. minut utakmice.

Nažalost, oba puta smo ispustili prednost koju smo imali, s tim da je te 1998. godine na Svetskom prvenstvu u Francuskoj nastupala reprezentacija države koja više ne postoji, pa sa ove distance deluje bezbolno.

Te 1998. godine, potpisan je i Zakon o javnom informisanju, koji je ostao zapamćen po drakonskim kaznama za medije, kao i gašenju redakcija “Dnevnog telegrafa”, “Evropljanina” i “Naše Borbe”. Pomenuti zakon potpisao je danas “najverniji” navijač naše reprezentacije, koju predstavlja Srbiju kao ekonomskog tigra, iako nam u poslednje vreme više liči na ekonomskog crnog pantera.

Bivši Ministar informisanja najavio je da će doći lično da podrži našu reprezentaciju u utakmici sa Švajcarskom, da im pruži podršku. Jedino se nadam da ovoga puta neće nikoga savetovati kako treba da sačuvamo Džaku i Šaćirija, sećamo se kako je to bilo 2018. godine.

Za protivnika u trećem kolu Svetskog prvenstva u Kataru imaćemo Švajcarsku a ishod te utakmice verovatno će odlučiti ko će dalje nastaviti takmičenje, osim ako se ne desi neko čudo pa Kamerun pobedi Brazil.

Švajcarska je zemlja poznata po proizvodnji satova, njihovi satovi nikada ne kasne i uvek pokazuju tačno vreme, a vreme jedne fudbalske utakmice traje 90 minuta, plus nadoknada.

Sve dok na švajcarskom satu ne istekne vreme predviđeno za trajanje utakmice, moramo biti oprezni i setiti se te 2018. godine, kada je na satu bio 90. minut i kada smo doživeli bolan poraz od Švajcarske. Siguran sam da će naši igrači dati svoj maksimum, da će popraviti utisak iz prethodne dve utakmice i da će nam doneti radost.

Bivšem Ministru informisanja želim da uživa u utakmici i da što bolje izlobira kandidaturu Srbije za organizaciju Svetskog prvenstva 2030. godine, koju je javno obećao narodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari