"Svi su na sekund bili tihi, mislili smo da je kraj": Poljski novinar za Danas o fudbalskoj drami koju su preživeli navijači na meču protiv Argentine 1Foto: Lična arhiva

„Bilo je veliko slavlje kada je Saudijka Arabija dala gol“. Tako Arkadijuš Dužjak, novinar redakcije poljskog „Sportowe Fakty“, govori za Danas o plasmanu Poljske u osminu finala.

Koliko ste zadovoljni izdanjima tj. igrama Poljske u grupnoj fazi na Mundijalu?

Kod Poljaka sad postoje dve vrste emocija. S jedne strane, srećni smo što smo prošli grupu. To je stvar koja je izuzetna za ovu našu generaciju fudbalera. Poslednji put smo bili u osmini finala na Mundijalu 1986. Ako si Poljak i imaš manje od 40 godina, za tebe je Svetsko prvenstvo uvek bilo veliko razočaranje. Ako računamo i Evropska prvenstva bili smo u 21. veku sedam puta na velikim turnirima i samo jednom smo prošli grupu – na Euru 2016.

Međutim, nema tajni da smo razočarani načinom naše igre. Igramo veoma ružan, dosadan fudbal. Pre samog šampionata naš selektor je pričao u medijima da nemamo kvaliteta da igramo lepo, interesantno, da vodimo igru. Novinari i navijači su bili veoma kritični prema tome jer između redova selektor Mihnjevič je rekao da su naši fudbaleri slabi i to je izgledalo kao da ne veruje u ekipu.

Posle utakmice sa Meksikom selektor Mihnjevič je morao da se bori sa velikom kritikom javnosti i medija. I to je bilo zasluženo. Posle pobede nad Saudijskom Arabijom mislili smo da je sve najgore iza nas i da će sad biti sve bolje po nas. Imali smo nade na možemo i da pobedimo Argentinu, međutim realnost je bila brutalna. Svi u Poljskoj znaju da Mihnjevič voli defanzivan fudbal, ali posle prve utakmice svi su pričali da je to antifudbal. Sad se tako ne priča jer je uspeh i svi smo srećni, ali ne 100 odsto srećni. Nije sramota izgubiti od Argentine 2:0, ali izgledali smo kao desetogodišnjaci, koji su igrali protiv odraslih. Osim Ščesnog, naravno, koji igra turnir svog života.

 Šta može Poljska da uradi u nokaut fazi takmičenja?

Protiv Francuske moramo odigrati našu najbolju utakmicu jer nije dovoljno ovo što smo dosad pokazali. Francuska je veoma kvalitetan tim i nemamo velikih očekivanja. Nadam se da ćemo igrati bez velikog straha, kao što je bilo protiv Argentine. Jer po meni imamo kvalitet da se borimo sa Francuskom, ali to možemo da uradimo samo ako promenimo naš pristup meču i nastup na istom. Dakle ne smemo da se tako plašimo i moramo imati drugačiju taktiku.

Možete li da nam opišete kako ste se osećali poslednjih desetak minuta meča? U tim sekundama Meksiko i Poljsku je razdvajao samo jedan žuti karton više koji su Meksikanci imali u odnosu na Poljake. Koji ste meč više pratili i kako ste se na kraju osećali kada ste videli da je Saudijska Arabija dala gol?

To je bio veliki rolerkoster. Posle drugog gola Argentine gledali smo takođe i utakmicu Meksiko – Saudijska Arabija i to na telefonu, a Poljsku na TV-u. Ne znam da li se sećate, ali Meksiko je dao gol za 3:0 i svi su na sekundu utihnuli, mislili smo da je to kraj. Srećnom, bio je ofsajd. To je bio veliki stres za sve nas, jer je i Argentina mogla da da još jedan gol nakon toga. Najgore su bile minute posle utakmice, svi smo bili nervozni jer smo čekali kraj meča između Meksika i Saudijske Arabije. I bilo je veliko slavlje kada je Arabija dala gol. Međutim posle jednog ili dva sata, kad naše glave su bile malo hladnije, shvatili smo da nije on ništa značajno promenio. Da je Meksiko pobedilo sa 3:1, oni bi prošli grupu, a mi bismo ispali.

Kakvo je Vaše mišljenje o tom čuvenom pravilu da fer plej razdvaja dve ekipe ukoliko imaju isti broj bodova, identičnu gol razliku i remi u međusobnom susretu?

Nije prvi put da se tako nešto dogodi na velikom takmičenju. Na Mundijalu 2018. godine to se već desilo u grupi u kojoj je bila u Poljska, gde je broj žutih kartona „razdvojio“ Japan i Senegal. Nije to najbolja stvar na svetu, ali je bolja nego „lutrija“, koja je alternativa tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari