Brazil ipak prejak za Srbiju: Rišarlison enigma za "orlove", drugi gol dao makazicama 1Foto: Starsport

Fudbaleri Brazila nadigrali su Srbiju – 2:0 (0:0) u prvom kolu G grupe Svetskog prvenstva u Kataru.

Dvostruki strelac Rišarlison bio je najveća enigma za „orlove“, a meč je obeležio njegov drugi gol koji je postigao makazicama.

Prvi minut obeležio je dribling Pavlovića dvojice brazilskih igrača ispred kaznenog prostora Srbije. Rizičan potez izmamio je aplauze, a brazilski igrači su morali da ga fauliraju da bi mu oduzeli loptu.

Pavlović je prvi upao u problem u srpskoj ekipi jer je već u šestom minutu, posle buvkalno prvog starta nad Nejmarom od iranskog sudije dobio žuti karton. Utisak je da je arbitar svesno odlučio da zaštiti glavnu zvezdu Brazila više od ostalih igrača.

„Orlovi“ su u prvih 10 minuta duže držali loptu od Brazilaca i nema dileme da je Piksi odlučio da napadne petostrukog prvaka sveta. Ali, da s „kariokama“ nema šale uverio se Vanja Milinković Savić kome umalo Nejmar nije dao gol iz kornera u 13. minutu, međutim srpski golman je srećom na vreme uočio opasnost i boksovao loptu iznad prečke.

Na naredni šut u okvir gola Brazil je čekao do 21. minuta, kada je Kazemiro sa preko 20 metara zaustavio dah navijača“orlova“, ali je i loptu bez poteškoća zaustavio srpski čuvar mreže.

Posle pola sata igre može se reći da su „orlovi“ ravnopravni u igri sa „kariokama“. Napadi petostrukog šampiona sveta zaustavljaju se na ivici šesnaesterca, a ono što prođe čisti golman Milinković-Savić.

Brazil ipak prejak za Srbiju: Rišarlison enigma za "orlove", drugi gol dao makazicama 2
Foto: Starsport

Najopasnija situacija viđena je u 27. minutu kada je Vinisijus sam izbio ispred golomana „orlova“, ali je srpski čuvar mreže izašao kao pobednik iz te situacije.

Ozbiljno je zapretio i Rafinja u 35. minutu, ali opet je Milinković-Savić opravdao zašto je izabran za prvog golmana Srbije na Mundijalu. Uplašio je Piksija i igrače na terenu i Vinisijus na tri minuta do poluvremena, posle greške Milenkovića, ali je srećom bio neprecizan i promašio okvir gola sa svega desetak metara.

Prvo poluvreme pokazalo je da „orlovi“ mogu da budu egal sa „kariokama“. Brazil je imao nekoliko prilika, uspeo je da stekne inicijativu u drugom delu poluvremena, ali su svi problemi koji su nastajali u odbrani uspešno otklanjani.

Ništa Piksi nije menjao i sa istim snagama je ušao u drugo poluvreme. Hladan tuš mogao je da usledi već u prvom minutu nastavka kada se cela odbrana zbunila i umesto da ispuca loptu predala je brazilskim igračima na samo 20 metara od gola. Srećom Vanja Milinković-Savić bio je hladne glave i sprečio pogodak.

Teških je bilo prvih 10 minuta nastavka jer je Brazil preuzeo sve konce igre u svoje ruke. „Orlovi“ nisu uspevali da dođu do lopte, a jedino je naš čuvar mreže „hladne glave“ branio sve što treba.

Nemajući više šta da čeka Piksi je umesto Živkovića ubacio Radonjića, a umesto Gudelja u igru je ušao Ilić. Taman kada je delovalo da su izmene donele boljitak igri „orlova“, Aleks Sandro je sa preko 20 metara sjajnim šutem pogodio stativu.

Već u 62. minutu Rišarlison pogađa mrežu Srbije (0:1) posle lepe akcije. Nema dileme, Brazil je pojačao tempo i to mu je donelo rezultat.

Piksi odmah posle gola ubacuje i drugog špica, u nadi da će tandem Vlahović-Mitrović uspeti da donesu inicijativu i izjednačenje. Ove promene donele su veliki pomak, pa je posle kornera Sergej Milinković-Savić imao lepu priliku glavom.

Brazil je počeo da odugovlači igru i sve sporije izvodi prekide ne bi li usporio inicijativu „orlova“. Međutim, u 73. minutu posle odličnog napada Rišarlison je sam sebi namestio loptu na udarac makazicama i poslao neodbranjiv šut u mrežu „orlova“ (0:2).

Drugi gol potpuno je nokautirao naše igrače, koji su psihički potpuno pali. Inicijativu „karioka“ umalo Žesus nije iskoristio, ali je prečka spasila da rezultat ostane nepromenjen.

Utisak je da Srbija nije uspela da osim na mahove u drugom poluvremenu da zapreti „kariokama“. Uprkos porazu, videlo se da „orlovi“ imaju drskosti, naročito u prvom poluvremenu, i šteta je što nisu uspeli više da pruže u ovom meču.

Ključni momenat verovatno je bio izlazak Gudelja koji je uspešno kvario igru sredine „karioka“, ali Piksi je posle žutog kartona naprosto morao da ga pošalje na klupu u strahu od crvenog.

Stručnom štabu Srbije ostaje da analiziraju greške i pripreme za ključne mečeve, protiv Kameruna u ponedeljak (11.00) i Švajcarske u petak (20.00), koji će odlučiti da li „orlovi“ mogu do drugog mesta u grupi.

Sastavi ekipa

SRBIJA: V. Milinković-Savić – Milenković, Veljković, Pavlović – Živković, Lukić, Gudelj, Mladenović – S. Milinković-Savić, Tadić – Mitrović.

BRAZIL: Alison – Danilo, Markinjos, Tijago Silva, Aleks Sandro – Kazemiro, Paketa – Rafinja, Nejmar, Vinisijus Žunior – Rišarlison.

Brazil ipak prejak za Srbiju: Rišarlison enigma za "orlove", drugi gol dao makazicama 3

„Orlovi“ prvi meč na Mundijalu igraju na „Lusail Ikonik“ stadionu, koji se nalazi na 20 kilometara od centra Dohe i ima kapacitet od 88.000 mesta.

Zanimljivo je da je na istom ovom stadionu već pao jedan južnoamerički favorit, pošto je Saudijska Arabija posle preokreta savladala Argentinu (2:1).

Zanimljivo je i da je FIFA deljenje pravde dodelila Alirezi Faganiju iz Irana, istom arbitru koji je i pre četiri godine sudio meč Srbija-Brazil na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Tada su „karioke“ pobedile 2:0, a mada smo imali gomilu primedbi na igru naše reprezentacije, nismo ništa zamerili iranskom arbitru koji je dva puta proglašavan za najboljeg sudiju azijskog kontinenta.

Piksijeva poruka je bila jasna igračima, da ne moraju ništa da urade, ali da mogu mnogo. Srbija je realno napravila uspeh samim plasmanom na Mundijal, a eventualni prolazak u drugi krug bio bi veliki uspeh.

Navijači Srbije već su pristigli na najveći stadion na ovom Svetskom prvenstvu.

Kladionice Srbiji ne veruju

Kladionice Srbiji praktično nisu davale nikakve šanse za pobedu. Kvote za pobedu Brazila kreću se od 1.50 do 1.65, za nerešeno su oko 3.50, a za trijumf Srbije u rasponu od 7.50 do 8.00.

https://www.danas.rs/zivot/imamo-mitrovicev-portret-koji-ni-on-jos-nije-video-a-vec-je-postao-kultan-foto/

U praksi to znači da bi po kladionicama „orlovima“ remi protiv „karioka“ bio ravan senzaciji, a pobeda čudu neviđenom. Međutim, kladionice ni Saudijskoj Arabiji nisu davale nikakve šanse protiv Argentine, niti Japanu protiv Nemačke, jer lepota fudbala upravo leži u tome što se ne može sve unapred predvideti.

Prgnozirajte rezultat

Čitaoci Danasa prognozirali su rezultat meča protiv „karioka“. Pogledajte kakva su bila očekivanja.

A evo šta večeras očekuju pratioci Danasove Instagram stranice.

Brazil ipak prejak za Srbiju: Rišarlison enigma za "orlove", drugi gol dao makazicama 4
Printskrin: Instagram/Danas

Brazilci su stigli na Lusail stadion i pozdravljaju se sa svojom maskotom kanarincem Kanarinjom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari