Urugvaj prva žrtva 1Foto: N1

Osvrt na suđenje u grupnoj fazi moram početi konstatacijom da su sudije izbacile Urugvaj iz daljeg takmičenja.

Nedosuđen prekršaj za kazneni udarac protiv Gane predstavlja kardinalnu grešku koja je imala odlučujući uticaj na plasman ekipa. Ono što je tek neshvatljivo je činjenica da sudija Sibert iz Nemačke i posle pregledanog snimka nije promenio svoju odluku. Smatram da bi sudija koji sudi na ovom nivou morao i sam da presudi ispravno u realnom vremenu, ali zabrinjava odsustvo reakcije ili strah sudija iz VAR sobe koji u ovakvoj situaciji mogu zatražiti od glavnog sudije da promeni odluku i bez upućivanja na pregled ponovljenog snimka.

Nažalost, gnev Urugvajaca je donekle i opravdan uzevši u obzir činjenicu da je Portugalija pogurana na dve utakmice u ovoj grupi. Dosuđena su im dva kaznena udarca na dve utakmice iako nije bilo elemenata za to. Čini mi se da kvalitet suđenja na ovom takmičenju ne predstavlja glavni kriterijum za delegiranje za naredne utakmice.

Zbog toga moram izraziti čuđenje što sudija Kovač iz Rumunije nije još delegiran, a po svemu sudeći neće i biti, i pored nekih izvrsnih partija u toku ove sezone. Jedna svetla tačka koju moramo istaći je suđenje prvog ženskog glavnog sudije u istoriji SP koja je svoj posao obavila na zavidan način. Sudija Frapar je sudila na važnoj utakmici između Kostarike i Nemačke što će ostati zabeleženo u analima.

Sudije ni na koji način nisu imale uticaj na rezultat naše reprezentacije. Iako se iz sve snage trudimo da pronađemo razloge i krivce u drugima, prekršaja za kazneni udarac nad Mitrovićem nije bilo. Intenzitet duela nije bio dovoljan za prekršaj, a odbrambeni igrač nije dotakao rukom loptu. Štaviše, uzevši u obzir tenzije koje postoje između ova dva rivala, kao i pokazanu nedisciplinu na samom terenu, sudija je vrlo dobro kontrolisao utakmicu. Fudbal je, ipak, samo igra, nije pitanje života i smrti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari