U susret Mundijalu: Može li Vels da sruši Engleze u britanskom derbiju Grupe B 1Foto: EPA-EFE/Andy Rain

Na prvi pogled, čini se da su jasne pozicije reprezentacija u grupi B.

Engleska je favorit za prvo mesto, a preostale selekcije će se ravnopravno boriti za drugo mesto.

Engleska je jedan od favorita šampionata. Aktuelni vicešampion Evrope dolazi sa namerom da ode korak dalje i da nakon polufinala u Rusiji 2018. godine konačno zaigra veliko finale.

Za to imaju dobre šanse jer je jedna te ista grupa igrača već dugo na okupu i jer ih već dugo vodi Geret Saugejt. Uz to, gotovo svi igrači im nastupaju u najkvalitetnijoj fudbalskoj ligi na svetu – Premijer ligi, pa je i to još jedan od aduta “Gordi Albiona”.

Dosta nade Engleska će polagati u napad, a to su pokazali i u kvalifikacijama za Mundijal u kojima su bili suvereno prvi sa osvojenih 26 bodova, čak šest više od drugoplasirane Poljske i osam više od trećeplasirane Albanije.

U deset odigranih utakmica imali su gol razliku 39:3 što jasno govori da se u navalnoj liniji nalazi najveća moć ove ekipe.

“Svi igraju fudbal” i “danas nema lakog protivnika” su čuvene krilatice, mada kako prolazi vreme iste dobijaju sve više na značenju.

Pa ipak, za Engleze kao da je “stalo vreme”, a to su pokazali i u kvalifikacijama kada su na primer razmontirali nesrećni San Marino sa čak 10:0!

Geret Saugejt će biti na “slatkim mukama” koje napadače da povede na Mundijal budući da ima pregršt sjajnih ofanzivaca.

Hari Kejn, Tejmi Ejbraham, Fil Foden, Bukajo Saka, Rahim Sterling, Markus Rašford i Džejdon Sančo su samo neki od pomenutih koje bi Saugejt mogao da vodi na Mundijal, a da li če za sve njih biti mesta u Kataru ostaje da se vidi.

Odmah iza napadačkog tria sledi sredina reda koja je možda i ključna, jer istovremeno treba da bude bedem ispred ne tako sigurne odbrane i važna veza sa napadačima.

Tu Saugejt ima nekoliko “mađioničara” poput Emila Smita Roa, Džeka Griliša, Mejsona Maunta i Džuda Belingema koji su sjajni plejmejkeri, ali i ima Kalvina Filipsa i Džordana Hendersona koji su pravi zadnji vezni fudbaleri.

Dosta će u igri “Gordi Albiona” zavisiti od bekova koji će špartati obema stranama terena. Aleksandar Trent Arnold, Kajl Voker, Luk Šo i Keran Tripije pokrivaju te pozicije i čini se da za sve njih neće biti mesta u avionu.

I dok je sigurno mesto Džordana Pikforda na golu reprezentacije, dotle je još uvek nepozannica ko će činiti štoperski tandem. Konor Kodi, Erik Dajer, Tajron Mings, Džon Stons i Hari Megvajer su glavni pretedenti za odlazak na Mundijal na poziciji štopera.

SAD se plasirao na Mundijal kao treći u svojoj zoni sa 25 osvojenih bodova. Imali su tri boda manje od Kanade i Meksika i identičan broj poena kao četvrtoplasirana Kostarika koja je otišla u baraž.

SAD već dugo ne briljira u “sokeru”, mada ima nekoliko zanimljivih reprezentativaca. Pre svih zvezdu Čelsija Kristijana Pulišića, a onda i veznjaka Valensije Junusa Musaha.

Uz njih je među poznatijim igračima svakako i Deandre Jedlin, bivši bek Njukasla, a sada fudbaler Intera iz Majamija.

Bilo bi iznanađenje ukoliko bi SAD prošli grupu jer su joj konkurenti Iran i Vels.

Vels je do Mundijala došao kroz baraž, a prva zvezda ekipe je bez ikakve dileme Geret Bejl.

Gol će čuvati iskusni Vejn Henesi, a odbranom će komandovati bivši igrač Totenhema i sadašnji defanzivac Rena Džo Rondon.

U napadu će igračiti “gađati” naapdača Bormuta Kifera Mura, a uspeh reprezentacije će zavisiti direktno od partija koje bude pružao Bejl.

Iran će svima biti “tvrd orah” u grupi, a sav teret reprezentacije biće prebačen na leđa sjajnog napadačkog tandema koji ima ova azijska država Mehdi Taremi – Serdar Azmun.

Prvi igra za Porto, a drugi za Bajer iz Leverkuzena i već dugo igraju sjajno u najjačim evropskim ligama.

U vezi će igrati igrač Dinamo Zagreba Saget Moharami koga u reprezentaciji često koriste i na mestu beka.

Od ostatka ekipe će se očekivati da ne pravi početničke greške, a ako tako bude, moguće je da će Taremi i Azmun odvesti Iran u osminu finala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari